Manifestacija „Kaj su jeli naši stari“ bila je pun pogodak

Jedinstvena turističko-kulinarska manifestacija opravdano privlači sve više posjetitelja

Manifestacija „Kaj su jeli naši stari“ bila je pun pogodak

Eh, što se dobro jelo i pilo prošlog tjedna u Vrbovcu. Toliko dobro, da nam je trebalo nekoliko dana da dođemo k sebi, pa zato tek sada objavljujemo i ovaj članak. Za sve koji ne znaju prošlog tjedna u Vrbovcu se održavala tradicionalna manifestacija “Kaj su naši stari jeli”.

„Kaj su jeli naši stari” jedinstvena je turističko-kulinarska priredba i degustacijsko-prodajna izložba koja privlači sve više posjetitelja, a održava se svake godine zadnjeg vikenda u kolovozu. To je atraktivna smotra kulinarskih umijeća ljudi ovoga kraja i svakako jedna od najznačajnijih manifestacija. A da je zanimljiva i dobro organizirana i sami smo se mogli uvjeriti.

Pa gdje onda početi kad govorimo o ovoj manifestaciji... Možda je najbolje od početka. (Originalno, nema što) Uglavnom sve je započelo prošlog petka kad su se u Vrbovcu sakupili kojekave glavešine iz kojekakvih Ministarstava, no nećemo ih sve nabrajati, bez brige. Uglavnom, kako to obično biva, bilo je i govorancije, prisutnima se obratio vrbovečki gradonačelnik Vladimir Bregović, a par je  riječi kazala i predsjednica Hrvatske vlade Jadranka Kosor. Upravo je njoj pripala čast da otvori samu manifestaciju.

Dok su se oni zabavljali pričom, mi smo malo prolunjali Vrbovcem kako bismo vidjeli što se sve nudi, a nudilo se itekako svašta. Grad je bio pun štandova prepunih koječim, od drangulija, do posuđa, suvenira, ukusnih kolača...

Image



Obilje zanimljivih izložbi

Organizatori su pripremili i nekoliko zanimljivih izložbi: ''Jabuka se otkotrljala sa stola...'' Emine i Monike Kos, etno izložba ''Mladenke 20. stoljeća'' koju su postavile Ljiljana Stanko i Zdenka Bartol. Iste autorice su u Likovnoj galeriji Vrbovec postavile izložbu ''Od niti do tkanja''. U Vrbovcu je predstavljena i izložba prelijepe Lepoglavske čipke, a uz tu čipku vezana je izložba japanske umjetnice Akiko Sato ''Sklonište za osjećaje'' u Agnezinoj galeriji.  

Upravo je ovo bilo veoma zanimljivo jer je umjetnica došla na ideju da od čipke izradi skulpturu/šator za čiju su izradu napravljeni posebni veliki batići. U suradnji s lepoglavskim čipkaricama, Akiko je pokazala kako tradicijska baština dobiva novu vrijednost u trodimenzionalnom utočištu za osjećaje, šatoru koji za Akiko predstavlja dom.

Image



A kako bi to bilo da nije bilo i izložbe hrane. Centralni događaj svake manifestacije ''Kaj su jeli naši stari'' je izložba starih jela. Ove godine na manifestaciji se je svojim jelima predstavilo jedanaest udruga žena vrbovečkog kraja. Bile su to udruge iz: Brčevca, Cerja, Gaja, Gradečkog Pavlovca, Grede, Konaka, Poljane, Pogančeca, Preseke, Gradska udruga umirovljenika i Sindikat umirovljenika. Žene iz tih udruga su u petak pripremila i izložila blagdanska jela, u subotu su se na štandovima našla jela od graha a u nedjelju od žitarica. Sve je naravno predstavljeno na štandovima ukrašenim starim ručnim radovima.

Svašta se fino krčkalo u kotlićima...

Vikend je bio rezerviran da “friško” skuhana jela. U dva dana snage su se tri puta odmjerile. U subotu su kuhale zvijezde, tako se nekoliko sati prije koncerta Hanke Paldum, održao se kulinarski dvoboj u kojem su Minka Ljubijankić ( s lijeva), kulturni ataše BiH u Hrvatskoj i Hanka kuhale begovu čorbu i natjecale se protiv ekipe lokalnih političara i gradonačelnika Vrbovca Vladimira Bregovića. No, nakon prvih sat vremena, kada su jela počela krčkati, jaka je kiša prekinula kuharski dvoboj. Hanka se znatoč tome odlično zabavila, družila se  i pjevušila s voditeljima Vidom Balogom i Dreletom, te svim okupljenima.

Image



U nedjelju je već u jutarnim satima započeo novinarski kotlić na kojem je ekipa portala Žena.hr odmjerila snage s ekipama Radia Zeline, tjednika Arena, Pevec radija i Narodnog radija. Kuhao se gulaš, a u ta dva sata svi smo se dobrano nagutali dima. Polovica naše ženske ekipe (od dvije članice) prvi put je baratala kotlićem nad vatrom (drugoj je ovo bio drugi pokušaj u životu), ali nismo se dale i prilično smo se dobro držale. Pobijedile, doduše nismo – previše feferona smo stavile (mea culpa, mea culpa), ali zato da je održano natjecanje u točenju gemišta – uopće ne bi imale konkurenciju.

Image



Najbolji gulaš skuhala je simpatična ekipa Radija Zeline u sastavu Nenad Mađerić - Kljus i Borko Samec. Da je to bio bilo tko drugi, tvrdile bi da je žiri korumpiran. Ali dečki su si stvarno dali truda, pobacali sve što se na stolu našlo u kotlić, sve dobro začinili i ispalo je stvarno fenomenalno. Dogovor je pao da druge godine idemo k njima na instrukcije, a kasnije na natjecanje kao navijačice vodimo sve naše drage čitateljice. U takvom sastavu - pobjeda nam ne gine.

Image



Bilo je muzike za svačiji gušt

Nakon novinarskog kotlića održan je još jedan dvoboj, i to između udruge Zdrav život iz Rijeke i vrbovečkih žena. Sukobila su se dva potpuno različita tipa prehrane, gošće iz Rijeke spremale su napitke, namaze i jela od povrća, voća i sjemenki dok su Vrbovčanke spremale pravi težački obrok, krpice sa zeljem i bijelu juhu. Pobjednika nije bilo, naprosto je bilo preteško odlučiti.

Posjetitelji nedavno održane 29. turističko manifestacije Kaj su jeli naši stari mogli su osim u dobroj hrani, uživati i u bogatom kulturno umjetničkom i zabavnom programu. Na manifestaciji je nastupilo više od dvije tisuće izvođača, što KUD-ova, što klapa, što tamburaša. Bilo je tu i dobro poznatih izvođača – Psihomodo pop, Vatra, Severina, Hanka Paldum, Ezerki & orkestar 7/8, Tomislav Goluban & Little Pigeon's For Hill Blues, Žiga međimurski i njegovi bandisti, Nina Badrić...