Indonezijska kuhinja za ljubitelje pikantnog

Indonežanima nije strana većina ostalih začina koja se može naći u ostalim azijskim kuhinjama, pa tako ni mješavina začina curry, koji stavljaju u brojna jela, pa čak salate i juhe

Indonezijska kuhinja za ljubitelje pikantnog

Indonezijska kuhinja može svojem bogatstvu i različitosti zahvaliti ne samo podneblju u kojem se nalazi nego i brojnim etničkim skupinama koje ju nastanjuju, pa prema tome i kulturnim utjecajima. Stanovništvo Indonezije naviklo je na izrazito ljutu hranu s čilijem, čiju ljutinu ublažavaju kokosovim mlijekom i krastavcima, prženim i hrskavim škampima (krupuk), rižom... Ljuta jela se serviraju s drugim jelima koja imaju blagi i neutralizirajući okus.

Pandag jela najpopularnija su u Indoneziji, a dobila su ime po glavnom gradu. Ona su puna slatkih začina, sočnih umaka, ribljih specijaliteta, plodova mora i drugih kuhanih ljutih jela.

Osnovni sastojci u prehrani su unutarnji organi životinja kao što su mozak, jetrica i druge iznutrice, te komadići govedine ili bizonovog mesa. Većina Indonežana koja je muslimanske vjeroispovijesti ne jede svinjetinu, osim stanovništva s Balija koji su Hindusi te jedu svinjetinu, ali ne jedu govedinu. U Indonezijskoj kuhinji jedan od uobičajenih načina spravljanja mesa i iznutrica je kuhanje i pirjanje.

Indonežanima nije strana niti većina ostalih začina koja se može naći u ostalim azijskim kuhinjama, pa tako ni mješavina začina curry, koji stavljaju u brojna jela, pa čak salate i juhe. Mnoga jela spravljaju se s voćem kao što su banane, ananas, salak, zatim carambola i zvjezdano voće, a kokosovo mlijeko, bilo slatko ili slano, jedan je od glavnijih sastojaka indonezijske kuhinje.

Riža se, kao i u drugim azijskim kuhinjama, poslužuje uz svako jelo, a najčešće je začinjena kurkumom ili kokosom. Palmin smeđi šećer (gula jawa) najčešće se upotrebljava za spravljanje deserata ili slatkih pića.

Naravno, samo u Indoneziji možete osjetiti pravu čar bogatstva začina, namirnica i mirisa, ali to ne znači da dašak tog bogatstva ne možete doživjeti u vlastitom domu, sa svojom obitelji i prijateljima. Vjerujemo da ćete uživati!


Sočni slatki krumpir – PILUS

Image



Sastojci:
500 g slatkog krumpira
1 veće jaje
1 i pol žlica nerafiniranog smeđeg šećera
1 žličica soli
2 i pol žlice brašna
ulje za prženje
ljuti chili umak

Ogulite krumpire, narežite na kockice i skuhajte u vodi, te ocjedite. Kada ste ocijedili vodu, vratite posudu s krumpirom na laganu vatru, te gnječite krumpir, dok vatra isušuje svu preostalo tekućinu. Umiješajte sve ostale sastojke (osim chili umaka). Smjesa bi trebala biti dovoljno suha i kompaktna da možete od nje napraviti kuglice.
Zagrijte ulje i pržite kuglice dok ne poprime zlatno-smeđu boju, zatim ih izvadite i ocijedite od viška ulja. Okruglice poslužite s čili umakom.

Čili umak

Sastojci:
2 žlice paste od čilija
1 i pol žlica mljevenog češnjaka
2 žlice nasjeckanog luka
2 i pol žlice smeđeg nerafiniranog šećera
2 žlice octa
180 ml vode
1 i pol žličica kukuruznog brašna

Pomiješajte pastu od čilija, češnjak, luk i šećer te nakon toga dodajte ostale sastojke. Stavite da se sve zakuha i dobro pomiješajte.


