Kako se radi zamrzavanje svježeg kvasca?

Ako zamrznete kvasac, njegov rok trajanja može postati mnogo duži. Stoga, kako se na jednostavan način vrši zamrzavanje svježeg kvasca?

Kako se radi zamrzavanje svježeg kvasca?

Kvasac je jednostanična gljivica, a u industrijskoj proizvodnji se proizvodi kao svježi ili suhi kvasac. Stvara se u procesima gdje se u prisustvu kisika provodi postupni dotok šećera i tako se potiče razvoj ove gljivice. Na kraju se dobiva "kvasni kolač" koji se nakon homogenizacije pretvara u ono što poznajemo kao svježi kvasac. Suhi kvasac ima još jedan stupanj obrade u odnosu na svježi kvasac. 

Image


(FOTO: Pixabay) 

A je li moguće napraviti zamrzavanje svježeg kvasca

Da, jer zamrzavanje svježeg kvasca ne šteti namirnici. Svježi kvasac dobro ponosi smrzavanje i zadržava svoja prvotna svojstva. Kupite kocku kvasca od jednog kilograma i zamrznite ga. Prije zamrzavanja isjeckajte kvasac na kocke i tako zamrznite. Kada ga odmrzavate, obavezno to napravite u hladnjaku te ga potrošite unutar 24 sata.

Dakle, zamrzavanje svježeg kvasca može produljiti njegovo trajanje, ali ga nakon odmrzavanja obavezno potrošite unutar 24 sata.