Ljuta hrana za 'spicy' žene: Pronašle smo nekoliko jesenskih recepata za ljubiteljice vrućih papričica

Samo prave ljubiteljice čilija znaju uživati u njegovoj ljutini i okusu, a ovi slani i slatki recepti savršeno će ga istaknuti

Ljuta hrana za 'spicy' žene: Pronašle smo nekoliko jesenskih recepata za ljubiteljice vrućih papričica

Kako temperature iz dana u dan postaju sve niže, ljubiteljice paprene hrane polako dolaze na svoje. Tijekom ljeta si možda izbjegavala ljutu hranu jer nitko ne želi dodatno zagrijavanje kada je termometar pokazuje iznad 30, no sada je vrijeme da počneš pripremati sve delicije kojima si odolijevala.   

Image

Malo drugačija pikantna juha od rajčice na indijski način


Iako se onima koji ne podnose jako ljutu hranu ponekad može činiti čudno što drugi uživaju u osjećaju žarenja i konstantnom preznojavanju nakon obroka, možda bi se trebali ugledati na njih jer je ljuta hrana zapravo vrlo zdrava. Osim što pomaže brže sagorjeti kalorije, ljuta hrana štiti srce i regulira razinu kolesterola u krvi. Upravo zato se isplati s vremena na vrijeme pojesti nešto ljuto. 


Ljuti umaci se u nekim dijelovima svijeta konzumiraju uz svaki obrok, no u našim su krajevima tek nedavno postali popularni. Zvijezda takvih umaka su chilli i ostale ljute papričice čija snaga leži u spoju kapsaicinu. Kapsaicin nije topiv u vodi i zato ti čaša vode ne može pomoći u borbi s ljutinom. Ako si slučajno pretjerala s papričicama u jelu, najbolje je da ga ublažiš mliječnim proizvodima koji imaju velik udio masti. A ako slučajno dodirneš neki dio tijela nakon što si dirala papričice, osjećaja žarenja najbolje ćeš se riješiti s malo ulja i sapuna. 

Kako bi uživala u svim prednostima koje ljuta hrana nudi pripremile smo nekoliko recepata koji će zadovoljiti ne samo ljubiteljice ljutine, nego i ljubiteljice čokolade. 

Chilli con carne


Začina dodaj po želji: sol, papar, korijander, kim, crvena paprika, paprika s okusom dima, peršin, lovor

Postupak:

1. Začine usitni u mužaru i dodaj sirovom mesu te dobro promiješaj.
2. Nareži luk i češnjak jako sitno, papriku malo krupnije, a grah i kukuruz dobro isperi pod mlazom vode.
3. Na zagrijanom ulju poprži luk, malo ga posoli da pusti vodu, dodaj češnjak i zatim meso. Dok se meso peče usitnjavaj ga kuhačom.
4. Kada je meso poprimilo tamniju boju dodaj vino i kuhaj dok sav alkohol ne ispari. Dodaj papriku i sitno narezanu ljutu papričicu.
5. Nakon 10-ak minuta ubaci pelate, kuhačom ih malo zdrobi i prokuhaj. 
6. Dodaj grah i kukuruz, a ako je jelo presuho, ulij malo vruće vode ili temeljca.
7. Kuhaj na laganoj vatri 20-ak minuta i posluži toplo. 

Ako voliš jako ljutu hranu, po želji dodaj više ljutih papričica. 


Potrebno ti je:   

  • 350 g miješanog mljevenog mesa
  • 1 velika konzerva crvenog graha
  • 1 mala konzerva pelata
  • 1 mala konzerva kukuruza
  • 1 crvena paprika
  • 2 glavice ljubičastog luka
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 1 ljuta crvena papričica
  • 1 dl crnog vina

Ljuti fiš paprikaš


Postupak:

1. U lonac dodaj malo ulja i na dno složi očišćenu i narezanu ribu. 
2. Preko ribe prelij pasiranu rajčicu i ostavi da stoji nekoliko minuta. 
3. Za to vrijeme nareži luk na sitne kockice i dodaj ga preko rajčice. 
4. Razmuti dodatak za fiš u propisanoj količini vode, dodaj ljute paprike i bijelo vino pa sve zajedno prelij preko ribe. 
5. Kuhaj fiš na laganoj vatri oko 40-ak minuta uz povremeno protresanje lonca. Nikako ga nemoj miješati kuhačom jer će se riba raspasti. 
6. Posluži uz domaću tjesteninu i svježi kruh. 


Potrebno ti je: 

  • 4 glavice crvenog luka
  • 2 dodatka za fiš 
  • 2.5 kg ribe 
  • 200 mL pasirane rajčice
  • 100 mL bijelog vina
  • ljuta paprika
  • sol
  • Vegeta
  • ulje

Praline s chillijem


Postupak:

1. Na laganoj vatri zagrij slatko vrhnje i nasjeckani chilli. 
2. Čokoladu pokidaj na komadiće i stavi u posudu za miksanje te zatim prelij zagrijanim vrhnjem i dodaj prstohvat soli.
3. Ostavi da se čokolada otpi oko tri minute i zatim sve dobro izmiksaj mikserom dok ne dobiješ glatku smjesu.
4. Smjesu stavi u hladnjak na oko sat vremena ili dok se ne stisne. 
5. Nakon sat vremena smjesu izvadi iz hladnjaka. Pomoću žlice izdvoji malo smjese i rukama oblikuj kuglice. Kako se čokolada ne bi lijepila za ruke malo ih premaži uljem. 
6. Odmah nakon što formiraš kuglicu uvaljaj ju u kakao i stavi na posudu obloženu papirom za pečenje. 
7. Kada su sve kuglice gotove stavi ih na nekoliko minuta u hladnjak i posluži hladne. 


Potrebno ti je:    

  • 225 g tamne čokolade
  • 120 mL slatkog vrhnja
  • 1 velika chilli papričica
  • Prstohvat soli
  • 3 žlice kakaa u prahu