Dvije torte za Novu godinu

Isprobajte dubrovačku ili markiza tortu

Dvije torte za Novu godinu

Dočekali Novu godinu s obitelji ili s prijateljima, počastite se tortom, kremastom i ukusnom slasticom, kraljicom kolača.

Dubrovačka torta

Sastojci:
8 jaja
24 žlice šećera
30 dkg mljevenih badema
30 dkg mljevenih oraha
kora i sok jedne veće naranče
kora i sok jednog većeg limuna
10 dkg maslaca
2 čokolade

Priprema:
Potrebno je dobro izmiksati osam žumanjaka s osam žlica šećera. Smjesi je potrebno dodati mljevene orahe te sok i koru naranče.Od osam bjelanjaka i 16 žlica šećera, potrebno je istući čvrsti snijeg. Snijegu je potrebno dodati bademe te sok i koricu limuna. Kalup za tortu prvo je potrebno namazati i na dno staviti papir za pečenje. Zatim se u njega ulijeva smjesa s orasima, nakon čega dolazi smjesa s bademima. Peče se u zagrijanoj pećnici od 150 do 170 stupnjeva C, približno 50 minuta Kad se torta ohladi, potrebno ju je izvaditi iz kalupa i preliti glazurom od čokolade. Glazura se radi tako da se na laganoj vatri otope dvije čokolade prethodno potrgane na kocke s 10 dkg maslaca nasječenog na male komade.

Torta markiza

Sastojci:
Za biskvit:
6 jaja
6 žlica šećera
3 žlice kakaa ili čokolade u prahu

Za kremu:
7 jaja
250 gr maslaca
200 gr šećera u prahu
200 gr čokolade za kuhanje ili 100 gr čokolade za kuhanje i 100 gr mliječne čokolade, ako želite malo slađu kremu
0,5 l slatkog vrhnja
1 vrećica instant želatine

Ukrasni rub torte:
120 gr čokolade za kuhanje
oko 100 gr bijele čokolade

Priprema:
Bjelanjke umutiti u snijeg. Dodati šećer. Umiješati žumanjak jedan po jedan. Prosijati brašno i kakao zajedno. Pažljivo umiješati brašno i kakao u smjesu od jaja. Na dno kalupa za tortu staviti papir za pečenje. Izliti smjesu. Peći na 180 C 35 minuta. Pečeni biskvit ohladiti i prepoloviti. Čokoladu omekšati na pari i ohladiti. Maslac i šećer u prahu pjenasto umutiti. Dodati otopljenu čokoladu. Umiješati žumanjke u kremu. Napraviti čvrsti snijeg od bjelanjaka. Pažljivo umiješati snijeg u kremu. Slatko vrhnje tuči u šlag. Dodati instant želatinu. Polovicu biskvita okružiti obručem kalupa za tortu. Kremu i šlag staviti u vrećice kojima smo odrezali vrh . Nanijeti u krugovima na biskvit. Ostaviti malo kreme za vrh torte i ostaviti 1/3 šlaga za ukrašavanje torte. Prekriti kreme drugim dijelom biskvita. Tortu dobro ohladiti, najbolje preko noći. Skinuti obruč s ohlađene torte. Izmjeriti opseg kalupa i papir za pečenje izrezati po želji. Nanijeti otopljenu bijelu čokoladu. Počekati dok se ne osuši. Premazati  otopljenom tamnom čokoladom. Pričekati 2 minute. Pažljivo nanijeti namazan papir na rub torte (čokolada uz tortu, papir s vanjske strane). Dobro ohladiti. Pažljivo odvojiti papir. Po vrhu torte nanijeti ružice od šlaga i ukrasiti tortu strugotinama čokolade i nitima od otopljene čokolade.