Crni ili bijeli?

Crni ili bijeli?

Crni ili bijeli?

U prošlosti je vrijedilo pravilo: osobe koje jedu crni kruh nižeg su socijalnog statusa. Što je kruh bio  crniji to je bio namijenjen za siromašnije stanovništvo, seljake, robove, pa čak i zatvorenike. U to vrijeme bijelo brašno bilo je skupo, jer ga je bilo teško dobiti iz zrna žitarice, stoga je kruh pripremljen od bijelog brašna bio kruh bogatih.

Unapređenje procesa mljevenja i prerade pšenice te povećanje prihoda stanovništva u 17. stoljeću dovelo je do rasprostranjenosti bijelog kruha, a uslijed industrijske revolucije bijeli kruh postao je simbol blagostanja i gospodarskog napretka. Tek u 20. stoljeću bijeli kruh prestaje biti simbol bogatstva i blagostanja te se sve više naglašavaju negativne strane konzumacije bijelog kruha po zdravlje.
S druge strane crni kruh postao je simbol zdravog obroka.

Danas je crni kruh s raznim dodacima poput sjemenki (bučine sjemenke, lan, sezam, sjemenke suncokreta te orašasti plodovi) najčešći izbor zdravstveno osviještenih osoba koje žele uravnoteženu prehranu.

Takve vrste kruha bogate su nezasićenim masnim kiselinama koje su dobivene iz sjemenki, imaju produljenu svježinu i trajnost.
Neke od takvih vrsta kruha su: Heljdin miješani kruh i Heljdin miješani kruh s orasima, Švedski kruh, Francuz s bučinim sjemenkama …

  1. Heljdin miješani kruh i Heljdin miješani kruh s orasima - rustikalnog oblika, spravljen mješavinom polu bijelog brašna i heljdine kaše, koje je bogato B vitaminom i mineralima. Heljda je porijeklom iz Azije, a koristi se u prehrani još 6000 godina prije nove ere, u 15. stoljeću dolazi u Europu. Zrno heljde je dobro probavljivo te služi kao dijetalna hrana. Heljdina kaša posjeduje iznimno visoku biološku vrijednost i iskoristivost bjelančevina, a posebno je prikladna za osobe koje moraju paziti na unos kalorija.  Dodamo li u heljdin kruh orahe dobit ćemo kruh posebnog okusa.         
Image
  1. Švedski kruh – raženi kruh sa sjemenkama, produljene svježine, bogatog okusa. Iznimno bogat sjemenkama suncokreta i lana, što mu produljuje svježinu i trajnost, te ga čini kompaktnim. Zbog velike zastupljenosti uljarica obiluje omega kiselinama, stoga je već i jedna kriška ovog kruha izuzetno bogatog okusa dovoljna kako bi upotpunila jedan zdravi cjeloviti obrok. 

Za švedski kruh kažu da je kruh budućnosti, baziran na prošlosti.

Image
  1. Francuz baguette kukuruzni– kruh karakterističnog izduženog oblika od kukuruznog brašna hrskave i rumene korice. Spravljen je mješavinom pšeničnog bijelog i kukuruznog brašna. Zbog svog specifičnog oblika pogodan je za izradu raznih vrsta sendviča, stoga je gotovo obavezan dio slavljeničkog stola.       
Image
  1. Francuz s bučinim sjemenkama - Tamni kruh karakterističnog izduženog oblika sa sjemenkama suncokreta, lana i buče koje posjeduju antioksidativna svojstva te su bogate nezasićenim masnim kiselinama. Kruh je guste i bogate unutrašnjosti, hrskave je korice, a posebno je prikladan za izradu kanape sendviča.
Image


U Mlinar prodavaonicama i trgovačkim centrima možete pronaći uvijek svježe pečene razne vrste kruha.

Image