Napoleonov kolač - kolač s tisuću listova

Mille-feuille zasigurno je jedan od najboljih i najpoznatijih francuskih deserta

Napoleonov kolač - kolač s tisuću listova

Mille-feuille znači 1000 listova, a poznat je i kao Napoleonov kolač. Pravi Mille-feuille se priprema od slatkog lisnatog tijesta i kreme od vanilije. Ukusan i sočan, ovaj francuski desert može se spremiti i u kombinaciji sa sezonskim voćem. Stigle su prve jagode, pa je odličan i recept u kojem su uz kremu od vanilije i lisnato tijesto predviđene i jagode, što će poslužiti kao pravo osvježenje u nadolazećim toplijim danima. Umjesto jagoda mogu se koristiti i maline. U svakoj kombinaciji, bit će to hrskava i kremasta poslastica kojoj je teško odoljeti.  

Sastojci:
1,5l mlijeka
3 paketića praška za puding
3 žlice glatkog brašna
3 žumanjka
250g šećera
0,5l vrhnja za šlag
2 paketića učvršivača za šlag
600g gotovog lisnatog tiejsta
šećer u prahu

Priprema:
Šećer i 1,2 litre mlijeka stavite na laganu vatru da zavri. U preostalom mlijeku razmutite žumanjke, brašno i prašak za puding. Uz neprestano miješanje uspite razmućene sastojke u vruće mlijeko i kuhajte dok se ne zgusne. Odložite na stranu i pokriveno ostavite da se ohladi. Svaki od tri djela lisnatog tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj dasci u mlince malo veće od veličine lima (jer će se prilikom pečenja tijesto malo stisnuti). Pecite svaki posebno u pećnici zagrijanoj na 200 °C  oko 15 – 20 minuta do lijepe smeđe boje. Zatim ohladite. Vrhnje za šlag miksajte s učvršćivačem prema uputi na pakiranju, bez dodavanja šećera. Ohlađenu kremu prvo dobro smiksajte, a zatim u nju oprezno umiješajte tučeno vrhnje. U lim stavite prvo jednu koru lisnatog tijesta zatim opet kremu, tijesto, kremu i završite s lisnatim tijestom. Ostavite da se dobro ohladi. Narežite kolač na kocke i pospite šećerom u prahu.

Mille-feuille s jagodama



Sastojci:
1 pakiranje lisnatog tijesta
300 g jagoda ili malina
1 limun
350 ml slatkog vrhnja
1 mahuna vanilije
5 žlica šećera

Priprema:
Limun dobro operite pa ga naribajte i polovicu ocijedite, te njime začinite voće.
Lisnato tijesto lagano razvaljajte pa ga narežite na jednake oblike.Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, komade tijesta pospite s malo šećera, pa ih ubacite u pećnicu tako da na njih stavite teži predmet (rešetka od pećnice će najbolje poslužiti), koji će spriječiti nastajanje lisnatih mjehurića Za to vrijeme izmiksajte slatko vrhnje, mahunu vanilije koju ste sastrugali nožićem i žlicu šećera dok ne dobijete čvrsti snijeg. Kada ste tijesto izvadili iz pećnice i ohladili, posložite desert. Na dno stavite komadić lisnatog tijesta, premažite ga kremom od vanilije i slatkog vrhnja. Dodajte nekoliko sjeckanih komadića voća pa preklopite drugim komadom tijesta. Premažite kremom i nadjenite cijelim komadima voća.