Kelj – ponovno otkrivena superzdrava namirnica (s finim receptima)

Osim što je iznimno zdrav, kelj može unatoč brojnim predrasudama biti zdrava namirnica u kojoj će uživati i djeca i odrasli…

Kelj – ponovno otkrivena superzdrava namirnica (s finim receptima)

Kelj je namirnica koja je u našim krajevima prisutna cijele godine. Vjerojatno je malome broju ljudi omiljeno povrće zbog svojeg karakterističnog, ali nimalo lošeg okusa, no treba imati na umu da je jedna od najzdravijih namirnica dostupna apsolutno svima. Osim toga, kelj je savršen za sve uzraste, pa čak i osobe koje su na posebnim dijetama radi gubitka kilograma. Naime, 100 grama kelja ima samo 50 kalorija, što je čini dijetalnom namirnicom.

No, ono što je važnije jest da sadrži čak duplo više vitamina A, za trećinu više vitamina C, te gotovo sedam puta više vitaminima K od potrebnih dnevnih količina. Potrebno je spomenuti da je vitamin K vrlo značajan, jer sprečava nastanak zloćudnih tumora, ali je isto tako vrlo važan za normalno zgrušavanje krvi i strukturu kosti, te je snažan antioksidans. Kelj je, također, izvrstan izvor kalcija te drugih minerala kao što su bakar, kalij, željezo, mangan i fosfor.

Nikako ne treba zanemariti antioksidativna svojstva kelja, zahvaljujući flavonidima i karotenoidima, koji sprečavaju pojavu opasnih zloćudnih bolesti, ali i općenito čišćenju organizma od štetnih tvari. Flavonidi imaju i protuupalna svojstva, čak i za kronične slučajeve.

Kelj je namirnica koja, zahvaljujući svojim sastojcima, pomaže u snižavanju kolesterola u krvi, što pak smanjuje mogućnost nastanka bolesti srca.

Recepti s keljom

U našim krajevima kelj se najčešće jede u obliku variva, koje nerijetko, posebno kod djece, ali i odraslih ne izaziva veliko oduševljenje. No, postoje brojni ukusni načini spremanja kelja, koje ćete vi i vaši ukućani s radošću često spremati. Isprobajte neke od njih.


Varivo s keljom i grahom

Image



Sastojci:
500 g kelja
2 žlice maslinovog ulja
1 luk, narezani
800 g graha (konzerviranog ili kuhanog kod kuće)
8 dl vode
4 dl temeljca od piletine ili govedine
sol i papar
kruh
ribani parmezan ili sličan tvrdi sir (prema želji)

Kelj razlomite na listove, operite ih, uklonite srednju žilu i narežite na trakice debljine dva centimetra.
U dublju posudu stavite ulje i narezani luk, te prepržite na laganoj vatri. Nakon što luk omekša i dobije zlatnu boju, stavite polovicu količine graha, sve dobro promiješajte i pri tome ga lagano utisnite vilicom, tako da dobijete strukturu pirea. Nakon toga dodajte vodu i temeljac, a kada sve zavrije, dodajte kelj, sol i papar. Sve kuhajte u poluotkrivenoj posudi na laganoj vatri 10-ak minuta, a nakon toga dodajte ostatak graha. Kuhajte dok kelj ne postane mekani (15 do 20 min).
Tostirajte kruh, poškropite maslinovim uljem te ga dodajte u varivo nakon posluživanja na tanjuru. Prema želji dodajte parmezan.


Složenac od kelja i piletine

Image



Sastojci:
350 g tjestenine školjki
2 žlice maslaca
1 veći luk, narezan na srednju veličinu
3 češnja češnjaka, sitno nasjeckan
700 g kelja, odstranjene glavne žile, nasjeckan
500 piletine, sitno narezane
1 kg i 300 g sira riccote
3 žlice naribane korice od limuna
60 g naribanog parmezana

Zagrijte pećnicu na 200ºC. Skuhajte tjesteninu prema naznačenim uputama, te je ocijedite.
U većem loncu zagrijte maslac, te pržite luk i češnjak tako dugo kod ne omekšaju. Dodajte nasjeckan kelj, pokrijte posudu, te sve kuhajte oko pet minuta dok ne omekša, uz često miješanje. Kelj nakon toga premjestite u posudu s kuhanom i ocijeđenom tjesteninom. Također, dodajte piletinu, riccotu, limunovu koricu, parmezan, sol i papar. Sve dobro promiješajte te  stavite u veću vatrostalnu posudu. Pecite u pećnici oko 30 minuta dok gornji sloj ne postane zlatne boje.


