'Naopaka' marinada: Trik za vrhunsko meso s roštilja

Jesi li znala da ne moraš marinirati meso satima prije pečenja da bi postigla sjajan okus i teksturu?

'Naopaka' marinada: Trik za vrhunsko meso s roštilja

Marinada mesa prije pečenja nešto je što većina nas radi automatski. Ostaviš meso da se marinira nekoliko sati - ili čak preko noći - u marinadi prepunoj okusa, a zatim ga baciš na roštilj ili grill tavu. 

Međutim, jesi li znala da ne moraš marinirati meso satima prije pečenja na žaru da bi postigla sjajan okus i teksturu? Sve što trebaš je visokokvalitetno maslinovo ulje i malo svježeg bilja i imaš savršene sastojke za brzu 'naopkau' marinadu koju možeš preliti preko mesa neposredno nakon pečenja.

Ne samo da ćeš uštedjeti gomilu vremena, već ćeš dobiti okus koji je toliko svjež i savršen da ćeš se pitati zašto već prije nisi isprobala ovaj odličan grill trik!

Zašto 'naopaka' marinada?

Marinada mesa nakon pečenja iliti 'naopaka' marinada uključuje mariniranje mesa nakon pečenja na žaru. Zovemo je 'naopakom' marinadom jednostavno zato što dodajemo okus mesu nakon što ga ispečemo, a ne prije.

Prednost marinade nakon pečenja je ta što omogućuje mesu da razvije vlastite prirodne okuse iz vrućeg ugljena ili grila. Jednostavno dodajemo zdravu infuziju svježine mesu neposredno prije posluživanja. 

Marinadom prije pečenja zapravo gubimo većinu te marinade kada stavimo peći meso. Umjesto toga, dovoljno je začiniti meso sa soli, paprom i malo ulja prije pečenja. Evo kako napraviti 'naopaku marinadu':


Sastojci:

  • maslinovo ulje
  • vinski ocat ili aceto balsamico
  • svježi peršin (usitnjen)
  • svježi origano (usitnjen)
  • svježi bosiljak (usitnjen)
  • drugo začinsko bilje po želji (korijander, estragon...)
  • češnjak (usitnjen)
  • sok od limete
  • kumin u prahu (po želji)
  • chili u prahu (po želji)
  • javorov sirup (po želji ako voliš slatku marinadu)

Priprema: 

1. Sve sastojke (kooličinna sastojaka ovisi o koliičinii mesa koju pečeš) stavi u zdjelu i dobro promiješaj. Marinadu napravi prije pečenja kako bi se okusi dobro sjedinili. 

2. Prelij marinadu preko svježe pečene piletine ili odreska s roštilja ili grill tave.