Svestrani klasik

Međunarodni dan muffina slavimo uz tri super brza recepta

Pronašle smo najbolje recepte za cjelodnevno uživanje u muffinima: slani muffini za doručak, muffini s jabukom i cimetom za međuobrok i dvostruko čokoladni muffini za desert

aneta-voborilova-mAsj_ng82Js-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Slatki ili slani, zdravi ili s duplom dozom čokolade, za doručak ili za desert - muffini su jedan od onih brzinskih kolačiča za sve prigode.

Image

Muffini od kokosa, čokolade i bobičastog voća za koje ti ne treba brašno

A danas, 20. veljače, obilježavamo i njihov dan. Međunarodni dan muffina kao stvoren je za priliku za cjelodnevno degustiranje ove omiljene svestrane slastice.

Kako bismo ti pomogle da proslaviš ovaj dan na najbolji mogući način, izdvojile smo tri super recepta za brze, sočne i neodoljivo ukusne muffine.

Slani muffini s jajima za doručak

Sastojci:

  • 9-10 jaja
  • sol, papar, začinsko bilje po izboru
  • 200 g cherry rajčica (narezanih)
  • 3 mlada luka (nasjeckana)
  • 2 srednje mrkve (naribane)
  • 30 g naribanog sira po izboru (npr. parmezan ili mozzarella)
  • nasjeckani peršin

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i pripremi kalup za muffine.
  2. Sve sastojke pomiješaj u zdjeli i ravnomjerno rasporedi u kalup za muffine.
  3. Peci 15-20 minuta i posluži tople za doručak.

Muffini s jabukom i cimetom

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 170 g šećera
  • 210 g glatkog brašna
  • 1.5 dcl ulja
  • 1 dcl mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • 3 žlice pekmeza (breskva, marelica, kruška…)
  • 4 jabuke

Priprema:

  1. Pećnicu upali na 180 stupnjeva i ostavi da se grije.
  2. U kalup za muffine stavi košarice ili ako imaš silikonski ne treba ništa.
  3. U posudi pjenjačom izmješaj jaja, šećer, brašno, ulje, mlijeko, vanilin šećer, prašak za pecivo, cimet i pekmez. Zatim u to naribaj 1-2 jabuke.
  4. Smjesu izlij u košarice, punite do ¾ pa na muffine naribaj još malo jabuka.
  5. Stavi peći muffine oko 20 minuta. Kako je svaka pećnica različita, najbolje provjeriti čačkalicom, ukoliko izlazi suha, gotovi su, ukoliko ne, stavi peći još malo pa opet provjeri.

Dvostruko čokoladni muffini

Sastojci:

  • 215 g glatkog brašna
  • 65 g kakaa u prahu, nezaslađen
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/4 žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 115 g maslaca, otopljen ili ulja
  • 180 g šećera
  • 2 jaja L veličine
  • 180 g kiselog vrhnja
  • 60 g mlijeka
  • 180 g čokolade za kuhanje (iskidane na komadiće) ili čokoladnih kapljica

Priprema:

  1. Pećnicu upali na 180 stupnjeva. Pripremi kalup za muffine. U svaki kalup postavi papir za muffine.
  2. U zdjeli pomiješaj brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu i sol. Zdjelu stavi po strani.
  3. U drugoj zdjeli pjenjačom izradi jaja, šećer, otopljen maslac ili ulje, vaniliju, vrhnje i mlijeko. Mokre sastojke dodaj suhima.
  4. Kratko sve pomiješaj kako bi se spojilo, nemoj premiješati. Sada dodaj komadiće čokolade ili čokoladne kapljice pa ih špatulom samo umiješaj u smjesu.
  5. Kalupe s pripremljenim papirima napuni do 2/3 visine. Možeš koristiti žlicu za sladoled, običnu žlicu i sl.
  6. Muffine peci 15 – 18 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.