LCHF recepti: ukusni složenac, slana pita i neobične gljive

Ukusni i zasitni recepti s malo ugljikohidrata

LCHF recepti: ukusni složenac, slana pita i neobične gljive

U posljednje vrijeme nijedan način prehrane nije toliko popularan poput LCHF-a. Sada znamo da masnoće nisu loše ( naravno tu mislimo samo na one zdrave poput maslinovog ulja, avokada, maslaca i drugih masti životinjskog podrijetla) već da je prekomjeran unos ugljikohidrata i šećera taj koji je štetan za naše zdravlje i liniju.

Postoji više vrsta LCHF-a, nešto stroži (dozvoljava samo do 20 g ugljikohidrata, zabranjeni su mliječni proizvodi), umjereni (do 50 g ugljikohidrata) i opušteni LCHF (dozvoljava i do 100 g ugljikohidrata, te konzumaciju i nekih mahunarki i drugih namirnica). Na vama je da odaberete kojeg ćete se držati, a čak i ako se ne držite stalno ove prehrane, dobro će vam doći da se malo odmorite od "ugljića".

LCHF recepti mogu biti veoma ukusni i zasitni, pa ćemo kroz tjedne s vama dijeliti neke od njih...

Složenac od piletine, brokule i sira

Image


Izvor: tasteaholics.com

Sastojci:
600 g pileća prsa
2 žlice maslinovog ulja
500 g skuhane brokule
1/2 šalice kiselog vrhnja
1/2 šalice vrhnja za kuhanje
1 šalica naribanog topivog sira (gauda, tilzit, podravec, cheddar)
sol, papar
1/2 žličice mljevene suhe paprike
1/2 žličice origana

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Ako koristite svježu brokulu, očistite je i odvojite na sitnije komade te kratko prokuhajte (u pećnici će se do kraja skuhati). Smrznutu brokulu ne morate kuhati.
Kuhana ili pečena pileća prsa usitnite te pomiješajte s brokulom, maslinovim uljem, kiselim vrhnjem, solju, paprom, paprikom i origanom. Smjesu stavite u  manji namašćeni lim za pečenje (otprilike 20 x 28 cm). Ravnomjerno rasporedite i na vrhu prelijte vrhnjem za kuhanje. Na kraju posipajte naribanim sirom. Pecite u zagrijanoj pećnici 20-15 minuta dok sir ne porumeni.

Quiche od špinata i šunke

Image


Izvor: lowcarbmaven.com

Sastojci:
Tijesto:
2 šalice bademovog brašna
2 velika jaja
1 žličica češnjaka u granulama
pola žličice soli

Punjenje:
300 g šunke, narezane na kockice
100 g ljutike (ako nemate preskočite i dodajte nešto više crvenog luka)
100 g crvenog luka
150 g špinata
2 žlice ulja
malo maslinovog ulja

Preljev:
prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
2 šalice vrhnja za kuhanje
8 velikih jaja
120 g naribanog Tilzit sira
120 g naribanog Gouda sira
1 i pol žličica soli

1 rajčica srednje veličine, tanko narezana na kolutiće

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva

U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke. U drugoj posudi umutite jaja i onda ih dodajte suhim sastojcima i umijesite tijesto. Stavite ga na hlađenje dok pripremate ostale sastojke.

Ogulite i nasjeckajte ljutiku i luk pa ih popržite na maslinovom ulju. Kada luk porumeni dodajte šunku i još kratko dinstajte. Na kraju dodajte špinat i kratko propirajte, tek toliko da "uvene". Kada se ohlade, povrću i šunki dodajte 3/4 naribanog sira (ostatak ostavite za posipati po vrhu), te sve sastojke za preljev koje ste prethodno umutili mikserom – sve dobro izmiješajte.

Okrugli lim obložite papirom za pečenje. Izvaljajte tijesto i njime popunite lim za pečenje i pripremite ga za punjenje. Ulijte smjesu u tijesto te na vrh poslažite tanke ploške rajčice i posipajte ostatkom naribanog sira. Pecite oko sat vremena – izvadite iz pećnice kada quiche prestane "drhtati" u sredini i kada vrh porumeni.

Gljive punjene sirom i špekom

Image


Izvor: savorytooth.com

Sastojci:
4 velika (XXL) šampinjona (klobuci)
4-6 tanke šnite špeka
150 g naribanog sira
svježe bilje po izboru (peršin, timijan...)

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva (s ventilatorom). Očistite šampinjone pa odvojite peteljku i klobuk. sitno nasjeckajte špek pa ga kratko popržite na tavi, dodajte mu i nasjeckane peteljke gljiva. Ostavite da se špek i gljive malo ohlade pa im umiješajte i sir te time punite klobuke. Punjene gljive pecite u pećnici 25 minuta. Na kraju ih pospite svježim biljem po želji. I poslužite kao prilog uz meso ili pak uz salatu.