ZIMSKO PIĆE

Miris kuhanog vina simbol je zime, a mi znamo kako ga napraviti kod kuće

Ove godine nema ispijanja kuhanog vina na adventskim sajmovima, ali to ne znači da u ovom omiljenom zimskom alkoholnom napitku ne možemo uživati u sigurnosti svog doma

BeFunky-collage (1).jpg
Foto: Pexels

Prosinac je tu, pripreme za Božić se zahuktavaju, a blagdanska atmosfera sve je izraženija. Iako su ovogodišnji blagdani definitivno drugačiji od svih prethodnih, to ne znači da moraju biti manje magični. Da, ove godine ne možemo se družiti s prijateljima i obitelji na tradicionalnim adventskim sajmovima niti posjećivati koncerte ili se gostiti po restoranima, ali zato možemo u vlastitom domu stvoriti zimsku idilu.

Image

Kako vino utječe na vašu kilažu (i koje ima najmanje kalorija)?

Naime, pandemija koronavirusa obilježila je cijelu ovu godinu i uvelike promijenila naše živote. Sve ono „normalno“, na što smo bili navikli, postaje polako zaboravljeno, a naš se fokus preusmjerava. Grupni partyji su zamijenjeni intimnim slavljima u krugu najbližih. Baš zbog toga, stvaranje zimske atmosfere u svom domu nikada nije bilo bitnije.

Kako bi i tvoj dom ove godine bio prava božićna oaza radosti i veselja, osim slasnih kolača, svojim gostima, obitelji i prijateljima posluži i svima drag zimski napitak – kuhano vino. Miris kuhanog vina neodoljivo nas podsjeća na blagdane, pa ga ove godine svakako probaj napraviti u svojoj kuhinji – jednostavno je.

Prije no što se baciš na posao potrebno je znati samo to da uvijek treba odabrati povoljna, a ne skupocjena vina. Kako u kuhanom vinu dominiraju arome cimeta i klinčića, izgubi se originalni bouquet vina, pa nije važno da je ono vrhunske kvalitete.


Kuhano crno vino:

  • 1 l crnog vina
  • 4 štapića cimeta
  • 5 klinčića
  • 170 ml vode
  • 1 paketić kore cimeta
  • 160 g šećera
  • naranče ili limun

Priprema:

Rastopi u vodi šećer pa dodaj cimet, klinčiće, limun ili naranče narezane na kriške. Kuhaj dok polovica vode ne ispari. Potom ulij vino i zavrij. Kuhaj još 5 do 10 minuta. Posluži u toplim šalicama.

Kuhano bijelo vino

  • 2 l bijelog vina
  • 1 dl vode
  • 7 žlica šećera
  • štapić cimeta
  • 8 klinčića
  • 2-3 naranče

Priprema:

Iscijedi sok od naranči. Dodaj ga u vino koje si pomiješala sa šećerom, cimetom i klinčićima. Zagrijavaj na laganoj vatri sve do vrenja. Smanji vatru i pusti da kuha još 15 minuta. Ako je vino kiselije, dodaj više šećera.