Kako ispeći savršeni roštilj?

Za dobar roštilje potrebno je uložiti dosta vremena, a kvaliteta dolazi sa iskustvom

Kako ispeći savršeni roštilj?

Bez obzira što vremenska prognoza ovih dana nije obećavajuća, vjerojatno nas veoma uskoro očekuju dulji boravci na otvorenom i tradicionalne roštiljade.

No, prije nego što vam otkrijemo nekoliko odličnih recepata za roštiljanje, evo zanimljivih naputaka koji će vam dobro doći prije nego što na njemu ispečete prvi komad mirisnog i sočnog mesa ili povrća. Makar se neki savjeti mogu primijeniti i na plinske te električne roštilje, oni su namijenjeni ponajprije za roštilje na drva i ugljen.

Foto: © Photographee.eu - fotolia

Priprema je sve kod roštilja


Roštilj mora biti čist – Prljave, masne i zagorjele rešetke od prethodnog roštiljanja, neočišćeni roštilj od pepela i starog drva i ugljena, svakako treba očistiti, jer će u suprotnom hrana koju ćete peći poprimiti okus zapečenih masnoća i drugih neželjenih prljavština, što ne samo da nije ukusno, nije zdravo.

Upalite vatru na vrijeme – Nemojte čekati zadnji trenutak za paljenje vatre i zagrijavanje roštilja. Dajte si vremena da se drva razgore, a ugljen zažari. Samo na visokim temperaturama (između 250°C i 300°C) ćete moći ispeći meso onako kako želite. Za povrće vam je potrebna nešto manja i umjerenija temperatura (između 190°C i 230°C). Ako nemate termometar za mjerenje temperature, napravite mali test; Stavite ruku iznad žara ne visini od kojih 10-ak centimetara. Ako ruku možete držati samo sekundu-dvije, tada je roštilj jako vruć, a ako možete držati četiri do pet sekundi tada je temperatura odlična za povrće i ribu, a ako možete i druže držati, šest-sedam sekundi tada ćete možda trebati malo pojačati žar, posebno ako morate ispeći veću količinu mesa.

Rešetke za roštilj prije pečenja premažite uljem - S time ćete spriječiti ili umanjiti mogućnost zagorijevanja namirnica na rešetkama. Premažite ih na način kako ne bi bilo curenja na plamen ili žar, jer može doći do pretjeranog raspirivanja vatre.

Potrebna je organizacija, prije i za vrijeme pečenja

Stvorite zone pečenja – Kada pečete na roštilju s drvom i/ili ugljenom, tada je najčešće na sredini najveća temperatura, dok je na rubovima češće niža temperatura. Organizirajte pečenje u dvije zone. Meso koje je potrebno duže peći prvo stavite na nižu temperaturu, a tek ga na kraju zapecite na višoj temperaturi. Na nižim temperaturama pecite povrće (tikvice, patliđane, papriku, rajčicu i tako dalje…). Također, prvo započnite s pečenjem namirnica kojima treba duže pečenje i više temperature, a tek kasnije pecite namirnice kojima treba manje vremena za pečenje i možda ne tako visoke temperature.

Priprema namirnica – Namirnice prije pečenja, bilo da se radilo o mesu ili povrću, izvadite iz hladnjaka ranije (primjerice kojih pola sata) kako bi se ugrijale na sobnu temperaturu, što se samo da će olakšati pečenje, nego će njihov okus biti bolji.

Nemojte pretrpavati roštilj – Ako stavite previše namirnica na roštilj odjednom, postoji mogućnost da će se temperatura roštilja prenaglo spustiti, što će utjecati na kvalitetu pečenja. Neke namirnice će možda biti previše zapečene, druge nepečene i tako dalje…

Savršeni hamburger/cheeseburger

Sastojci za četiri osobe:
700 g mljevene junetine (s oko 20 posto masnoće)
1 žličica soli
¼ žličice mljevenog crnog papra
Suncokretovo ili biljno ulje
Četiri šnite topivog sira (gauda ili sl.)

