Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Džungla u zatvorenom

'Statement komadi': Kućne biljke koje će 'podići' svaki prostor

Pretvori svoj dom u tropsku oazu i baci oko na ove veličanstvene velike sobne biljke koje su vječni hit u uređenju doma

severin-candrian-bwsTJMnhcwE-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Tražiš sobnu biljku s velikim zelenim listovima koja će dati statement tvom prostoru i nadopuniti uređenje tvog doma?

Osim što izgleda veličanstveno, velika sobna biljka s jednako velikim zelenim listovima također može učiniti da mala prostorija izgleda veće stvaranjem iluzije povećanog interijera.

Image
Unesi malo zelenila u svoj dom

Sobne biljke uvijek je dobro imati, a ovih pet uspjet će baš svima

No, prvo i najvažnije, prilikom odabira sobnih biljaka, posebno velikih biljaka s velikim listovima, svakako se pobrini da imaš dovoljno prostora za biljku i dovoljno mjesta za pomno praćenje, savjetuje to Stephen McFarlane iz Sandals Resorts International. "Dobar postotak ovih biljaka dobro će se snaći na jakom, neizravnom svjetlu, a ako imate sobu s prozorima prema jugu, istoku ili zapadu, imate sreće. Velika biljka bi trebalo biti smještena blizu, ali ne direktno ispred prozora kako bi se spriječilo sprženo lišće, a okretanje biljke jednom tjedno osigurat će da sve strane dobivaju dovoljno svjetla", dodaje Macfarlane za House Beautiful.

Pretvori svoj dom u tropsku oazu i baci oko na veličanstvene velike sobne biljke koje su vječni hit u uređenju doma, jer ovih 10 zelenih ljepotica s velikim listovima mogle bi biti savršen dodatak tvojoj kolekciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Rajska ptica

Rajska ptica ili strelicija tropska je biljka koja je svoje ime zaslužila zahvaljujući jedinstvenom cvijetu koji nalikuje ptici u letu. Ove sobne biljke imaju velike listove rastu u slojevima iz jedne središnje stabljike.

U zrelosti, rajska ptica uzgajana u zatvorenom može doseći do dva metra visine i zaista izgleda veličanstveno u svakom prostoru. Međutim, imaj na umu da je ova biljka vrlo otrovna za mačke i pse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Lirasti fikus

Lirasti fikus popularna je sobna biljka koja daje statement bilo kojoj sobi. Karakteriziraju ih veliki, voštani listovi u obliku gusle i mogu se obrezivati u razne oblike.

Unatoč svojoj popularnosti, ove su biljke poznate po tome što su temperamentne, zbog čega je teško o njima se brinuti. Međutim, pod pravim uvjetima njege, mogu prerasti u stabla u punoj veličini.

Kad se uzgajaju u zatvorenom, njihova se veličina obično ograničava uzgajanjem u posudama i pažljivim obrezivanjem. Također treba imati na umu da su listovi otrovni za ljude, mačke i pse ako se progutaju.

shimmer fallback

Monstera

Omiljena biljka na Instagramu - Monstera deliciosa - velika je sobna biljka sa zapanjujućim velikim fenestriranim lišćem koja dodaje tropski ugođaj bilo kojoj sobi. Kada se uzgaja u zatvorenom, biljka može narasti do 3 metra visine, s lišćem dugačkim do čak 1 metra. Međutim, i kod nje treba biti na oprezu jer Monstera deliciosa je blago otrovna za mačke, pse i ljude kad se proguta, a može dovesti do želučanih tegoba i iritacije kože oko usta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Image
Foto: Unsplash

Fikus gumijevac

Fikus gumijevac popularna je sobna biljka koja se može naći u mnogo različitih boja i oblika. Njezini veliki, voštani listovi žarište su ove tropske sobne biljke.

Kada se uzgaja u svom prirodnom staništu, stablo može narasti i do 15 metara. Međutim, kada se uzgaja u zatvorenom, njegova veličina i oblik mogu se kontrolirati rezidbom i ograničenjem korijena.

Ova tropska biljka zahtijeva jarko, izravno sunce da bi uspjevala u zatvorenom. Ako se proguta, listovi ovog fikusa mogu biti blago otrovni za mačke, pse i ljude.

shimmer fallback

Alokazija

Alokazija je upečatljiva sobna biljka koju karakteriziraju veliki duboko zeleni listovi naglašeni dubokom bijelom ili svijetlozelenom žilom. Listovi su otprilike vrhova strelice ili u obliku srca, a donja strana lišća obično je tamnoljubičaste boje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Ova prekrasna biljka dobro se snalazi na jakom, neizravnom svjetlu i bogatom, dobro dreniranom tlu. Kao i ostale biljke na popisu, listove ove biljke otrovni su za mačke, pse i ljude ako se progutaju.

shimmer fallback

Philodendron gloriosum

Philodendron gloriosum je zapanjujuća sorta filodendrona s velikim listovima koju karakteriziraju baršunasto duboka zelena boja s bijelim žilicama.

Ova biljka je relativno rijetka i vjerojatno je nećeš moći pronaći u lokalnom vrtnom centru i možda ćeš je trebati naručiti putem interneta ili kod lokalnog sakupljača, a također je toksična za ljude, mačke i pse ako se proguta.

shimmer fallback

Veličanstvena palma

Ravenna rivularis iliti veličanstvena palma atraktivna je i popularna sobna palma koja može narasti i do 3 metra visine, iako je relativno sporo rastuća. Veličanstvene palme karakteriziraju veliki zeleni listovi koje izrastu na više stabljika.

Može je biti teško održati sretnom u zatvorenom, a definitivno nije pogodna za početnike. Prava doza svjetlosti, temperature i gnojidbe neophodna je za održavanje zadovoljstva veličanstvene palme.

shimmer fallback

Kalokazija

Kalokazija se često može uzgajati na otvorenom, ali također može biti veličanstvena sobna biljka. Listovi ove biljke mogu narasti i do 90 cm, ovisno o sorti. Drži ovu biljku podalje od male djece i kućnih ljubimaca, jer može biti otrovna ako se proguta.

shimmer fallback

Difenbahija

Difenbahija ima široko, uspravno lišće s mješavinom zelene, bijele i žute boje. Ova prekrasna biljka s niskom razinom održavanja izvrsna je za spavaće sobe, hodnike i urede. Na neizravnom svjetlu može biti visoka do 150 cm, a voda joj treba samo kad je gornji sloj tla potpuno suh.

shimmer fallback

Mirisni zmajevac

Mirisni zmajevac je jedna od od najlakših velikih biljki za uzgajanje - a raste i do visine od 3 metra ili više. Ako ovu biljku želiš zadržati kraćom, odreži vrh stabljika čim dosegnu željenu visinu.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.