Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Buffet ili švedski stol

Buffet stol je većini poznatiji kao švedski stol.

Buffet ili švedski stol
Budi najbolja verzija sebe.

Kad čujemo da će u hotelu ili na nekoj proslavi biti švedski stol, kroz glavu nam odmah prođu nepregledni nizovi tanjura, plata i posuda prepunih svih mogućih jela. Hrvatska varijatna švedskog stola podrazumijeva bogatu trpezu: od najrazličitijih salata, peciva, pita i hladnog predjela, preko pečenja, do kolača, torti i voća.

Iako ga u cijelom svijetu uglavnom zovu bife („buffet”), kod nas se udomaćio izraz „švedski stol”. Danas svi znaju za njega, ali malo kome je poznato kako je nastao i što se nekada služilo na njemu.

Švedski stol (švedski: „smörgåsbord”) vrsta je skandinavskog obroka, koji se sastoji od više različito pripremljenih toplih i hladnih jela posluženih na većem stolu. Gost se sam služi i uzima što i koliko želi.

Šveđani na male komade kruha mažu maslac i preko toga slažu ribu ili morske plodove, a postoje brojne varijante ovakvih hladnih jela. Odatle i potiče naziv švedskog stola – „smörgåsbord” – „smörgås” je kruh s maslacem, a „bord” znači stol.
Kruh, maslac i sir su dio originalnog švedskog stola. S vremenom je on postao bogatiji. 
Švedski običaj je da se počne s hladnim jelima od ribe, najčešće od haringe, lososa i jegulje. Slijede druga hladna predjela, a zatim i topla jela. Desert nije obavezan, ali se može poslužiti.

Švedski stol je postao međunarodno poznat kada je 1939. godine na Svjetskoj izložbi u New Yorku prvi put „izložen” u švedskom paviljonu, u restoranu „Tri krune”. Međutim, sve je počelo puno ranije.

Kako je nastao švedski stol?
„Brannvinsbord” (doslovno: rakijski stol), mali buffet na kojem su poslužena predjela, prvi put su servirali članovi Udruženja švedskih trgovaca još u 14. stoljeću. Obavezno su na stolu bili kruh, sir, maslac, haringa i nekoliko vrsta pića. Servirali su se i dimljeni losos, kobasice i tanko narezano hladno usoljeno meso. Služio se kao predjelo dok se ljudi okupljaju prije sjedanja za glavni stol, ponekad i u odvojenim prostorijama za muškarce i žene, a jelo se stojeći. Nekad se servirao i poslije večere.

Skromni švedski stol bio je vrlo čest na jelovnicima u gostionicama iz 17. vijeka, koje su prema zakonu morale za putnike služiti gotovu hranu na posebnom stolu ili šanku. Tu su najčešće bile samo haringe, šunka, kruh i rakija.

Švedski stol je postao naročito popularan sredinom 19. stoljeća, kada su se različita topla i hladna jela počela služiti na glavnom stolu umjesto na sporednom. Zanimljivo je da je na Olimpijskim igrama u Stockholmu 1912. švedski stol po prvi put postao – glavno jelo.

Danas se švedski stol postavlja za doručak u hotelima, ali i u nekim restoranima, i sve je češći na većini slavlja. 
Pravilo kaže da se sa švedskog stola treba poslužiti najmanje četiri, pet puta i svaki put uzeti čist tanjur. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.