Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Caramba!

Karambola je zvijezda među egzotičnim voćem. Jesi li je probala?

Ako si ljubiteljica egzotičnog voća pripremile smo ti deliciju - izuzetno hranjivu karambolu koja raste u Maleziji, na Karibma, u Australiji i na Floridi

star-fruit-3617331_1920.jpg
Foto: Pixabay
Budi najbolja verzija sebe.

Zreliji plodovi imaju blago slatkast okus, dok su oni manje zreli kiseli i trpki. Prozirno meso karambole slično je hrskavoj i sočnoj zelenoj jabuci. Kora je voštana i također jestiva. Karambola još uvijek nije popularna na zapadu, no u Maleziji, zemlji iz koje je ovo egzotično voće poteklo, ima široku primjenu u gastronomiji. Jede se sirova, ali od nje se rade i različiti umaci, sokovi, vino te dekorira hrana. Odlična je i u kiselim jelima.

shimmer fallback


Karambola je veličine šake, jede se narezana na tanke kriške i tako narezana poprima oblik zvijezde s pet krakova. Drvo karambole ima prekrasne ružičaste cvjetove iz kojih će se razviti plod.

Image
Osvježavajuće i slasno

Jesi li probala pomelo, zdravo voće fantastičnog okusa?

Nutritivni sastav i zdravstvene dobrobiti

Karambola obiluje vitaminom C, A i B, osobito vitaminom B5 koji pomaže regulirati kolesterol, baš kao i pektin kojeg također nalazimo u karamboli. Nadalje, sadrži fosfor, magnezij, cink i željezo te visoku količinu antioksidansa i netopovih vlakana, zbog čega je odlična za poticanje probave. S obzirom na to da ima jako malo šećera, a time i kalorija, dobra je za mršavljenje. Ako se baviš sportom, karambola je poput banane, jednako dobar izbor nakon treninga, jer obiluje kalijem.

Ayurveda sok karambole koristi se kod snižavanja vrućice i za liječenje upale oka, dok u Brazilu njome liječe bolesti bubrega i mjehura. No, zbog visokog udjela oksalne kiseline, klasična medicina ne savjetuje osobama s bubrežnim problemima jesti karambolu. Ovo voće sadrži neurotoksin karboksin koji će se nakupljati u mozgu, a ukoliko bubrezi dobro ne rade, može izazvati ošamućenost. Čak i kod zdravih ljudi pretjerana konzumacija ovog voća može dovesti do akutnog oštećenja bubrega. Isto tako i osobe koje uzimaju pojedine lijekove trebale bi pripaziti s karambolom.

Kako izabrati karambolu?

U dućanima ju je najbolje birati po boji. Zelena karambola bit će kisela i trpka, dok će karambola tople žute boje sa smećkastim rubovima biti slatka. Ta je zrela i spremna za jelo. U hladnjaku je možeš držati dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Kako je jesti?

Prije konzumacije dobro je operi, a zatim malenim nožićem ukloni smeđi ili zeleni sloj kako bi zvjezdice izgledale efektnije kada karambolu narežeš na kriškice, baš kako režeš i krastavac.

Jestiv je cijeli plod pa ne moraš uklanjati sjemenke (iako nisu ukusne) niti guliti karambolu.

Karambolu možeš jesti sirovu, u voćnim i povrtnim salatama, sokovima, smoothiejima. Sjajno se slaže s malo soli i čilija, ali isto tako okus će joj naglasiti šećer i đumbir. Možeš je i sušiti pa od nje napraviti zvjezdasti čips ili je konzervirati za zimu. Karambolu možeš poput ananasa ispeći na roštilju i servirati uz račiće ili odrezak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Za koji god se način odlučiš sigurne smo da će karambola biti zvijezda večeri na tvom stolu i da će je zapamtiti svatko kome je serviraš.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.