Mrvica po mrvica do ukusnog crumblea: Voćni drobljenci proljetni su hit desert

Crumble ili drobljenac jednostavan je recept koji ćeš brzo spremiti, a još brže pojesti. Od jabuke, šljive ili pak breskvi, izbora je mnogo, a samo jedno je sigurno - ovaj desert s bezbroj lica usrećit će svačije nepce

Mrvica po mrvica do ukusnog crumblea: Voćni drobljenci proljetni su hit desert

Crumble ili drobljenac jelo je koje može biti i slatko i slano, ali najdraže nam je u formi voćnog deserta. Negdje na tragu pite i savijače, crumble kombinira sočno voće i hrskavi posip od mrvica, što ga čini iznimno ukusnim, ali i jednostavnim za pripremiti. Drobljenac je popularizirala američka kultura te se smatra tradicionalnim američkim desertom, no u različitim ga formama spravljaju mnogi narodi i nacije, a posebno je popularan u Velikoj Britaniji.  

Mješavina brašna, maslaca i šećera posipa se po voću po izboru te se sve skupa zapeče, a često se ovo jelo poslužuje sa šlagom ili sladoledom. Jabuke, kupine, borovnice, jagode ili breskve su najčešće voće od kojeg se radi drobljenac no ti možeš izmisliti svoj spoj i u njega staviti što god želiš. Inače, ovaj je desert postao pravi hit za vrijeme Drugog svjetskog rata i to zbog toga što je sadržavao vrlo malo brašna i maslaca, sastojaka kojih je bila nestašica, pa se činilo ekonomičnim raditi bazu od voća te sve "začiniti" s tek malo hrskave smrvljene korice.

Kako bi i sama otkrila čari ovog jednostavnog voćnog deserta donosimo ti tri recepta kojima si možeš zasladiti život u karanteni. 

Drobljenac s jabukama i brusnicama

Priprema:

Sastojci:

  • 120 g brašna
  • 50 g zobenih pahuljica
  • 50 g smeđeg šećera
  • 100 g maslaca
  • korica polovice limuna
  • 900g/4 komada jabuka
  • 70 g brusnica
  • žličica cimeta
  • sok polovice limuna
  • U posudu stavi brašno, pahuljice, koricu limuna i šećer, izmiješaj suhe sastojke, te dodaj maslac. Rukama izradi mrvičastu smjesu. Brusnice potopi u mlaku vodu da omekšaju, a jabuke oguli i nareži na kriške.
  • Niži kalup premaži maslacem pa na dno rasporedi jabuke, nakapaj ih s malo limuna i posipaj cimetom. Brusnice zatim ocijedi i posuši kuhinjskim papirnatim ubrusima te ih pomiješaj s jabukama.
  • Voće zatim prekrij mrvičastim tijestom i peci drobljenac 30 minuta na 190 stupnjeva.

Drobljenac od malina i banana

Priprema:

Sastojci:

  • 3 banane
  • 300 gr malina (smrznutih)
  • 2 žlice meda
  • 150 gr Anzac keksića
  • 50 gr zobenih pahuljica
  • 50 gr usitnjenih lješnjaka
  • 50 gr kokosovog brašna
  • 50 gr bijele usitnjene čokolade
  • 50 gr brašna
  • 50 gr maslaca
  • cimet u prahu
  • Stavi kekse u blender i izmiksaj ih, ali nemoj ih u potpunosti usitniti. Zatim i lješnjake stavi u blender i grubo ih usitni, a bijelu čokoladu nasjeckaj na male komadiće. Nakon toga sjedini kekse, zobene pahuljice, kokosovo brašno, bijelu čokoladu, obično brašno i dodaj maslac te cimet te prstima formiraj mrvičastu smjesu punu mrvica i grudica.
  • Zamrznute maline stavi na ubrus i nareži babane na malo deblje šnitice. U kalup stavi banane, pa maline, a sve na kraju posipaj mrvicama i peci oko 20 minuta na 180 stupnjeva.

Drobljenac od zobenih pahuljica i višanja

Priprema: 

Sastojci: 

  • 125 g maslaca, sobne temperature
  • 1 šalica smeđeg šećera
  • 1 žličica vanila ekstrakta
  • 1 šalica sitno samljevenih zobenih pahuljica
  • 3/4 šalice zobenih pahuljica
  • prstohvat morske soli
  • 500 g očišćenih i ocijeđenih višanja
  • šaka grubo samljevenih badema
  • Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva, a kalup obloži papirom za pečenje ili dobro namasti. Umuti maslac sa šećerom i vanila ekstraktom, dodaj zobeno brašno, pahuljice, sol i još malo sve umutiti mikserom, pa odvojiti jednu šalicu smjese za posipanje.
  • Preostalu količinu tijesta utisnuti u dno kalupa, poravnati i prekriti višnjama po cijeloj površini. U odvojenu smjesu umiješati grubo nasjeckane bademe i posuti po višnjama te sve staviti peći na 25-30 minuta.