Ispratite ljeto uz crumble i sezonsko voće

Osvježavajuća i ukusna poslastica za kraj sezone

Ispratite ljeto uz crumble i sezonsko voće

Breskve, nektarine, šljive, borovnice, maline, kupine, jabuke, koje god sezonsko voće izabrali, a važno je samo da plodovi budu zreli i sočni, uz malo truda možete pripremiti poslasticu za koju će vam još trebati brašno, maslac i začini po želji. Tako, naime, nastaje crumble, tradicionalni britanski desert koji je ime dobio po specifičnoj, mrvičastoj strukturi tijesta.

Tijesto se priprema tako da rukama istrljate brašno i omekšani maslac, te se njime prekriva voće, i peče u pećnici dok vrh ne postane hrskav. Mogu mu se dodati i orašasti plodovi, te zobene pahuljice, mljeveni bademi, lješnjaci ili grožđice. Voće se po želji može posipati cimetom, vanilijom ili đumbirom što će kolaču dati još pikantniju aromu. Po vrhu kolača često se posipa smeđi šećer, koji će se karamelizirati pri pečenju.

Desert se najčešće poslužuje sa šlagom, pudingom ili kuglicom sladoleda. Bez obzira na jednostavnost pripreme i tek nekoliko sastojaka, crumble je ukusan i mnogima omiljen desert.



Crumble s breskvama

Image



Sastojci:
800 g bresaka
3 žlice vanilin šećera
70 g brašna
40 g usitnjenog badema
40 g zobenih pahuljica
40 g šećera
100 g maslaca

Priprema:
Pomiješajte brašno, bademe, pahuljice i šećer s omekšanim maslacem, pa napravite mrvičasto tijesto. Vatrostalnu posudu premažite maslacem, posložite narezane breskve i pospite vanilin šećerom. Prekrijte tijesto i pecite 40-ak minuta na 180°C.


Crumble od ljetnog voća

Image



Sastojci:
kilogram sezonskog voća po izboru
100 g brašna
100 g maslaca
100 g zobenih pahuljica
100 g mljevenih oraha (ili badema ili lješnjaka)
75 g šećera

Priprema:
Voće narežite na prikladne komade, po želji lagano pošećerite i dodajte malo cimeta ili limunove korice, te ga poredajte u posudu za pečenje. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pripremite tijesto od navedenih sastojaka pa ga grubo razdrobite preko voća (možete ga i naribati pomoću ribeža za jabuke). Po želji sve pospite s malo smeđeg šećera, kako bi korica bila još hrskavija.Zapecite dok voće ne postane meko i sočno, a korica dobije lijepu zlatnu boju. Poslužite crumble vruć ili hladan, a po želji ga servirajte s kuglicom sladoleda od vanilije ili malo zaslađenog kiselog vrhnja ili jogurta.


Crumble sa šumskim voćem

Image



Sastojci:
100 g brašna
30 g zobenih pahuljica
50 g šećera
limunova korica
80 g maslaca
oko 500 g šumskog voća
2 žlice šećera
2 žlice meda
žlica arome vanilije
vrećica pudinga od vanilije
vrećica bourbon vanilin šećera
limunov sok

Priprema:
U posudi izmiješajte brašno, pahuljice, šećer, limunovu koricu i usitnjeni maslac. Trljajte sastojke dok ne postane mrvičasto tijesto. U drugoj posudi promiješajte voće i preostale sastojke. Stavite ih u namašćen lim pa prekrijte mrvičastim tijestom. Pecite 30-ak minuta na 190°C.


(M.G.)