Koja je razlika između tofua, tempeha i seitana te kako ih ukusno pripremiti

U svijetu se svakodnevno konzumiraju u raznim specijalitetima, a kod nas su poznati kao zamjena za meso. Ove namirnice su vrlo zdrave i svestrane za pripremu, a ako još nisi, svakako im daj priliku

Koja je razlika između tofua, tempeha i seitana te kako ih ukusno pripremiti

Vegetarijanci i vegani u današnje vrijeme imaju pregršt namirnica kojima mogu zamijeniti meso i osigurati dovoljan dnevni unos proteina. Tofu, tempeh i seitan svakako su najpopularniji izbor, ali ne moraju biti rezervirani samo za ljude koji ne konzumiraju meso

Image

Sedam odličnih trikova koji će ti pomoći da bacaš manje hrane


U Aziji su ove namirnice vrlo popularne i dio su mnogih tradicionalnih recepata. Seitan i tofu jeli su još stari kineski carevi na svojim pohodima, dok je tempeh nastao u Indoneziji prije gotovo tisuću godina. 

Iako postoji stigma da je ova vrsta namirnica vrlo skupa, kao i općenito vege prehrana, to nije istina. Tofu možeš pronaći po cijeni od čak sedam kuna za 250 grama, dok su seitan i tempeh nešto skuplji, no cijena rijetko prelazi 15 do 20 kuna. 

Ako nisi sigurna što su zapravo tofu, tempeh i seitan, donosimo ti kratki vodič kroz sve tri namirnice i jednostavne recepte kako ih pripremiti i isprobati u vlastitoj kuhinji. 


Tofu


Tofu se radi od komadića mljevene soje koji ostanu nakon proizvodnje sojinog mlijeka. Popularna je namirnica u Aziji dok je kod nas i dalje najčešće samo na jelovniku vegana i vegetarijanaca. U supermarketima ga možemo pronaći u raznim varijantama, od običnog do dimljenog i već začinjenog. Sam okus tofua je poprilično neutralan što znači da se može koristiti za pripremu slanih i slatkih jela. Najčešće se za pripremu ukusnog ručka koristi svježi tofu dok se za deserte i kreme koristi svileni ili meki tofu. 

Bogat je željezom, kalcijem i proteinima, ali sadrži i malu količinu antinutrijenta koji onemogućuju potpunu apsorpciju nutrijenata iz hrane. Antinutrijenti koje sadrži soja uklanjaju se fermentacijom i tako nastaje tempeh. 

Pikantni tofu s rižom

Postupak:

1. Pripremi tofu tako što ćeš ga narezati na ploške i omotati u papirnati ručnik. Na tofu stavi teški predmet i ostavi 15-ak minuta kako bi se iscijedio višak tekućine. 
2. Pripremi umak za pečenje. U maloj posudici pomiješaj sojin umak, vodu, med i gustin. 
3. U woku ili velikoj tavi zagrij ulje i dodaj tofu. Dobro ga ispeci dok ne dobije zlatnu boju, oko 10 minuta. 
4. U vrući wok ili tavu u kojoj se peče tofu dodaj umak za pečenje, češnja, đumbir, papar i narezani mladi luk. Sve skupa peci oko 5 minuta dok luk ne omekša i umak ne postane gust. 
5. Posluži uz kuhanu rižu ili palentu i posipaj sezamom.


Potrebno ti je:   

  • 1 pakiranje svježeg tofua
  • 1 žlica ulja sezama
  • 1/4 šalice sojinog umaka
  • 1/4 šalice vode
  • 2 žlice meda
  • 2 žličice gustina
  • 1 1/2 žlica svježe mljevenog papra
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žlica sitno naribanog đumbira
  • 2 mlada luka
  • malo sjemenki sezama

Tempeh


Tempeh je najbolji i najzdraviji način konzumiranja soje. Proizvodi se od fermentirane soje i sadrži duplo više proteina od tofua. Fermentacijom se uklanjanju antinutrijenti što čini nutrijente u tempehu znatno više bioraspoloživima. Tekstura mu je potpuno drugačija od tofua jer se proizvodi od cijelih sjemenki soje. Konzumiranjem tempeha ne samo da unosiš dnevnu dozu proteina, nego i jačaš crijevnu mikrofloru. 

Nastao je u Indoneziji gdje se i dalje najviše konzumira, a poslužuje se u obliku prženih ploški ili kockica koje su prethodno marinirane u sojinom umaku ili mješavini začina. Kompleksni okus tempeha najbliži je okusu gljiva i orašastih plodova. 

Namaz od tempeha

Postupak:

1. Tempeh nareži na veće komade i kuhaj na pari 15 minuta.
2. Nakon toga tempeh prži na ulju do zlatnožute boje. 
3. Prženi tempeh, zajedno s uljem, vodom, sokom od limuna, soja umakom i maslinovim uljem, izblendaj u blenderu dok ne dobiješ kremasti namaz.
4. Umiješaj sitno nasjeckani mladi luk i peršin i dobro ohladi. Posluži uz tostirani integralni kruh ili svježe povrće. 


Potrebno ti je:

  • 200 g tempeha
  • 100 mL vode
  • 2 žličice soka od limuna
  • 1 žlica soja umaka 
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 mladi luk, sitno nasjeckani
  • 1 žlica svježeg peršina, nasjeckano
  • Ulje za pečenje

Seitan


Seitan je zapravo kuhani pšenični gluten i možemo ga pronaći u gotovo svim zamjenama za meso koje se prodaju u supermarketima. Sadrži vrlo visok udio proteina i vrlo malo, gotovo ništa masti. Nikako nije pogodan za ljude koji pate od celijakije. Kako se često nalazi u vrlo procesiranoj hrani, nije najzdraviji odabir kada smo u potrazi za neživotinjskim izvorom proteina. No čisti i neprocesirani seitan nije loš i ako se dobro pripremi, može biti vrlo ukusan. 

Paprikaš od dimljenog seitana

Postupak:

1. Dimljeni seitan nareži na kockice.
2. U loncu zagrij ulje, dodaj sitno nasjeckani luk, papar, sol, ljutu papričicu, seitan i lovorov list. Kratko poprži i zatim polij vodom tako da sadržaj lonca bude potpuno prekriven. 
3. Dodaj mljevenu crvenu papriku i kuhaj 10-ak minuta. 
4. Pred kraj kuhanja dodaj malo brašna kako bi umak postao gušći. Serviraj uz tjesteninu. 


Potrebno ti je:  

  • 250 g dimljenog seitana
  • 1 luk, srednje veličine
  • 1 žlica mljevene crvene paprike
  • 1 ljuta papričica
  • 2 lovorova lista
  • Brašno
  • Ulje 
  • Papar 
  • Sol