Ostali sastojci: Hambi pecivo, umaci (majoneza, senf, ketchup, ajvar, curry sos i sl.), povrće (zelena salata, luk, rajčica, krastavci i sl.)

Pomiješajte meso i začine, te načinite četiri pljeskavice, s manjim udubljenjem na sredini, kao što se vidi na fotografiji, kako bi spriječili sredinu da se napuhne. Pljeskavice stavite na zagrijane rešetke, te ih pecite oko pet minuta s jedne strane, te pet minuta s druge strane. Nemojte ih okretati više puta, jer će izgubiti vlagu i postati presuhe.

Svinjska rebarca na roštilju

Sastojci:
1.5 – 2 kg svinjskih rebarca (odojak)
Sol i papar
Suncokretovo ulje
Sos za američki roštilj (U malo većim trgovinama mogu se kupiti razne blaže i pikantnije verzije)

Nekoliko sati prije pečenja rebarca dobro posolite i popaprite, nauljite i ostavite da odstoji u hladnjaku. Zagrijte pećnicu na 200°C.
Rebarca zamotajte u kvalitetniju aluminijsku foliju, stavite na lim za pečenje i pecite između 75 – 90 minuta. Rebarca su gotova kada postanu mekana (probajte s vilicom). Rebarca odmotajte iz folije, pričekajte dok se samo malo ohlade (kojih 5-10 minuta), premažite ih sosom za roštilj i dobro ih zapecite na roštilju. Gotova su za kojih pet minuta, ovisno o jačini vatre.

Piletina s limunom

Sastojci:
Pileća prsa
Suncokretovo, biljno ili maslinovo ulje
Sok od limuna
Češnjak
Sol i papar

U posudi pomiješajte žlicu ulja, žlicu soka od limuna, jedan sitno nasjeckani češanj češnjaka. Napravite deblje filee, posolite ih i popaprite. Pecite piletinu, prvo s jedne, a onda s druge strane, bez ponovnog okretanja, te ih samo pred kraj pečenja premažite sa premazom koji ste napravili. Pecite još koju minutu. Ako vam ostane višak premaza, iskoristite ga za posluživanje s mesom.

Vratina s kostima na žaru

Postoje dvije mogućnosti pečenja na američki način i na klasičan način. Ako želite isprobati američki stil roštiljanja, tada morate imati američki roštilj s poklopcem, a vratina s kosti mora biti deblje narezana.

Klasičnije pečenje na „hrvatski način“ je s tanjim mesnim odrescima i otvorenim roštiljem. Evo jednog i drugog načina.

Američki način

Image



1 odrezak vratine s kosti težine oko 500 g
Dobro ga istucite s batom za meso i ostavite barem jedan dan u marinadi od soli, papra, ulja (suncokretovo ili biljno), svježe nasjeckanog češnjaka i luka (ili u prahu).

Roštilj mora biti zagrijan na visoku temperaturu, 250-300 stupnjeva. Stavite odrezak u američki roštilj i pokrijte poklopcem i pecite oko šest minuta. Okrenite odrezak i pecite narednih šest minuta s poklopljenim poklopcem. S time ćete postići srednju pečenost mesa. Maknite meso s vatre, stavite na tanjur i pokrijte folijom neka odstoji kojih 5 minuta. Nakon toga spreman je za konzumaciju.


Hrvatski način

Image



Vratina s kostima neka bude tanja oko 200 g po komadu
Dobro ga istucite s batom za meso i ostavite barem nekoliko sati u marinadi od soli, papra, ulja (suncokretovo ili biljno), svježe nasjeckanog češnjaka i luka.

Roštilj neka bude zagrijan na temperaturu između 220 i 250 stupnjeva, meso stavite na rešetku roštilja, pecite ga tri-četiri minute jedne strane, isto tako s druge, a po potrebi samo s obje strane na kraju malo jače zapecite koju minutu.

Fotografije i recepti:
www.martha-stewart.com
www.foodnetwork.com
www.thenest.com
www.mnovine.hr