Četiri recepta chefa Maria Mihelja koji sendviče popravlja majonezom

U Zvijezdinom „Servisu za sendviče“ okuse su popravljali Nevena Rendeli, Doris Pinčić Rogoznica, Ana Begić Tahiri i gastro blogeri

Četiri recepta chefa Maria Mihelja koji sendviče popravlja majonezom

Amerikanci se ponose s čak 60 vrsta nacionalnih sendviča koje su patentirali, Britanci imaju posebno udruženje za zaštitu sendviča i osmislili su prvi pakirani sendvič koji se može kupiti u trgovini, Francuzi varaju omiljenu Croque Madam s burgerima…

Hrvati? Mi možda nemamo nacionalni sendvič, ali svima nam je jedno zajedničko. Bez obzira uživamo li više u pecivu sa sjemenkama u kombinaciji s kozjim sirom,  rikulom i pršutom ili nam je vrhunac okusa u kombinaciji zimske salame i paprike, svaki sendvič popravljamo  – Zvijezda majonezom. Ljubav Hrvata prema majonezi potvrđuje i istraživanje Ipsos Pulsa prema kojem trećina Hrvata sendvič ne može zamisliti bez majoneze.

Prema istraživanju, majoneza je u sendviču obavezni dodatak baš svaki ili gotovo svaki put za 33,4% ispitanika, dok je 48% ispitanika u sendvič dodaje povremeno.


Image


Mario Mihelj


„Servis za sendviče“
Podjednako je vole i žene (52,3%) i muškarci (47,7%), a osim što sendviču daje sočnost i okus koji je nedostajao, majoneza se najčešće jede kao dodatak salati.  Istraživanje pokazuje da najviše ljubitelja majoneze živi u Zagrebu i okolici (29,5% ispitanika), dok se Osječani hvale kako majonezu najviše vole jesti za doručak. Izrađena od svježih jaja, Zvijezdina je majoneza predstavljena 1959. godine i otad se Hrvati slažu u jednom - da je sendvič bez veze kad u njemu nema Zvijezda majoneze.

Za razliku od Zvijezdine majoneze, koja se i danas izrađuje po tradicionalnoj recepturi, od svježih žumanjaka i bez konzervansa, sendvič odavno više nije jednostavno jelo kojem se okrećemo kad smo iscrpili svu inspiraciju i želimo pojesti nešto s nogu već uz pravilan izbor namirnica postaje prava gastro senzacija, nutritivno bogat obrok, odličan izbor za gablec, jelo koje možete pripremiti za svoj gušt ili za druženje s prijateljima i obitelj.

Kako pravilno kombinirati namirnice zaljubljenike u dobre zalogaje podučio je chef Mario Mihelj iz zagrebačkog restorana El Toro u Zvijezdinom  „Servisu za sendviče”.

Četiri autorska sendviča chef Mihelj popravio je s dodatkom  Zvijezdine delikates majoneze, a u tome su mu pomogli Doris Pinčić Rogoznica, Nevena Rendeli, Ana Begić Tahiri te gastro blogeri Darko Kontin i Saša Vukić.

HRSKAVA TORTILJA S BLACK TIGER KOZICAMA

Chef Mario Mihelj
SATOJCI:

•    tortilja srednje veličine 1kom   
•    black tiger kozice (samo repovi) 3kom   
•    panko mrvice 100g                                                       
•    glatko brašno 100g                                                      
•    voda 200g                                                                    
•    kokos mast 150g                                                       
•    zreli avokado 0,5kom                                                 
•    listovi mlade cikle 50g                                              
•    limun 0,5 kom                                                            
•    Zvijezda delikates majoneza 50g                                                            
•    sweet chill souce 50g      
•    sol                                                                                
•    papar                                                                           

Priprema:
Priprema ove tortilje vrlo je jednostavna. Postupak započinjemo paniranjem očišćenih i začinjenih repova kozica. Prvo pomiješamo brašno i ledenu vodu  i zatim u tu smjesu uronimo kozice pa zatim u panko mrvice  i dobro ih sa svih strana stisnemo tako da panko mrvice budu jako i gusto zalijepljene za kozicu.
Zatim ćemo obraditi avokado koji gulimo i lagano izgnječimo te začinimo sa soli, paprom i limunovim sokom. Moramo dobro izmiješati avokado da se spoji s limunovm sokom jer će zbog oksidacije početi tamniti, a vitamin C iz limuna će to spriječiti.
Na redu je umak. Zvijezda majonezu spojimo sa sweet chili umakom te  dodamo i tu malo soka od limuna tako da izbalansiramo okuse majoneze i slatko ljutog čili umaka. Oprane listove mlade cikle osušimo i pripremimo za slaganje.
Ostalo je još ispržiti kozice, zagrijati tortilje i složiti od svega sto smo pripremili super  ukusan  wrap s hrskavim kozicama.
Kozice pržimo u kokos masti koju ćemo zagrijati na 160°C. Pržimo dok korica ne postane zlatno žuta, kozice su jako blaga namirnica i vrlo brzo su gotove. Kada su svi gore navedeni elementi spremni, tortilje zagrijemo  u tavi i krenemo sa slaganjem wrapa.  Redoslijeda nema jer na kraju ćemo sve sastojke zarolati.


