Kupus kiflice – najbrže i najukusnije kiflice koje možeš napraviti i ne, ne rade se od kupusa

Ako ti se jedu kiflice, ali nisi raspoložena odvojiti vrijeme da svaku pojedinačno zamotaš i oblikuješ, evo rješenja

Kupus kiflice – najbrže i najukusnije kiflice koje možeš napraviti i ne, ne rade se od kupusa

Punjene sirom, šunkom ili pekmezom, kiflice su pecivo koje svi obožavamo. Podsjećaju nas na djetinjstvo, na druženja s prijateljima ili možda ljetne piknike. Mene kiflice posebno podsjećaju na putovanja i na moju majku koja ih je uvijek veselo pekla kako bi imali najuksuniju užinu po putu. 

Iako nisu posebno komplicirane za ispeći, zahtijevaju nešto više vremena dok svaku pojedinačno zamotamo i oblikujemo, što u trenutcima kada ti se jako jedu kiflice može izgledati kao cijela vječnost. Upravo sam se u takvoj situaciji našla i ja te sam, kao i uvijek, krenula u internet potragu za nekim praktičnim rješenjem. 

Image

Nemaš kvasca? Nema problema! Zagrebačka pekara dijeli svoju 42 godine staru kulturu divljeg kvasca, evo kako se brinuti o njoj


Kada sam naišla na pojam kupus kiflice odmah sam pomislila na isto ono što si vjerojatno pomislila i ti – tko još radi kiflice s kupusom? No riječ je o pecivu koje svojim oblikom podsjeća na glavicu kupusa koja se lista pa je tako nastalo i ime. Recept se činio poprilično jednostavan i preskočio je najdugotrajniji dio, zamatanje pojedinačnih kiflica. 

Jednom kada sam isprobala ovaj recept, više nikada nisam napravila kiflice tradicionalnog oblika. Mojim se prijateljima toliko svidio okus da su ove kiflice postale neizostavan sastojak svakog druženja. Čak je i moja majka svoj tradicionalni recept zamijenila ovim jednako ukusnim, ali puno bržim. Ono što mi se posebno svidjelo je svježi sir u filu koji kiflicama daje određenu svježinu. Evo kako ih možeš prirediti i sama.


Za tijesto ti je potrebno:  

  • 1 kg brašna
  • 300 mL mlakog mlijeka
  • 200 mlL mlake vode
  • 40 g svježeg kvasca
  • 200 mL ulja
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 žličice šećera
  • 1 žličica soli


Postupak:

1. U malo mlakog mlijeka otopi šećer i dodaj kvasac. Ostaviti da stoji 10-ak minuta ili dok ne primijetiš mjehuriće na površini smjese. 
2. U veliku posudu dodaj brašno, prašak za pecivo i sol, dobro promiješaj. 
3. Dodaj aktivirani kvasac, ulje ostatak mlijeka i vodu. Umijesi glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke, ali pripazi da tijesto ne mijesiš predugo.
3. Prekrij posudu krpom i ostavi da se tijesto diže oko sat vremena na toplom mjestu. 

Za fil ti je potrebno:   

  • 150 g maslaca
  • 3 žumanjka
  • 1 žličica soli
  • 500 g svježeg sira
  • 300 g tvrdog sira poput gaude ili ementalera, naribanog
  • 200 g šunke


Postupak:

4. Umuti omekšali maslac i žumanjke, dodaj sol. Sve skupa pomiješati sa svježim sirom.
5. Tijesto nakon sat vremena dizanja podijeli na dva jednaka dijela i svaki razvaljaj na otprilike 3 mm debljine. 
6. Tijesto premaži smjesom maslaca i sira i preko toga dodaj naribani tvrdi sir i šunku. Šunku možeš izbaciti za vegetarijansku verziju ili zamijeniti vege opcijom. 
7. Zarolaj tijesto tako da dobiješ dvije dugačke rolade. Svaku unakrsno reži na jednake dijelove u obliku trokuta, kao na slici. 

Image


8. Pripremi posudu za pečenje tako što ćeš ju namazati maslacem. Poslaži kiflice u posudu tako da se ne dodiruju jer će tijekom pečenja malo narasti. Ostavi ih da stoje 10 minuta.
9. Nakon 10 minuta kiflice premaži bjelanjkom i po želji posipaj sezamom ili lanom.
10. Kiflice peci na 200 stupnjeva Celzijevih dok ne budu rumene boje, otprilike 25 minuta.

Image


Ako si napravila više kiflica nego što ti je u tom trenutku potrebno, jednostavno ih zamrzni u posudi za pečenje i samo stavi u pećnicu kada za to dođe vrijeme. Pečene kiflice mogu stajati nekoliko dana na sobnoj temperaturi iako u mom domu nikada nisu izdržale vidjeti idući dan, tako da ne mogu sa sigurnošću to i potvrditi. 

Ispeci ove jednostavne kiflice, pusti neki dobar film i #ostanidoma. Karantena neće trajati još dugo, vrijeme je da iskoristiš ovakve trenutke dok su još tu.