Naučite super trikove kako sačuvati sušene rajčice

Za sušenje valja odabrati zdravu rajčicu obično sitnijih sorta.

Naučite super trikove kako sačuvati sušene rajčice

Kako sušiti rajčice?
Prerežete ih na pola, poslažite na plehove i sušite izravno na suncu. Ovisno o vremenu, dva-tri dana. Jedini konzervans je 2 % soli. Prema potrebi, pomičite ih noću ili pokrivajte da ne navuku noćnu vlagu.

Kako se čuva rajčica nakon procesa sušenje?
Sušena rajčica se najčešće nakon postupka dehidratacije, hladi na sobnoj temperaturi, a zatim pakira ili vakuumira u najlonske vrećice i stavlja u zamrzivač ( kojem može stajati i do godinu dana) ili u frižider.

Kao takva, a nakon odmrzavanja, sušena rajčica se koristi – kao dodatak jelima od mesa, raznima varivima i juhama od povrća, kao dodatak svježim sirevima i salatama, ili se pak može miješati s nekim biljnim uljima i koristiti kao ukusan prilog glavnim jelima.

Drugi način na koji se sušena rajčica može čuvati, je stavljanjem u teglice i miješanje sa soli, biberom i raznim začinskim biljem po ukusu (bosiljak, origano, majčina dušica, bijeli luk) i na kraju s ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

Postupak podrazumijeva – redanje jednog sloja sušene rajčice, zatim posipanje začina i na kraju, preliti maslinovim uljem.
Spomenuta procedura se ponavlja, sve dok se tegla do vrha ne napuni, a zatim se ista dobro zatvori i ostavi da stoji na tamnom i hladnijem mjestu.

Ovakva vrsta marinirane sušene rajčice može se koristiti – kao dodatak za pravljenje kruha ili nekih peciva, može se pomiješati sa sirom i kao prilog, kao vrsta namaza.