Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Zahtijevaju minimalnu brigu

Idealne za početnike: Sobne biljke koje su jednostavne za održavanje

Ako si jedna od onih osoba kojima nijedna sobna biljka ne uspije, ne brini, jer ovih pet biljaka uspjet će baš svakome. Saznale smo sve o njima

biljke.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Usponi i padovi kod brige o sobnim biljkama ponekad se mogu činiti jednako ispunjavajućim ili stresnim kao i briga za ljudsko biće. A ako si jedna od onih koje stalno iznova "ubijaju" svoje sobne biljke, možda ćeš se osjećati kao da ti je potreban doktorat da bi ti neka sobna biljka konačno uspjela. No dobra vijest je da i ti možeš sobnu biljku održati na životu, čak i ako si početnica, samo treba znati koju biljku odabrati.

Image
Kao da su s drugog planeta

Neobične i posebne biljke koje želimo u svom domu

Najbolja stvar koju možeš učiniti kada si početnik u njezi biljaka je odabrati biljku koja je čvrsta i koja se neće raspasti čim napraviš jednu i najmanju pogrešku. Dakle, zaboravi na one biljke kojima je potrebno puno brige, ma koliko lijepo one izgledale - odluči se za nešto jednostavnije.

Takvih biljaka koje ne zahtijevaju previše brige ima jako puno, a stručnjaci uvijek izdvajaju ovih pet prilagodljivih biljaka - one ne zahtijevaju puno održavanja i idealne su za početnike, a evo i što bi sve trebala znati o njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Maranta

Poznata i kao biljka molitve jer joj listovi noću stoje uspravno, a danju padaju, ova razigrana biljka je živahna koliko i lijepa. Ova se biljka ne voli previše osušiti, pa ju je važno zalijevati čim se gornji sloj osuši. Ako se predugo ne zalijeva, možda neće preživjeti. Međutim, pazi da tegla ima odgovarajuću drenažu kako se voda ne bi nakupljala na dnu i uzrokovala truljenje korijena. Biljka ne voli izravnu sunčevu svjetlost, koja će u potpunosti spaliti lišće biljke, ali ju možeš objesiti na prozor s neizravnim svjetlom i vidjet ćeš kako uspijeva - ova biljka odlična je za viseće košare.

Lirasti fikus

Sa svojim velikim tropskim listovima, lirasti je fikus klasična sobna biljka koju mnogi vole. Omiljen među velikim sobnim biljkama u lončanicama, njegovi veliki, sjajni, živahni listovi odmah postaju žarište svake sobe. Za ovu biljku bolje je da bude previše suha s vremenom nego previše mokra, jer pretjerano zalivene biljke obično doživljavaju smrt korijena. Dakle, od proljeća do jeseni, zalijevaj ju čim se gornji centimetar tla počne sušiti, a tijekom zimskih mjeseci možeš ju zalijevati nešto manje. Također, za ovu je biljku ključna jarka svjetlost, no izbjegavaj izravnu sunčevu svjetlost koja može opeći lišće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Zeleni ljiljan

Divljeg i otkačenog izgleda, ova je biljka savršen dodatak svakoj polici ili prozoru. Jedna je od najpopularnijih sobnih biljaka koje se lako održavaju, a može preživjeti sve vrste različitih uvjeta nakon što se aklimatizira. Važno je da joj tlo održavaš vlažnim, ali pripazi da ne pretjeraš s vodom. Ako stvarno želiš gledati kako biljka cvjeta, drži ju blizu prozora ili na neizravnoj sunčevoj svjetlosti. Ove biljke najbolje rastu ako se presađuju svakih godinu ili dvije jer korijenje počinje potpuno ispunjavati teglu.

Drvo žada

Sukulenti su uvijek omiljene sobne biljke zahvaljujući svojoj čvrstoći i sposobnosti preživljavanja s malo vode ili bez nje. Ako želiš da drvo žada uspije i naraste, trebaš održavati tlo vlažnim uz dobru drenažu na dnu tegle i ne smiješ dopustiti da biljka žada predugo stoji u vodi. Kao i mnogi drugi sukulenti, biljke od žada trebaju puno neizravne sunčeve svjetlosti, a najbolje mjesto za njih je ono na kojem će dobiti puno neizravne sunčeve svjetlosti barem tri ili četiri sata u danu. Listovi su im relativno krhki, pa ih je važno držati podalje od djece i kućnih ljubimaca, kao i dalje od glavnih prometnih područja u tvom domu kako bi spriječila da se lišće ili stabljike slučajno odlome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Spatifilum

Spatifilum, poznat i kao ljiljan mira, savršena je biljka koja kombinira lisnatost drugih kućnih biljaka s lijepim cvjetovima. Ni ova biljka ne voli previše vode, pa ako gornji centimetar tla nije suh, nemoj ju zalijevati. Kada se počne osjećati suho ispod tog gornjeg centimetra, tada ju zalij. Ako želiš da biljka ima puno cvijeća, svakako joj daj puno jarke svjetlosti, a budući da prirodno raste u vlažnim klimama, tijekom ljetnih mjeseci možda ćeš htjeti često pošpricati lišće vodom.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.