Nostalgija

Mačje oči - retro kolač koji se vratio u modu, a mi imamo recept

Planiraš li neki tulum ili tražiš jednostavni desert za ručak, mačje oči neće te razočarati. Štoviše, oduševit će svakoga u koga pogledaju

profimedia-0420647528.jpg
Foto: Profimedia

Rođendani '80-ih nisu mogli proći bez mačjih očiju, rolade koja je radila zazubice i klincima i onim, nešto većim klincima. Ovaj kolač, naime, imao je moć da i u najstarijima probudi dječju radost i ushićenje pa bi zaboravljali na doktore, kolesterol i šećer dok im mala vilica iz svečanog servisa za jelo klizi kroz mekani, sočni biskvit i taman gustu kremu, na tren zapinjući na kolutiću banane koju je trebalo tek malkice više pritisnuti bočnom stranom vilice i prelomiti na pola. Naravno, djeca su imala drugačiju strategiju - prvo nabodu na vilicu "oči", potom smažu kremu, a onda biskvit - tko voli.

Image
Kuharica

Koji kolači koji mogu duže stajati? Kako čuvati kolače?

Njegovo ime, pak, jedan je od onih pojmova koji ne poznaje englesku inačicu. Mislim da bez zadrške možemo reći kako ne postoji stol od Vardara pa do Triglava na kojem nije za rođendane i različita slavlja bila poslužena i ova slatka rolada.

Nedavno sam na rođendanu u ruke dobila tanjurić s kojeg su me gledale mačje oči. Razveselila sam im se kao starom prijatelju kojeg dugo nisam vidjela. Poput Prosutovog kolačića jedan zalogaj vratio me u djetinjstvo. Veseli me činjenica da ovaj retro kolač nije zaboravljen. Planiraš li neki tulum ili tražiš jednostavni desert za ručak, u nastavku imaš recept za kultne mačje oči. S ovim kolačem nećeš pogriješiti. Osim što je ukusan i sočan, izgledom oduševljava najmlađe, dok kod starijih izaziva nostalgiju, a slatkoj nostalgiji ništa ne može parirati.

Image
Foto: Profimedia

Sastojci:

Za biskvit:

  • pet većih jaja
  • tri žlice šećera
  • pola vrećice praška za pecivo
  • jedna velika žlica brašna
  • jedna velika žlica kakaa

Za kremu:

  • tri jaja
  • 150 grama šećera
  • vanilin šećer
  • 200 grama čokolade za kuhanje
  • 150 grama maslaca
  • čepić ruma
  • 4 banane (neka budu podjednake)

Postupak:

Biskvit:

Odvoji žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke stavi u duboku posudu u kojoj ćeš miksati sastojke, a bjelanjke u drugoj posudi izmuti u čvrsti snijeg. Žumanjcima dodaj šećer pa miskaj dok ne postanu svijetli i pjenasti. Sada dodaj brašno, prašak za pecivo i kakao te nastavi miksati dok se sastojci ne sjedine. Na kraju nježno špatulom umiješaj snijeg od bjelanjaka. Pleh (onaj veliki četvrtasti koji si dobila s pećnicom) obloži papirom za pečenje pa u njega izlij smjesu za biskvit te stavi u pećnicu koja je prethodno zagrijana na 180 Celizijevih stupnjeva. Peci 15 minuta.

Krema:
Pjenasto umuti jaja i šećer pa kuhaj na pari (tako da u većem loncu zagriješ vodu do ključanja pa na njega staviš manji lonac u kojem su jaja i šećer, ali tako da ne dodiruje vodu). Kuhaj, stalno miješajući, dok se šećer potpuno ne otopi. Sada dodaj čokoladu i nastavi kuhati dok se i ona ne otopi. Dodaj rum i ostavi da se krema ohladi. Kada je hladna, u nju dodaj omekšali maslac i izradi mikserom.

Rolada:

Biskvit izvadi iz pleha i ukloni papir za pečenje. Namaži na njega polovicu kreme. Banane po dužini poredaj uz dva suprotna ruba biskvita. Po dvije sa svake strane. Sada biskvit pažljivo zarolaj oko banana s s obje strane pa spoj kolača fiksiraj kremom. Sada roladi okreni na drugu stranu kako bi taj dio bio dolje, a gornji dio premaži i ukrasi ostatkom čokoladne kreme. Roladu mačje oči reži na šnite i tako je serviraj.