Jednostavan recept za ukusan sladoled bez mliječnih proizvoda koji moraš isprobati

Potrebna su ti samo četiri sastojka da izradiš finu bazu za sladoled u koju možeš dodati voće ili ostale dodatke po izboru

Jednostavan recept za ukusan sladoled bez mliječnih proizvoda koji moraš isprobati

Sladoled je svima omiljen desert u vrućim ljetnim danima. No ako poput mene ne podnosiš laktozu, nekada uživanje u njemu može biti pravi izazov. Postoje mnogi recepti kako napraviti sladoled od smrznutog voća, no takvi sladoledi su većinom poprilično vodenasti i nedostaje im kremoznost mliječnog sladoleda

Image

Dom bez otpada: Prezrelo voće i dalje se može iskoristiti, evo kako


Upravo zato sam se odlučila pretražiti internet kako bi pronašla recept za sladoled koji neće sadržavati mliječne proizvode, a bit će kremast i ukusan. Još jedan problem na koji sam naišla je to što je za pripremu većine sladoleda potreban poseban uređaj. Tako se popis zahtjeva produžio, a potraga pomalo otežala. No nakon nekog vremena naišla sam na ovaj recept koji savršeno odgovara svim mojim zahtjevima. 

Brašno od tapioke i mlijeko od kokosa glavni su sastojci ovog sladoleda. Dodatkom vanilije dobit ćeš osnovnu bazu za sladoled, a po želji možeš dodati razno voće ili primjerice kakao kako bi dobila zanimljive nove okuse. 

Image



Mlijeko od kokosa odlična je zamjena za kondenzirano kravlje mlijeko, a uklopit će se u slana jela jednako dobro kao i slatka. U posljednjih je nekoliko godina postalo vrlo popularno tako da ga možeš pronaći u gotovo svim supermarketima diljem zemlje. Brašno od tapioke nije toliko popularna namirnica u domaćoj kuhinji, ali i njega nije bilo teško pronaći. Pristupačne je cijene, a u ponudi ga imaju sve trgovine zdrave hrane. 

Isprobaj ovaj vrlo jednostavan recept i uživaj u osvježenju u nadolazećim toplim danima. Ako imaš ideju za neku zanimljivu kombinaciju okusa, podijeli ju s nama naŽena.hr Facebook stranici ili komentarima. 

Potrebno ti je:   

  • 2 konzerve kokosovog mlijeka 
  • 3 žlice šećera
  • 1 žlica brašna od tapioke 
  • 1 žličica ekstrakta vanilije ili 1 mahuna vanilije
Image


Postupak:

1. U blender stavi kokosovo mlijeko, šećer i brašno tapioke. Dodaj žličicu ekstrakta vanilije ili sadržaj jedne mahune vanilije. Ako želiš dodati neko voće ili kakao, dodaj ih sada.

2. Sve skupa dobro izblendaj nekoliko puta dok ne dobiješ glatku smjesu.

3. Smjesu prelij u posudu koja je otporna na niske temperature i stavi u hladnjak na minimalno pet do šest sati. 

4. Tijekom hlađenja nekoliko puta izvadi sladoled iz hladnjaka i dobro ga promiješaj. Ako želiš dodati komadiće čokolade ili neki drugi dodatak poput orašastih plodova, umiješaj ih prilikom prvog vađenja.

5. Sladoled prije posluživanja ostavi da stoji na sobnoj temperaturi nekoliko minuta kako bi ga lakše grabila. Uživaj!

Za još jaču aromu vanilije, umjesto jedne žlice šećera stavi vanilin šećer. Ja volim pripremiti vlastiti vanilin šećer tako što u teglicu šećera stavim jednu mahunu vanilije i ostavim nekoliko dana da poprimi aromu. Istu mahunu vanilije možeš koristiti za nekoliko teglica šećera što je odličan način kako uštedjeti na kupovini vanilin šećera i uvijek biti sigurna da u njega nije dodana umjetna aroma.