Ideje zdravih jela s bundevom

Bundeva je jedna od najzdravijeg povrća, stoga nećete pogriješiti s odabirom niti jednog obroka koji u sebi sadrži komadiće ovog super povrća

Ideje zdravih jela s bundevom

Bundeva, tikva ili buča - kako god da je zovete, ona je prava kraljica jeseni jer svojim brojnim blagodatima utječe na sve aspekte zdravlja u ljudskom organizmu.

Naime, bundeva je prepuna antiokisdansa i karotena, te vitamina E i C, a njezine ljekovite i ukusne sastojke obožavaju brojni gurmani unutar svjetske kulinarske scene. Ona utječe na bolji san, na rad srca i krvnih žila, a minerali kojima je bogata zaslužni su za izgradnju kosti i zuba. Idealna je i za njegu kože, što su prepoznali i brojni stručnjaci u kozmetičkoj industriji, dok su sjemenke bundeve savršen afrodizijak. Vrlo značajan dio bundeve nije samo mesnati dio, već njene sjemenke koje imaju jako visoku hranjivu vrijednost i bogate su mastima, proteinima i ugljikohidratima, a osobito su bogate vitaminima, mineralima, željezom i kalcijem.

Zbog svih njenih blagodati, bundeva je jedna od najzdravijeg povrća, stoga nećete pogriješiti s odabirom niti jednog obroka koji u sebi sadrži komadiće ovog super povrća. Ako se pitate koja su jela od bundeve najzanimljivija i ukusna, a da ne zahtijeva previše vremena oko same pripreme, predlažemo vam nekoliko ideja za obroke koje možete pripremiti s njom.

JUHA OD BUNDEVE


Krem juha od bundeve kao stvorena je za hladnije dane, ali i idealan izbor jer osim što je jako zdrava i ukusna, zaista ne iziskuje puno vremena za pripremu. Gotova je vrlo brzo, stoga ju možete kuhati čak i u trenucima kada zaista nemate puno vremena, a potrebno vam je pripremiti nešto vrlo fino i zdravo. Dovoljno je da ju narežete na tanke trakice i da ih uz luk pirjate na maslacu, a zatim dodate ostatak bundeve i kuhate oko 15 minuta, nakon čega možete skuhanu smjesu ubaciti u blender i sve dobro izmiksati. Začinite je uz sol i papar ili vegetu, po vlastitom ukusu.

Image

RIŽOTO S BUNDEVOM


Vrsta riže koja je idealna za rižoto je arborio koja označava manja, okruglastija zrna jer tijekom kuhanja otpušta škrob koji rižoto čini savršeno kremastim. Bundevu očistite i nakon što odstranite koru, nasjeckajte ju na kockice, te pržite na maslacu. Kada bundeva omekša, dodajte ne previše skuhanu rižu, sve pomiješajte i začinite po želji. Poslužite uz malo parmezana.

Image

MEDENJACI S BUNDEVOM


Medenjaci s bundevom su zapravo bundenjaci jer u njih ne idu klasični sastojci za medenjake, pa čak niti med. Zbog mekane bundeve, ovi kolačići su vrlo sočni i mekani, a pripremiti ih je vrlo lako. Nakon što ogulite i pripremite bundevu, te je narežete na kockice, usitnite je u blenderu. Dodajte joj klasične sastojke za kolače, brašno i prašak za pecivo, te jaja i šećer, a zatim miješajte sve te sastojke dok se sve ne spoji u jednu smjesu. Njihov oblik napravite žlicom na papiru za pečenje prema svom ukusu i pecite ih dvadesetak minuta.

Image

MOUSSE OD BUNDEVE


Osim medenjaka od bundeve, mousse je još jedan jesenski desert s bundevom za prste polizati.

Potrebno vam je:
225 grama pirea od bundeve
300 ml tučenog vrhnja
2-3 žlice meda
Žličica vanilije
Žličica mješavine začina (cimet, đumbir, muškatni oraščić, klinčić u omjeru 2:1:1:0,5)
Prstohvat soli
Po želji : preljev od karamele i/ili tučeno slatko vrhnje

Pireu od bundeve dodajte 220 ml tučenog vrhnja, vaniliju, sol, med i mješavinu začina te miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Prelijte u šalicu i na vrh stavite ostatak tučenog vrhnja i prelijte preljevom od karamele.

Image

PLJESKAVICE OD BUNDEVE


Zaboravite na klasične mesne pljeskavice! Pravi jesenski specijalitet su pljeskavice od bundeve koje je vrlo lako napraviti. Bundevu je potrebno oguliti i očistiti od sjemenki, te klasično narezati na kockice, te malo popržiti na luku kako bi omekšala. Za smjesu za pljeskavice od bundevi je potrebno pomiješati nasjeckani luk, sol, bundevu, jedno jaje, te po potrebi krušne mrvice i ispeći ih na tavi kao i uobičajene pljeskavice.

Image

PIRE OD BUNDEVE


Pire od krumpira je ponekad odlično zamijeniti (barem dobrim dijelom) zdravijom i zanimljivijom varijantom, bundevom. Za takav pire nije vam potrebna cijela velika bundeva, već će vam biti dovoljno 800-1000 grama. Pire od bundeve dobit ćete nakon što ju očistite i uz malo krumpira skuhajte i procjedite. Prokuhane komadiće popržite na luku i usitnite mikserom ili u blenderu kako biste dobili potpuno mekani pire. Ukrasite pire s malo listića peršina.

Image