Salata od kelja i limuna

Image



Sastojci:
1 žlica naribane limunove korice
Sok od jednog limuna
¼ šalice maslinovog ulja
500 g mladog proljetnog kelja, nasjeckanog i odstranjene središnje žile
½ šalice parmezana, narezanog na listiće
1/3 šalice tostiranih lješnjaka
sol i papar

U posudici  pomiješajte maslinovo ulje, sok i koricu od limuna tako da se sastojci dobro povežu. U veću posudu dodajte svježe opran i nasjeckan kelj, parmezan, pomiješani nadjev, sol, papar, te sve dobro promiješajte i na kraju dodajte tostirane lješnjake.

Ako pak želite tradicionalniju hrvatsku salatu, kelj skuhajte na pari, ohladite, dodajte sitno nasjeckan češnjak, maslinovo ulje, te malo jabučnog octa (ili soka od limuna).


Mini pite s keljom

Image



Sastojci za tijesto:
300 g oštrog brašna
1 žličica soli
220 g maslaca, narezanog na komadiće
1 dl ledene vode
1 šalica rastrganog cheddar sira

Pomiješajte zajedno brašno, sol i sir, te nakon toga dodajte maslac. Miješajte mikserom tako dugo dok se smjesa ne spoji, s eventualno kojom grudicom maslaca. Poprskajte tijesto s četiri žlice vode, sve ponovno miješajte tako dugo dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Prema potrebi dodajte još maksimalno četiri žlice vode, no ne odjednom, nego jednu po jednu. Tijesto u pokrivenoj posudi ostavite da odstoji u hladnjaku najmanje sat vremena, dok ne postane čvrsto.

Sastojci za nadjev:
malo brašna za valjanje tijesta
1 žlica maslaca
1 poriluk, bijeli i svijetlozeleni dijelovi, narezani na tanke kolutiće
1 stručak (8-10 listova) toskanskog kelja (tamni, duguljasti kelj), s odstranjenim peteljkama, nasjeckan
1 žličica svježeg timijana
2 dl pilećeg temeljca
sol i papar
150 g kuhane piletine, nasjeckane na manje kockice
1 veliko jaje, lagano istučeno

Zagrijte pećnicu na 200ºC. Tijesto razdijelite napola. Jednu polovicu tijesta izvaljajte na pobrašnjenoj površini na krug promjera oko 35 centimetara. Pomoću okrugle posudice ili noža izrežite krugove promjera 10 centimetara, te ih prebacite na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Isto napravite s drugom polovicom tijesta, no izrežite krugove otprilike centimetar i pol šire, te ih ponovno stavite u hladnjak na hlađenje.

Za to vrijeme u većoj posudi rastopite maslac, dodajte poriluk, te ga pržite tako dugo dok ne omekša. Zatim dodajte kelj, timijan, sol, papar, te sve kuhajte dok kelj ne omekša (oko 3-4 minute). Dodajte temeljac pa sve kuhajte često miješajući, dok se mješavina ne zgusne. Sve premjestite u posudu, pomiješajte s narezanom piletinom, te prema potrebi još sve jednom posolite i popaprite. Ostavite da se malo ohladi.  

Tijesto izvadite iz hladnjaka te na manje krugove tijesta stavite jednu žlicu nadjeva, tako da rub veličine centimetar ili malo više ostane prazan, pa ga premažite jajem koje ste prije toga lagano istukli. Donje tijesto s nadjevom pokrijte  gornjim većim tijestom, te prstima dobro pritisnite rubove kako nadjev za vrijeme pečenja ne bi iscurio. Samo sredinu tijesta probušite vilicom dva puta radi ventilacije. Tijesto prema želji možete premazati žumancem, te posipati lanenim sjemenkama. Pecite sve 30-ak minuta dok tijesto ne postane zlatno, rotirajući lim na polovici pečenja. Kada su gotovi, ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi. 

(vam)
Izvor recepata: www.martha-stewart.com