Namirnica u fokusu: Fini recepti zbog kojih ćete zavoljeti batat

Vrlo ukusna i zdrava namirnica koju morate uvrstiti u svoju prehranu

Namirnica u fokusu: Fini recepti zbog kojih ćete zavoljeti batat

Batat ili 'slatki krumpir' postaje sve popularniji u našim krajevima, a riječ je o gomoljastoj biljci porijeklom iz tropskih područja Srednje i Južne Amerike.

U Europi je manje zastupljen nego u ostalim krajevima svijeta, no zbog svojih brojnih blagodati javlja se sve veći interes za ovom ukusnom namirnicom.

U nutritivnom smislu, batat je vrlo vrijedna i hranjiva namirnica. Sadrži ugljikohidrate, vitamine i minerale. Obiluje A vitaminom, a dobar je izvor i vlakana, kalija, fosfora i biotina. Sadrži i B te C vitamine, mangan, magnezij i željezo. Ima puno škroba, ali malo masti pa se preporuča sportašima, ali i svima onima koji paze na prehranu.

Batat je odlična namirnica za sve one koji pate od dijabetesa ili pak imaju problema s viškom kilograma.

Izuzetno je ukusan i aromatičan pa savršeno pristaje uz mnoga jela. Najčešće se jede kuhan ili pečen, a može u potpunosti zamijeniti običan krumpir. Izvrstan je kao prilog i u kombinaciji s mnogim jelima. Zbog slatkastog ga okusa možete koristiti i kod pripreme raznih slastica.

Neke od najukusnijih recepata s batatom otkrivamo vam u nastavku.

Batat u marinadi

Sastojci:

1 kg batata, oguljenog i narezanog na ploške
1 jušna žlica/15 ml vode
240 ml marinade od crnog vina i češnjaka

Marinada od crnog vina i češnjaka

Sastojci
120 ml crnog vina 40 g smeđeg šećera
2 zgnječena režnja češnjaka
sol, papar

Način rada
Pomiješajte sve sastojke.

Način rada
Uljem namažite lim za pečenje od aluminija, te složite ploške slatkoga krumpira. Dodajte vodu. Slatki krumpir namažite marinadom od crnog vina. Pokrijte lim folijom, stavite ga na mrežu i pecite 10 minuta. Odstranite foliju, okrenite ploške krumpira i namažite marinadom. Nastavite peći, nepokriveno, dok ne omekša i dobije sjaj.

Napomena: također možete koristiti običan bijeli krumpir.


Izvor: Roštilj
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/

Varivo od batata

Sastojci:

1 batat
2 mrkve
1 šalica crvene leće
1 tikvica
pola glavice luka
malo pasirane rajčice
50 g dimljenog tofua
maslinovo ulje
sol i začini po želji

Priprema:

Dobro operite leću, batat, mrkvu i tikvicu ogulite i naribajte. Na ulju malo prodinstajte luk te dodajte leću i ostatak povrća. Podlijte vodom i ostavite da se pirja desetak minuta. Posolite te dodajte pasiranu rajčicu i vodu po potrebi. Pri kraju kuhanja ubacite sjeckani tofu i začine po želji.

Zapečeni batati sa sirom

Sastojci za 4 osobe   

2 veća batata (slatki krumpir), oguljena i narezana na ploške
200 ml vrhnja za kuhanje
1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan
sol i papar
muškatni oraščić
250 g mrvljenog cheddar sira

Priprema jela

1. U zdjelici malo zagrijte vrhnje zajedno sa muškatnim oraščićem.

2. Malo namastite keramičku posudu za pećnicu. U posudu naslažite slojeve krumpira i sira s time da zadnji sloj bude sir.

3. Na vrh prelijte zagrijano vrhnje.

4. Pecite 30-35 minuta na 180 stupnjeva.

Knedle od batata

Sastojci:

1 batat
150 g brašna
očišćene šljive
sol

Priprema:

Najprije ogulite batat te ga narežite na kockice i skuhajte u posoljenoj vodi. Dok bude kuhan, napravite pire i ostavite da se ohladi. Potom dodajte brašno i radite okruglice koje ćete puniti sa šljivama ili drugim voćem po želji (trešnje, višnje, itd.) Kuhajte okruglice nekoliko minuta. Poslužite sa prženim krušnim mrvicama.

Pire od batata

Sastojci:

2 batata
1 krumpir
1 mrkva
2 žlice maslaca
1 žlica vrhnja
sol i začini po želji

Priprema:

Skuhajte povrće pa ocijedite i zgnječite. Dodajte maslac i vrhnje te sol i ostale začine po želji. Poslužite kao prilogu uz popečke ili meso.

Popečci s batatom

Sastojci:

1 batat
1 jaje
pola glavice luka
6 žlica brašna
sol i začini po želji

Priprema:

Najprije ogulite batat pa ga naribajte. Luk nasjeckajte na kockice te pomiješajte s jajem, brašnom i batatom. Malo zamijesite i oblikujte popečke. Pecite ih na ulju po nekoliko minuta sa svake strane.