Može li začinima isteći rok trajanja i kad je vrijeme za 'čistku' u kuhinjskom ormariću?

Postoji izreka koja kaže: Dom je tamo gdje su začini. Potpuno se slažemo s njom. Koji su se začini udomaćili u tvome domu?

Može li začinima isteći rok trajanja i kad je vrijeme za 'čistku' u kuhinjskom ormariću?

Sigurno i u tvojoj kuhinji postoji začin za koji ti se čini da je oduvijek tamo. Teglica s prahom ili listićima koja je preživjela brojne "inventure" pa čak i adaptaciju kuhinje, uselila u nove ormariće kao "ono staro" što mladenki donosi sreću.

Razmisliš li malo, brak i kuhinja su jednako bitne stvari, štoviše kuhinja je nekima i bitnija, jer kažu da brak donekle ovisi o njoj.Ne kaže se bez razloga da ljubav ide kroz želudac. Stoga, ta posudica sa začinom nije tek zaboravljeni relikt, već svojevrsna amajlija.

Image

Cimet – začin koji osim što divno miriše, odličan je i za zdravlje. Ovo su nam omiljeni recepti


Da se vratimo na temu. S obzirom na podužu digresiju ponovit ćemo je - koliki rok trajanja imaju začini? To, među ostalim ovisi o tome je li riječ o sušenom korijenu, stabljici, kori ili listićima te u kolikoj su mjeri isti procesuirani.

Sušeno začinsko bilje u prosijeku ima rok trajanja jednu do tri godine. Konkretno mislimo na:

  • bosiljak
  • origano
  • timijan
  • ružmarin
  • peršin
  • kopar
  • mentu
  • kadulju
  • mažuran
  • korijander


Mljeveni začini, odnosno oni u prahu,  traju dvije do tri godine. U njih spadaju:

  • đumbir u prahu
  • češnjak u prahu
  • cimet
  • čili
  • kurkuma
  • kardamon
  • mljevena paprika 

Najdulji rok trajanja imaju začini koji su osušeni u svom prirodnom obliku, poput:

  • sušenih ljutih papričica
  • korijandera
  • sjemenki goruščice
  • sjemenki kima
  • klinčića
  • limunske trave


Ukoliko ih dobro skladištiš - na suhom, tamnom i hladnom mjestu, oni će četiri godine obogaćivati aromom tvoja jela. 

Sol je iznimka, njezin rok trajanja je neograničen, odnosno svojstva i okus ne mijenja nikada. 

Kako znati kad pojedini začin više nije pogodan za korištenje?

Sušeno bilje i ostale vrste začina u biti se ne mogu pokvariti u smislu da će ti našteti zdravlju, primjerice da ćeš, konzumirajući ih, pokvariti želudac. "Gotovi" su kad izgube aromu i boju, a time i ljekovita svojstva. Naime, svi oni obiluju antioksidansima i hranjivim tvarima te i na taj način obogaćuju tvoja jela, stoga vodi računa da ih potrošiš u gore navedenom roku. 

No, onaj s početka teksta može preživjeti i ovu čistku, zar ne?