Budi najbolja verzija sebe.

Soda bikarbona – glavni saveznik u čišćenju

Osim što uklanja i izvlači neugodne mirise sa svih površina, pa i onih gotovo nedostupnih poput vašeg tepiha, soda je jako jeftini preparat čije su primjene u kućanstvu gotovo bezbrojne

Budi najbolja verzija sebe.

Sigurno ste mislili da već sve znate o sodi bikarboni i njenoj primjeni unutar kućanstva. Ipak, možda ćete se iznenaditi kada pročitate zašto ju mnogi smatraju glavnim saveznikom u čišćenju i zašto pored velikog izbora preparata za čišćenje mnogi odabiru upravo ovaj poznati prah.
Uvjereni ste da je neke mrlje gotovo nemoguće sasvim odstraniti i očajavate pri pogledu na izgled neke površine u vašem kućanstvu?

Ne brinite i pokušajte sa sodom bikarbonom jer rezultati koje donosi tretiranje ovim prahom zaista su zapanjujući. Osim što uklanja i izvlači neugodne mirise sa svih površina, pa i onih gotovo nedostupnih poput vašeg tepiha, soda je jako jeftini preparat čije su primjene u kućanstvu gotovo bezbrojne. Također služi i brojnim problemima u svijetu kozmetike i na zdravstvenom području, stoga ne čudi što ju u narodu mnogi zovu pravim čarobnim prahom.

ČIŠĆENJE HLADNJAKA
Pitate se kako najbolje očistiti hladnjak i ukloniti sve neugodne mirise od hrane koja je duže vremena bila pohranjena unutar polica u hladnjaku? Soda bikarbona, naravno. Potrebno vam je samo malo praha sode i uz pomoć vlažne krpe možete očistiti sve zakutke vašeg hladnjaka. Nakon takvog tretmana, dovoljno je da sve površine u hladnjaku isperete vodom.

PRANJE POSUĐA
U slučaju da vašoj kuhinji nedostaje perilica posuđa ili jednostavno samo više volite posuđe oprati ručno, soda bikarbona može adekvatno i sasvim učinkovito zamijeniti sredstvo za pranje posuđa. Zagoreni lonci također više ne bi trebali predstavljati problem jer ćete zagoreno dno vrlo lako riješiti uz čarobni sodin prah. Uz posuđe i hladnjak, sve kuhinjske površine također možete očistiti upravo sodom, osobito ako ste primijetili da vam sredstva za čišćenje previše isušuju kožu ili ako imate alergijske reakcije.

TVRDOKORNE MRLJE IZ PEĆNICE
Tvrdokorne mrlje i neugodne mirise koji se natalože u pećnici i ostaju dugo nakon pečenja, možete vrlo lako ukloniti tako da nanesete sodu bikarbonu uz dodatak vode i njome prekrijete površine unutar pećnice. Ostavite površine tako preko noći i sutradan ih očistite vodom. Vaša će pećnica biti kao nova!

PRANJE RUBLJA
Baš kao i sredstvo za pranje suđa, soda bikarbona može zamijeniti i deterdžente za pranje rublja. Najbolja opcija bila bi kada biste uz deterdžent koji inače koristite upotrijebili i malo sode. Na taj način sve tvrdokorne mrlje na odjeći će misteriozno nestati,  vi ćete i uštedjeti. Također, ako je mrlja stvarno velika i dubinska, prije samog pranja natrljajte ju sodom i onda ubacite u bubanj perilice.

IZBJELJIVANJE
Soda je idealno sredstvo za izbjeljivanje. Njome možete izbjeljivati odjeću, pa čak i zube što odaje da je osim čišćenja idealan saveznik i u osobnoj higijeni i kozmetici.

MRLJE NA ZIDU
Sve ružne tragove i mrlje na zidu, bilo da su vam zidovi svježe obojani ili vam je to tek u planu, možete ukloniti uz pomoć sode. Naime, u jednakim razmjerima pomiješajte sodu i vodu i čistom krpom lagano utrljajte pastu na zid. Zatim pastu obrišite i vidjet ćete da su sve mrlje netragom nestale.

BORBA PROTIV NEUGODNIH MIRISA
Prljavi veš, kanta za smeće, neugodni mirisi nakon kuhanja i mnogi drugi mirisi koje ne možete istjerati kroz otvoren prozor nestat će upravo uz pomoć sode bikarbone.

ČIŠĆENJE TEPIHA
Tepisi su uglavnom leglo bakterija jer se na njima taloži prljavština i prašina koju je teško ukloniti usisavačem. Zato je tu čarobna soda bikarbona uz pomoć koje vaše tepihe možete osvježiti i ukloniti neugodne mirise, svu prljavštinu i mrlje. Pospite sodin prah po vašem tepihu i pustite da odstoji 30 minuta do sat vremena, a zatim sav prah izvucite usisavačem.

Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.