Svinjetina u slatkom sojinom umaku – BABI KECAP

Image



Sastojci:
1 kg nemasnog svinjskog mesa bez kostiju (plećka)
1 žličica soli
1 žličica crnog papra
60 ml biljnog ulja
1 veći luk
2 žličice mljevenog češnjaka
2 žličice mljevenog đumbira
1 žličica mljevenog svježeg crvenog čilija
125 ml slatkog sojinog umaka
250 ml kokosovog mlijeka

Svinjetinu narežite na male komadiće, te posolite i popaprite. U velikoj tavi zagrijte ulje i pecite meso, ali nemojte stavljati odmah svu količinu jer će se početi pirjati, a ne peći. Pečene komadiće svinjetine prebacite u posudu za pečenje.
Sitno nasjeckajte luk, pržite ga na preostalom ulju s češnjakom, đumbirom, dok ne omekša, zatim dodajte čili i još nakratko pržite. Sve dodajte k mesu s preostalim začinima.
Stavite sve da se lagano kuha u prethodno zagrijanoj pećnici na 180oC na sat i pol dok meso potpuno ne omekša, a umak ne ispari. Ako je potrebno za vrijeme kuhanja možete dodati još malo kokosovog mlijeka. Prije posluživanja s površine pokupite mast.


Indonezijsko kuhano povrće – SAYUR LODEH

Image



Sastojci:
1 veliki kuhani krumpir
1 mrkva
125 g bijelog kupusa
125 g zelenih mahuna
1 veći luk
2-3 mlada luka
2 žlice biljnog ulja
1 žličica mljevenog češnjaka
1 žličica mljevenog crvenog čilija
1 i pol žličica mljevenog svježeg đumbira
1 i pol žličica mljevenog korijandera
1 žličica praha limunove trave
1 žličica praha kurkume
pola žličice paštete od škampa (po želji)
560 ml rijetkog kokosovog mlijeka
sol

Krumpir i mrkvu ogulite i narežite na kockice. Kupus narežite na krupne rezance i odstranite deblje žile. Narežite mahune. Luk narežite na ploške, mladi luk na komade od oko 5 cm. U tavi zagrijte ulje, dodajte češnjak, čili, đumbir, začine, paštetu i sve pržite dvije minute. Ako vam se sastojci lijepe za dno, dodajte malo kokosovog mlijeka.
Nakon dvije minute, možete dodati svo kokosovo mlijeko, te pričekajte da zakuha. Umak miješajte te dodajte krumpir, mrkvu i mahune. Neka se kuha dok ne omekša, a nakon toga dodajte i ostalo povrće, poklopite i pričekajte da se do kraja skuha. Jelo poslužite na sobnoj temperaturi.  


Teleća jetra s curryjem  - GULAI HATI

Sastojci:
375 g teleće jetre
crni papar
250 ml biljnog ulja
1 sitno nasjeckani luk
1 žličica mljevenog češnjaka
1 žličica mljevenog svježeg đumbira
75 ml kipuće vode
1 žličice kurkume
1 žličica čili praha
250 ml gustog kokosovog mlijeka
125 ml goveđeg temeljca
2 lista lovora
sol

Jetru namačite 20 minuta u hladnoj vodi, ocijedite i obrišite, narežite na tanke ploške ili kockice i popaprite. U tavi zagrijte ulje i prepržite jetru s jedne i druge strane. Izvadite jetru iz tave, bacite većinu ulja, sačuvavši samo dvije žlice na kojima ćete pržiti narezan luk, đumbir i češnjak i to otprilike dvije do tri minute.
Zavrijte vodu u posudi, te ulijte u tavu, gdje ste pržili povrće, te dodajte kurkumu, čili, kokosovo mlijeko, juhu i lovorov list. Kuhajte sve oko 4 minute, stavite unutra u jetra, smanjite vatru, te kuhajte dok se umak ne zgusne, a jetra ne omekšaju. Po želji još posolite i poparite.