Kako napraviti mekane kekse od maslaca koji se tope u ustima

Keksi od maslaca uvijek nas podsjete na djetinjstvo i unose u naše domove miris i atmosferu Božića

Kako napraviti mekane kekse od maslaca koji se tope u ustima

Gotovo je nemoguće zamisliti kekse od maslaca bez da se sjetimo djetinjstva i Božića. To su kolači koji bude nostalgiju i u dom unose miris blagdana. 

3 savjeta za najbolje kekse od maslaca:

1. Koristi hladni maslac jer ti omogućuje čvršće, manje ljepljivo tijesto s kojim je lakše raditi. Budući da će hladni maslac biti tvrd kad se izvadi iz hladnjaka, uključi mikser na malu brzinu kako bi ga razbila na komade, a zatim povećaj brzinu na srednju.

2. Najvažniji dio u valjanju tijesta je postići idealnu debljinu. Ne brini se oko formiranja savršenog pravokutnika, umjesto toga usredotoči se na valjanje do debljine 3 i pol centimetra.

3. Ohladi izvaljano tijesto. Tijestu moraš dati dovoljno vremena da se ohladi prije nego što ga narežeš jer to čini njegove rubove čišćima. Ohladi tijesto najmanje jedan sat u hladnjaku.

Donosimo ti brz i jednostavan recept za božićne kekse s maslacem koje će obožavati svi tvoji ukućani, ali i gosti. 



Sastojci: 

  • 16 žlica hladnog maslaca
  • Pola šalice šećera
  • 2 jaja
  • 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
  • 2 šalice glatkog brašna
  • 1/4 žličice soli
  • 1 žličica vode
  • 1/4 šalice od 2 dcl šećera u prahu 


Oprema: 

  • Nož
  • Mikser za kolače ili električni ručni mikser
  • Valjak za tijesto 


Upute:

1. Pomiješaj 16 žlica hladnog maslaca i pola šalice šećera. Koristi veliku zdjelu i električni ručni mikser. Malom brzinom miksera razbij maslac, a zatim povećaj brzinu na srednju te miksaj dok smjesa ne postane tečna i dok ne posvijetli, a za to će ti otprilike trebati tri minute. 

2. Zaustavi mikser i dodaj jedno jaje i jednu žličicu ekstrakta od vanilije te miksaj na srednjoj brzini dok se ne sjedini.

3. S mikserom na maloj brzini polako dodaj dvije šalice glatkog brašna i 1/4 žličice soli. 

4. Izvadi tijesto iz posude i oblikuj ga u glatki pravokutnik. Pravokutnik lagano pospi brašnom. U posudu za pečenje stavi papir za pečenje te tijesto prebaci unutra i pokrij ga s gornje strane. Stavi tijesto u hladnjak 20 do 30 minuta. 

5. U međuvremenu ugrij pećnicu na 190 stupnjeva. 

6. U maloj zdjeli umuti drugo jaje s jednom žličicom vode. 

7. Izreži tijesto u željene oblike. 

8. Vrh svakog keksa premaži jajetom i pospi sa šećerom u prahu. 

9. Peci kekse na 190 stupnjeva 10 do 14 minuta dok ne postanu čvrsti i lagano zlatno-smeđi.

10. Ohladi ih na limu za pečenje 5 minuta. 



Keksi se mogu čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do tjedan dana ili smrznuti i do dva mjeseca.