Korizmena kuharica: Ukusni recepti za jela uz koja ti post neće teško pasti

Korizma je doba čišćenja, pa se mnogi od nas odluče tijekom 40 dana odreći svoje omiljene hrane. No korizmeni post ne znači da moraš jesti neukusna i bezlična jela. Donosimo ti tri vrlo ukusna posna recepta

Korizmena kuharica: Ukusni recepti za jela uz koja ti post neće teško pasti

Korizma ili četrdesetnica razdbolje je čišćenja, posta i odricanja te prilika da tijelo pročistimo prije blagdanskog uskršnjeg perioda. S obzirom da je korizma započela Pepelnicom, tj. 26.2. ove godine, odlučili smo vam pripremiti mali vodič kroz što se sve smije, a što ne smije konzumirati u ovo posebno doba godine. Naravno, tu je i nekoliko jednostavnih, a ukusnih recepata za jela prikladna korizmenom postu.

Do uskrsnog blagdanskog slavlja i bogatog stola dijeli nas šest nedjelja. Za to vrijeme većina se odriče nečega što posebno voli ili iskoristi taj period kako bi se natjerali prekinuti loše prehrambene navike. Ljudi se odriču slastica, kruha, alkohola ili cigareta, a nekoć je korizmeni post bio savršeno usklađen s pražnjenjem ostataka iz smočnice, pa bi se doista zdravo jelo.

Korizmeni jelovnik nekoć je bio skroman i zdrav, trošile bi se zadnje zalihe zimske hrane, a to je većinom značilo da se više nije konzumiralo meso. Danas nemamo više problem pražnjenja smočnice i čekanja novih plodova kojima bismo ju napunili, već se odričemo jedne ili više stvari za koju smatramo da nam šteti ili da nam opterećuje organizam, a inače joj ne možemo odoljeti.

Zato je korizma idealno vrijeme za laganiju prehranu i pogodan trenutak za skidanje kilograma koji su se možda nagomilali tijekom zime.

Tradicionalni korizmeni jelovnik sastoji se od graha, kupusa, sjemenki, kaša, leće, palente s mlijekom, zlevanke, krumpira, kukuruza, luka, rotkva i suhog i svježeg voća. Kako nedjelje tijekom korizmenog razdoblja nisu postne, tada je dopušteno konzumirati i jaja, sir, kolače i slična jela. Iako se danas rijetko tko drži svih pravila korizme, svakako je preporučljivo iskoristiti ovaj period kako bismo organizam očistili od toksina, aditiva i konzervansa koje inače hranom unosimo u naše tijelo.

Kako bi vam taj zadatak olakšali, pripremili smo tri korizmena postna recepta idealna za svakodnevno kuhanje.

Zlevanka

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 2-3 dl mlijeka
  • 150 pšeničnog brašna – oštro ili glatko
  • 2 žličice meda
  • Žličica soli
  • 1 jogurt ili 1 dl mlijeka
  • Vanilin šećer
  • Prašak za pecivo
  • 125 grama bijelog kravljeg sira
  • Nekoliko žlica kiselog vrhnja


Priprema:

Pjenjačom umuitite jaje te dodajte naizmjence brašno, mlijeko, jogurt, sir, med, sol i prašak za pecivo. Gotova smjesa bi trebala biti nešto gušća od one za palačinke. Smijesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup, poravnajte žlicom te pokapajte kiselim vrhnjem.
 Pecite u pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta dok zlevanka ne postane zlatne žute boje. Po želji zlevanku možete posuti šećerom ili ju jesti uz pekmez, a ukusna će biti i bez dodataka.

  Varivo od kupusa

Sastojci:

Pet stabiljka poriluka

  • Dvije paprike
  • Jedna ili dvije konzerve rajčice
  • Jedan struk celera
  • Glavica kupusa
  • Sol
  • Papar
  • Crvena paprika
  • Luk
  • Češnjak


Priprema:  
Propirjajte luk i papar na ulju te zatim dodajte crvenu papriku, još malo pirjajte te počnite dodavati narezano povrće. Sve dobro zalijte vodom ili temeljcem, začinite solju i paprom, podlijte litrom vode i kuhajte četrdesetak minuta dok povrće ne omekša.


Juha od krumpira

Sastojci:

  • 1 kg krumpira
  • 5 dag crvenog luka
  • 10 dag mrkve
  • 10 dag celera
  • 1, 5 dcl ulja
  • 1 žlica peršinova lista
  • 1 žlica brašna
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica vegete

  Priprema:

Povrće operite, ogulite i narežite na manje kockice. Popržite ga na ulju, promiješajte i dodajte dvije litre tople vode. Napravite zapršku i dodajte ju u juhu. Začinite i pred sam kraj kuhanja posipajte peršinom. Kuhajte dok krumpir ne omekša.