Kako biti energetski učinkovit u kuhinji (i pri tome uštedjeti novac)

Veliki dio potrošnje dolazi od kuhanja i pokretanja pećnice. Znate li kako biti energetski učinkovitiji i smanjiti mjesečne račune?

Kako biti energetski učinkovit u kuhinji (i pri tome uštedjeti novac)

Kuhanje na plin dugo vremena je bio standard, ali kada pričamo zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti, indukcija je pravi izbor. To zajedno s porastom cijena plina, poboljšanom tehnologijom i svijesti o prednostima indukcije, objašnjava zašto sve više i više vrhunskih kuhara prelazi na indukcijske ploče za kuhanje.

Indukcijske ploče za kuhanje prenose izmjeničnu struje kroz feromagnetski zavoj, stvarajući magnetsko polje ispod keramičkog vrha ploče za kuhanje koja izravno prenosi toplinu. Za razliku od plina ili tradicionalne električne energije, indukcijsko kuhanje radi samo kad se posuda nalazi unutar ove magnetske zone, tako da se energija usmjerava tamo gdje je to potrebno.


Image


Kada koristite indukcijsku ploču za kuhanje, više od 90% svake kune potrošene na energiju ide ravno u posudu. Plin isporučuje manje od 50% i tradicionalni električni manje od 60%. A budući da se posuda pretvara u izvor topline, indukcijska ploča za kuhanje ostaje hladna: toplina se ne podiže i nema kancerogenih ispušnih plinova.

Postoje i druge prednosti korištenja indukcijske ploče za kuhanje. Indukcijska ploča za kuhanje stvara mnogo hladnije i udobnije radno okruženje od plinske snage, a odsutnost otvorenog plamena ili vruće radne površine čini ih sigurnijim za upotrebu. A budući da su ploče za kuhanje hladnije, hrana se ne lijepi tako lako. Kuhanje na indukcijskoj ploči za kuhanje brzo je i učinkovito,  a omogućuje preciznu kontrolu temperature. Sve to pomaže vam da budete energetski učinkoviti, ali i ono (ponekad i najvažnije) da uštedite novac i energiju.

Parne pećnice također nude jeftiniji i održiviji način kuhanja hranjivih namirnica. Koncentrirani izvor topline kod parnih pećnica koristi manje energije od plina, čime se smanjuje uporaba ograničenih prirodnih resursa. Parne pećnice također su zdravije od tradicionalnih: dozvoljavaju hrani da zadrže više prirodnih vitamina i minerala, što znači da ćete uživati u blagodatima zaista zdravo kuhanog jela. Također pomažu u očuvanju vlage i okusa hrane jer dodatna vlažnost osigurava da ne isušite gurmanska jela s previše vrućine.



Kombinirane pećnice, koje nude toplinu, kuhanje na paru i kombinirano kuhanje, mogu smanjiti troškove energije za oko 50% jer zbog bržeg vremena kuhanja.  Neki modeli s kombiniranim pećnicama koriste toplinu ispuha za predgrijavanje dolazne svježe vode za stvaranje pare, čime se štedi 30% energije. U načinu rada "kombinacija", pećnica se automatski prilagođava na točnu kombinaciju topline i pare. Tako vam pomaže postići jelo koje je zlatno i hrskavo izvana, a sočno i mekano iznutra. Bez obzira pečete li ili roštiljate meso, pečete li kruh, radite slasne deserte - možete biti uvjereni da će vaše kuhanje prijeći na drugu razinu.


Iskoristite posebnu Elektrolux ponudu!

Ako do 30. lipnja 2018. kupite set indukcije i pećnice, na poklon ćete dobiti ploču za pečenje od himalajske soli.

Slana ploča je idealan saveznik u vašem domaćinstvu. Obzirom da je prekomjerno soljenje jela štetno, upravo to možete izbjeći korištenjem ove ploče, a jela samo obogatite raznim začinskim biljem. Napravljena je od punih himalajskih minerala koji jela obogaćuju prirodnim okusima bez dodatnog maslaca i ulja. Koristiti je možete na ploči za kuhanje, roštilju, u pećnici ili za posluživanje hladnih jela.

Provjerite pojedinosti ove akcije već danas i učinite svako vaše jelo posebnim iskustvom >>>