CEZAR SENDVIČ U MLIJEČNOM PECIVU

Chef Mario Mihelj
Sastojci:             

•    mliječno pecivo 1kom                                                                                     
•    romana salata 50g                                                        
•    parmezan u komadu 20g                                           
•    panceta 50g                                                                 
•    pileći file 120g                                                               
•    Zvijezda delikates majoneza 50g                                                                
•    jogurt tvrdi 50g                                                           
•    jabučni ocat 30g                                                        
•    med livadni 20g                                                         
•    senf 20g                                                                       
•    sol                                                                           
•    papar                                                                        
•    timjan                                                                        
•    dimljena paprika    
                           Priprema:
Priprema ovog sendviča nešto je zahtjevnija jer ima više radnji i tehnika pečenja. Krenimo prvo s hladnim elementima.  Parmezan narežemo na tanke listiće, romanu salatu očistimo, operemo i posušimo tu ju stavimo sa strane za kasnije. Lagani cezar umak za sendvič priprema se tako da majonezu, jogurt, senf, ocat i med pomiješamo s malo soli i papra. Treba pripaziti da ne miješamo prejako kako ne bismo razbili teksturu samog umaka.

Pileća prsa začinimo sa soli, paprom, timjanom i dimljenom paprikom. Ako imate omiljeni začin, slobodno ga zamijenite za neki od navedenih.  

Pancetu narežite na tanko te na zagrijanoj tavi pecite zajedno s piletinom. Kada panceta postane hrskava, izvadite je iz tave, a piletinu nastavite peći. Treba pripaziti na temperaturu same tave da ne bude prejaka i da panceta ne izgori, a samim tim i masnoća koju panceta pusti i postaje gorka što se sve može prenijeti na piletinu. ‚

Ako vam je lakše i jednostavnije, pecite odvojeno ili sve ubacite u pećnicu i na 170°C pecite lagano dok ne dođete do istog rezultata.  Sad kad imamo sve elemente, možemo zagrijati pecivo i složiti sendvič -  prvo stavimo romanu salatu pa na nju tanko rezanu piletinu, hrskavu pancetu, listiće parmezana i na kraju sve prelijemo cezar umakom.


Image

TUNA TATAKI U CRNOM KRUHU

Chef Mario Mihelj
Sastojci:

•    tuna 120g                                                                        
•    kruh crni 150g /2 šnite                                                 
•    wasabi prah 10g                                                        
•    limeta 0,5kom                                                           
•    daikon kiseli (bijela rotkva) 30kg                                                                                          
•    komorač 50g                                                              
•    Zvijezda delikates majoneza 100g                                                       
•    sol                                                                           
•    papar                                                                     
•    bijeli sezam
•    sezam ulje

Priprema:
Super lagani sendvič za sve koji vole tunu i okuse Azije. Krećemo od same tune koja mora biti svježa i obrađena. Zatim ćemo ju začiniti sa soli i paprom i sa svih strana uvaljati je u sezam. Wasabi prah pomiješamo s malo vode te dobijemo zelenu pastu, koju ćemo pomiješati s majonezom i sokom limete. Svježi komorač narežemo što tanje, ako vam je pri ruci mesoreznica, iskoristite je. Još daikon narežemo na tanke šnite i spremni smo za pečenje tune.

Na zagrijanu tavu stavimo sezam ulje te tunu koju lagano pečemo sa svih strana dok sezam ne dobije rumenu boju sa svih strana. Kruh ugrijemo na tavi te wasabi majonezu pomiješamo sa komoračem da dobijemo kremastu salatu koju stavljamo na topli crni kruh, zatim na to komadiće rezane tune i daikon.


Image

ROAST BEEF U KUKURUZNOM KRUHU

Chef Mario Mihelj
Sastojci:

•    juneći file 120g                                             
•    kukuruzni kruh 150g/ 2šnite                             
•    medvjeđi luk 30g                                         
•    radič crveni 20g                                            
•    sir škripavac 50g                                           
•    hren svježi 10g                                         
•    senf 30g                                                     
•    majoneza 50g                                           
•    sol
•    papar

Priprema:

Ovo je meni najdraži sendvič!

Prvo ćemo marinirati meso, koje ćemo namazati senfom, posoliti, popapriti i nauljiti te ćemo ostavit meso da se malo marinira na sobnoj temperaturi. Krećemo s pripremom umaka na bazi majoneze - svježe ribani hren i sitno kosani medvjeđi luk dobro izmiješamo te ostavimo sa strane. Sir škripavac narežemo na tanke šnitice, radič salatu operemo osušimo s par listova medvjeđeg luka. Kada je sve spremno, krećemo peči meso.

Na zagrijanu nauljenu tavu stavimo marinirani file ta ga lagano pečemo dok ne bude medium rare ili 60°C. Ostavimo meso da se odmori i ohladi, tek tada je spremo za rezanje i slaganje sendviča.

Na zagrijani kruh stavimo malo umaka zatim radič, na radič sir pa tanko narezano meso i na sve to malo naribamo svježeg hrena i sitno kosanog medvjeđeg luka.


Image

O okusima se raspravlja


Kremaste, guste i bogate teksture, Zvijezda delikates majoneza napravljena je od svježih žumanjaka i suncokretova ulja te bez konzervansa, a odlična je sama jednako kao i uz dodatak čilija ili wasabija, prema preporuci chefa Mihelja.  

Sendviče rado popravljamo i Zvijezdinom Ultra hot čili majonezom čija ljuta čili papričica bistri misli, dok gurmani rado biraju i  Zvijezda majonezu slaninu, kad se odluče potpuno prepustiti užitcima i uživati u sendviču s rajčicom, mladim lukom i kozjim sirom.

Posebno mjesto među ljubiteljima lakših okusa zaslužila je light majoneza čiji jedinstveni okus odgovara purećoj šunki i zelenoj salati, a povrće se savršeno slaže i sa Zvijezda majonezom s jogurtom koja će dodatno naglasiti svježinu sendviča svojim prozračnim okusom – za one lagodne trenutke prepuštanja.

Kojom Zvijezdinom majonezom vi popravljate svoje sendviče?

Image