Savjeti Marie Kondo za reorganizaciju kuhinje (koji pomažu i kod mršavljenja)

Imaš li često problema s neredom u svojoj kuhinji, neki od ovih savjeta mogli bi ti promijeniti život i pomoći ti ako se boriš s viškom kilograma

Savjeti Marie Kondo za reorganizaciju kuhinje (koji pomažu i kod mršavljenja)

Japanka Marie Kondo davne je 2011. godine objavila svoju prvu knjigu, "Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život". Knjiga je prodana u čak tri milijuna primjeraka, a Marie je svojim učinkovitim metodama organizacije i pospremanja osvojila svijet.

Prema njezinom imenu, metoda pospremanja nazvana je KonMari, a govori o tome kako čisti dom ujedno znači i čisti um, odnosno da fizički prostor u kojem živimo izuzetno utječe na nas i naše raspoloženje. Ta je metoda mnogima pomogla da dovedu svoj život u red, a savjeti ove sada već slavne Japanke uvijek su vrlo traženi. Marie i na Netflixu ima svoju emisiju "Tidying Up with Marie Kondo", u kojoj pomaže američkim obiteljima da se reorganiziraju.

Bit KonMari metode je raščistiti vlastiti prostor i baciti sve ono što nam ne donosi radost. Njezina je ideologija primjenjiva u svim prostorijama doma pa tako i u kuhinji. Imaš li često problema s neredom i kaosom u svojoj kuhinji, neki od ovih Marienih savjeta mogli bi ti promijeniti život i pomoći ti ako se boriš s viškom kilograma.

Foto: Unsplash, Instagram

Razmisli o tome što te usrećuje

Umjesto da kupuješ brdo nepotrebnih namirnica, prije odlaska u kupnju uvijek napravi popis potrepština koje su ti potrebne za dom. Kupuj samo ono što ti je uistinu potrebno i nemoj gomilati zalihe. Kad su u pitanju namirnice, izbjegavaj junk i procesuiranu hranu te nastoj kupovati što vise sezonskog voća i povrća.


Image

Radne površine uvijek neka budu pospremljene i čiste

Kad uđemo u kuhinju, prvo što primjećujemo su stvari koje držimo na radnim površinama kuhinjskih ormarića. Upravo radi toga, nemoj dopustiti da ti se na tim područjima gomila nered. Neka na radnim površinama budu samo one stvari koje su ti svakodnevno potrebne, a sve ostalo pospremi u ormariće. Vrlo je važno radne površine održavati čistima i obavezno ih prebrisati nakon svake pripreme obroka. Što će tvoja kuhinja biti čišća, to ćeš se bolje u njoj osjećati i imati veću želju za pripremom zdravijih obroka.



Reorganizacija

Jedno od najkritičnijih područja u kuhinji mnogima je frižider. Vrlo je važno održavati svoj frižider organiziranim i čistim, a to znači da svakodnevno moraš provjeravati je li određenim namirnicama istekao rok, jesu li se pokvarile, itd. Želiš li se riješiti viška kilograma, napuni svoj frižider samo zdravim namirnicama, a izbaci sve što je loše za tebe i tvoje zdravlje.



Image

Pospremi i kuhinjske ormariće

I u kuhinjskim se ormarićima često nalaze stvari i namirnice koje nam nisu potrebne ili su se pokvarile. Želiš li biti organiziranija, tvoje bi police u ormarićima trebale izgledati uredno i čisto. Umjesto da hranu držiš u vrećicama, premjesti ih u staklenke i tako će ti sve biti mnogo bolje posloženo i praktičnije za korištenje.


Uspostavi rutinu

Da bi ti život bio sređen i organiziran, vrlo je važno imati uspostavljenu rutinu. To se odnosi i na kuhinju i njezino održavanje pa nastoj tu prostoriju čistiti i pospremati na svakodnevnoj bazi, najbolje odmah nakon kuhanja i pripreme obroka. Nemoj gomilati prljavo suđe i druge nepotrebne stvari i namirnice. Rutina je vrlo bitna i kad su u pitanju obroci, osobito ako želiš smršavjeti. Nemoj preskakati doručak i jedi svaki dan u isto vrijeme te izbjegavaj procesuiranu hranu.