Namirnica u fokusu: Grožđice - odlična grickalica za hladnije dane

Njihova visoka energetska vrijednost čini ih izvrsnim međuobrokom, a fine su i u kolačima

Namirnica u fokusu: Grožđice - odlična grickalica za hladnije dane

Grožđice su idealna visokoenergetska grickalica za hladnije dane, koja u trenutku nadoknađuje izgubljenu energiju. Pomoću njih bez problema možete zavarati glad jer su izrazito bogate vlaknima što ih čini zasitnijima od mnogih drugih namirnica. Njihova visoka energetska vrijednost čini ih izvrsnim međuobrokom za svakoga tko se bavi sportom. Osim što njima možete započeti dan u kombinaciji s orašastim voćem, jogurtom, medom ili rižom na mlijeku, odlične su kao prilog s rižom, kus-kusom i povrćem uz svaki komad mesa, a možete ih ubaciti u bilo koju lisnatu salatu. Zbog svojega slatkastoga okusa i strukture idealne su za punjenje mesa peradi.

Grožđice u kolačima
O slatkim stvarima da ne govorimo, savršeno idu u sve kolače, kruh, peciva, kompote, pudinge i kreme. Nezaobilazan su dodatak slasticama, primjerice, savijačama, kolačima, dodaju se i u sladoled ili se jednostavno nalaze u kombinaciji s drugim sušenim voćem ili orašastim plodovima kao zamjena za slatkiše. Zimi se dodaju u kuhano vino zajedno s nekoliko klinčića, čime se dobije topli aromatizirani napitak koji stimulira cirkulaciju. U nekim je zemljama to omiljeno predbožićno piće.

Treba ih što češće jesti
Grožđice su dehidrirani  plodovi u kojima ostaje najviše 23 posto vode.  Nastaju sušenjem grožđa na suncu ili mehaničkim procesom sušenja u sušionama, dok im boja varira od tamnosmeđe s primjesom zagasito ljubičaste do svijetlih, zlatnih nijansi. Ističu se bogatstvom kalija, magnezija, cinka, bakra, kalcija i željeza, te vitaminima A i B kompleksa, dok se C-vitamin sušenjem uglavnom gubi. Grožđice sadrže znatnu količinu željeza koji direktno pomaže u liječenju anemije. One također sadrže vitamine B kompleksa koji su neophodni za formiranje ćelija krvi. Visok sadržaj bakra u grožđicama pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica.Zdrave su i trebalo bi ih jesti što češće, jer imaju relativno nizak glikemijski indeks, sadrže vlakna i antioksidanse, odnosno čimbenike koji pridonose kontroli šećera u k rvi.Grožđice imaju visoku energetsku vrijednost, pa su idealne kao međuobrok. Prednost im je i to da su jednostavne za primjenu jer se ne trebaju ljuštiti, čistiti i gotovo se nikada ne kvare.

Zimski kolač s grožđicama

Sastojci:
2 jaja
100 g grožđica
2 žlice kakaa
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
šećer u prahu
limunova korica
8 žlica brašna
8 žlica ulja
8 žlica mlijeka
8 žlica šećera

Priprema:
Operite grožđice i namočite ih 10 minuta u posudi s toplom vodom u koju ste dodali vanilin šećer. Umutite jaja te dodajte šećer i miješajte dok se potpuno ne istopi. Zatim dodajte mlijeko i ulje, a zatim uspite i brašno i prašak za pecivo.Kada ste sve izmiješali, dodajte ocijeđene grožđice i naribanu limunovu koricu. Odvojite ¼ smjese u koju dodajte kakao. Uspite ostatak smjese u namašćeni kalup koji ste posuli brašnom. Crnu smjesu s kakaom sipajte preko ove, kako bi se boje izmiješale.Vrijeme pečenja je oko 30 minuta na 160°C. Kolač je najbolje poslužiti topao, posut šećerom u prahu.

Biskvit s grožđicama

Image



Sastojci:
125 g maslaca sobne temperature
125 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
3 jaja
250 g brašna
1 vrećica praška za pecivo
prstohvat soli
4 žlice mlijeka
200 g grožđica

Priprema:
Maslac miješajte sa šećerom dok ne postane pjenast, dodajte vanilin šećer pa jedno po jedno jaje. Prosijte brašno s praškom za pecivo i soli. Dodajte ga u smjesu od jaja pa na kraju ulijte mlijeko i miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Na kraju dodajte grožđice. Pećnicu ugrijte na 180 °C. Dugački kalup za kolače obložite papirom za pečenje pa ulijte tijesto. Pecite otprilike sat vremena, provjerite čačkalicom. Ako se za nju uhvatilo tijesto, produljite vrijeme pečenja. Kad je kolač pečen, izvadite ga iz pećnice pa za desetak minuta izvrnite na rešetku, maknite papir, okrenite ga na pravu stranu i pustite da se, prije rezanja, potpuno ohladi.

Riža sa grožđicama

Sastojci za 4 osobe
2 šalice riže
4 šalice vode
35 g grožđica
1/4 žličice soli
1 žlica cimeta
1/2 žličice šafrana
ulje

Priprema jela
1. U lonac stavite rižu i vodu tako da voda prekrije rižu.
2. Dodajte grožđice, sol, cimet i malo šafrana te prelijte sa malo ulja. Sve dobro promiješajte.
3. Kuhajte sve dok riža ne bude kuhana.