Mak - začin opojne ljepote i aromatičnog okusa

Bilo sladak ili slan, mak je uvijek ukusan

Mak - začin opojne ljepote i aromatičnog okusa

Makovnjača je kolač u kojem najviše dolazi do izražaja onaj poseban okus i aroma maka. No, to je tek početak priče o maku i njegovoj raznolikoj uporabi kako u slanim tako i u slatkim jelima. Bilo da je riječ o receptima u kojima mak ima glavnu ulogu kao što je to međimurska gibanica, ili pak je zrnce maka samo ukras, najčešće na bijelom pecivu, pletenicama.

Mak u kulinarstvu  

U hrvatskoj tradicijskoj kuhinji mak se najčešće upotrebljava kod pripreme slastica, od tradicionalne makovnjače, bučnice, bregovske pite do rafiniranih kolača i torti u kombinaciji s marmeladom, orašastim plodovima i tamnom čokoladom. Aroma maka odlično se slaže s citrusima, stoga u kolače valja dodati malo naribane korice limuna ili naranče. Sjemenkama se posipaju peciva poput pletenice ili pereca, dok se mljeveni mak upotrebljava kao nadjev za makovnjače, roščiće, savijače, pite.

Mak možete dodati tijestu za muffine uz dodatak šumskog voća, tijestu za palačinke koje zatim poslužite s umakom od marelica ili kao dio tradicionalnog božićnoga ukrajinskog pudinga od zrna pšenica, badema, meda i sušenog voća s toplom aromom cimeta. Za hladne sendviče možete umiješati mak u majonezu s dodatkom senfa. Prethodno popečeni mak možete dodati i u salatne preljeve. Kuhanu tjesteninu, šparoge, mladi luk i dimljeni losos možete preliti salatnim preljevom na bazi majoneze i vrhnja s dodatkom maka. Zbog visokog sadržaja masti, nemljeveni mak najbolje je držati u hladnjaku ili zamrzivaču.

Mak za snagu

Mak je prava riznica antioksidanasa, koji organizam štite od upala i malignih oboljenja. Sjeme maka izuzetno je bogato nezasićenim masnim kiselinama, posebno oleinskom i linolnom, esencijalna omega-6 masna kiselina koju organizam ne stvara. Omega-6 masna kiselina može usporiti razvoj multiple skleroze, zaštititi kardiovaskularni sustav, regulira krvni tlak, a učinkovita je i u liječenju kožnih oboljenja.

Od vitamina mak je izvor tiamina, a dobar je izvor folne kiseline i vitamina E. Minerali i vitamini maka ublažavaju razdražljivost, stres, potiču koncentraciju i raspoloženje. U narodnoj medicini mak se upotrebljavao za dobijanje opijuma kojim su se liječnici koristili za umirenje bolova, ali su ga mnogi i zloupotrebljavali.

Kolač od maka

Sastojci:
7 jaja
140 g šećera
1 vanilin šećer
200 g mljevenog maka
1 margarin
1 šalica krušnih mrvica natopljenih rumom ili čajom
marmelada (ribiz, malina) za premaz
čokoladna glazura za preljev

Priprema:
Odvojite žumanjke i bjelanjke. Od bjelanjaka napravite snijeg. U drugoj posudi miksajte žumanjke, šećer, vanilin šećer i margarin dok ne postane pjenasto. Jednu šalicu za kavu napunite krušnim mrvicama i natopite ih rumom (ako je kolač za djecu umjesto ruma stavite čaj). U ranije izmiksanu smjesu dodajte snijeg od bjelanjaka, mak i natopljene krušne mrvice. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva. Još vrući kolač premažite tankim slojem marmelade. Na ohlađeno prelijte čokoladnu glazuru.

Kolač s makom i jogurtom

Sastojci:
3 jaja
350 g šećera
1 vanilin šećer
1,5 dl ulja
2,5 dl jogurta
12 žlica brašna
1 prašak za pecivo
100 g mljevenog maka
2 žlice grožđica

Priprema:
Umutiti 3 jaja s 350 g šećera i vanilin šećerom, pa dodati 1,5 dl ulja, 2,5 dl jogurta i mutiti mikserom. Na kraju treba dodati 12 žlica brašna na koje sipate jedan prašak za pecivo i polako mutite dalje. Podmažite tepsiju za pečenje kolača i stavite na dno papir za pečenje, te usipajte 2/3 smjese za kolač. U preostalu smjesu dodajte 2 žlice grožđica (koje ste prethodno natopili u vreloj vodi, a vodu ocijedili) i 100 g mljevenog maka. Ovu smjesu treba usipati „šareno” preko prvog dijela smjese i zatim staviti da se peče u pećnici na 200 °C 20-ak minuta. Prije nego što završite pečenje kolača, provjerite tijesto tako što ćete u sredinu zabosti čačkalicu koja treba ostati suha ako je kolač pečen. Pečeni kolač prevrnite na dasku, kako biste skinuli papir za pečenje, pa ga narežite na kocke i pospite šećerom u prahu.

Kolač s makom i limunom

Sastojci:
2 šalice (od 2 dl) šećera
2 šalice jogurta
šalica griza
šalica ulja
1 i 1/2 šalica brašna
7 – 8 žlica maka
paketić praška za pecivo
žlica ruma

Glazura:
100 g šećera u prahu
sok pola limuna
naribana limunova korica

Priprema:
Izmiksajte jogurt sa šećerom, dodajte griz, ulje, brašno, mak, prašak za pecivo i rum. Izlijte smjesu u namašćeni i pobrašnjeni kalup za pečenje i stavite na 170 °C, oko 25 minuta. Dok se pečeni biskvit hladi, izmiksajte šećer s limunovom koricom i sokom u glatku glazuru. Izrežite kolač na kocke i prelijte glazurom.

Mak kocke

Sastojci:
2 jaja – posebno istući snijeg od bjelanjaka
2 dl mlijeka
2 dl ulja
2dl glatkog brašna
2 dl mljevenog maka
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
2 – 3 žlice ruma
2 dl šećera

Priprema:
Sve izmiješati i peći 35 minuta na 180 °C. Topli kolač premazati pekmezom od marelice. Na pekmez se prelije čokoladni preljev: 10 dag čokolade, 10 dag maslaca i 1 žlica ulja.

Jednostavan kolač s makom

Sastojci:

Za biskvit:
2 jaja
2 čaše šećera
2 vanilin šećera
2 čaše glatkog ili mješanog brašna
2 čaše mlijeka
1 1/2 čaše ulja
1 prašak za pecivo
20 dag mljevenog maka

Za preljev:
pekmez od višanja

Glazura:
10 dag čokolade za kuhanje
3 žlice mlijeka
malo maslaca

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pomiješajte u zdjeli jaja, šećer, vanilin šećer, brašno, mlijeko, ulje, prašak za pecivo i mak. Smjesu izlijte u kalup prethodno premazan maslacem pa pobrašnjen (ili na masni papir za pečenje). Pecite u zagrijanoj pećnici oko 45 minuta. U međuvremenu pripremite preljev od pekmeza:
rastopite pekmez s malo mlake vode i promiješajte da se lakše razmaže po kolaču. Zatim pripremite čokoladnu glazuru: otopite čokoladu na pari, dodajte mlijeko i maslac i dobro izmiješajte. Malo ohlađeni kolač premažite pekmezom od višanja pa prelijte čokoladnom glazurom. Ostavite da se ohladi pa izrežite na kocke.