Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Opojni, a delikatni

Najmirisniji vjesnici proljeća: Zumbuli i sve što o njima trebaš znati

Nakon tulipana, mimoza i cica maca, na red su došli i prekrasni zumbuli! Doznaj sve o ovom predivnom cvijeću u našem članku te se pripremi za njihov uzgoj u vlastitom dom

BeFunky-collage.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Kalendarsko je proljeće napokon stiglo, a s njim su se i tržnice diljem Lijepe Naše počele šareniti u bojama proljetnog cvijeća. Među najmirisnijim sortama vjesnika proljeća definitivno su i šareni zumbuli koji nas svojim opojnim mirisom i prekrasnim izgledom svake godine opčine iznova. Inače, zumbuli su tipična lukovičasta biljka koju dobro poznaju svi ljubitelji cvijeća. Riječ je o manjem rodu jednosupnica s tri priznate vrste lukovičastih trajnica iz porodice šparogovki. Zumbuli rastu po Aziji, Europi i Sjevernoj Americi, a u Hrvatskoj je prisutna vrsta Hyacinthus orientalis - mirisna trajnica s brojnim kultivarima.

Simbolika zumbula

Latinski naziv Hyacinthus nastao je prema istoimenom cvijetu koji je prema Homeru nikao iz krvi ubijenog Hijacinta. Naziva se i cvijetom kiše, jer cvjeta s prvim proljetnim kišama, a stari Grci su ga nazivali cvijetom žalosti. Uz zumbul se veže sljedeća priča. Starogrčki bog Apolon je imao veze i s muškarcima, a jedan od njih je bio zgodni spartanski princ Hijacint. Hijacint i Apolon su često zajedno išli u lov ili su vježbali bacanje diska, ali bog zapadnog vjetra Zefir bio je ljubomoran na to prijateljstvo/vezu.

Image
Prvi vjesnici proljeća

Stigla je sezona tulipana: Evo kako ih što dulje održati svježima u vazi

Dok su Hijacint i Apolon jednom prilikom vježbali bacanje diska, u trenutku kad je Apolon snažno bacio disk, Zefir je naglo puhnuo pa je disk skrenuo s puta i udario Hijacinta u glavu. Spartanskog princa nisu uspjeli spasiti ni Apolonova božanska moć ni njegovo liječničko umijeće. Apolon je od Hijacintove krvi stvorio cvijet zumbul (Hyacinthus), a Apolonove suze su postale latice cvijeta.

Zanimljivo je i da su Perzijanci zumbulima ukrašavali stolove za vrijeme dočeka njihove nove godine, a o zumbulu su pisali i Teokrit, Plinije Stariji i Vergilije. U svojim zapisima su spominjali božanstveni miris i crvenu boju ovog cvijeta, što navodi na pomisao da je on nekada bio crvene boje dok ga se danas najčešće pronalazi u tonovima ljubičaste, plave, ružičaste i bijele boje.

Eterično ulje zumbula koristi se u parfemskoj industriji, a sami cvijet zumbula simbolizira strastvenu ljubav. Ukoliko si i ti oduševljena pričom, simbolikom i mirisom ovog divnog cvijeta, u nastavku saznaj sve o sadnji i uzgoju zumbula kao i nekoliko savjeta kako da ovo cvijeće održiš što duže na životu kada ti stoji u vazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Uvjeti sadnje

Kada odlučiš hoćeš li svoje zumbule posaditi u unutrašnjosti doma ili u prostorima okućnice, pripazi i na to da im daš adekvatne uvjete za rast. Naime, ako svoje zumbule smještaš vani, potrebno im je osigurati što je više moguće sunčevog svjetla, a vanjska temperatura bi se tada trebala kretati od 18 do 24 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Posadiš li ih pak u tegle u unutrašnjosti doma, izbjegavaj izlaganje izravnoj svjetlosti. Najbolje ih je smjestiti u prostoriju u kojoj će tijekom čitavog dana imati dovoljno svjetla, ali koje neće biti izravno usmjereno na njih. Također nije uputno smještati ih u blizini radijatora ili drugog izvora topline, no to pravilo uostalom vrijedi za 90 posto biljaka.

Način sadnje i tlo

Ako zumbule iz kupovnih posudica premještaš u vlastite posude za cvijeće, potrebno je pripaziti i na način njihove sadnje. Prilikom presađivanja, 1/3 lukovice zumbula mora viriti izvan zemlje. Tlo mora biti dovoljno bogato nutrijentima, a svakako se mora ostaviti i prostor za drenažu vode. Zbog naglog rasta u toplini doma ili pak nedovoljne svjetlosti, može se nagnuti glavica zumbula. Ako se to i dogodi, nemoj se zabrinuti jer se s vremenom taj mali “deformitet” može ispraviti. Bitno je ne oštetiti lukovicu pri presađivanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Zalijevanje s donje strane

Zumbule je dovoljno zalijevati jednom do dvaput tjedno, a prije svakog zalijevanja potrebno je provjeriti je li tlo zaista suho. Naime, previše vode može vrlo lako uzrokovati truljenje lukovice. Preporučuje se da se voda dovodi s donje strane posude, odnosno da se stavi u tanjurić, a korijen zumbula upit će potrebnu vodu.

Nagnuće cvijeta

U svoje domove obično donosimo zumbule koji su već na samom rubu cvjetanja ili pak već u samom cvatu. Kako su u staklenicima bili na nižim temperaturama od onih u našem domu, za svega nekoliko dana će procvjetati, a takav nagli rast uzrokovat će i težinu cvjetova. Zbog toga postoji mogućnost da se zumbul nagne na jednu stranu. Međutim, to je moguće i ako nema dovoljno svjetlosti ili mu ne odgovara tlo. To se može vrlo lako popraviti drvenim štapićem koji se ubode u tlo pa se vrpcom zaveže za samu stabljiku zumbula.

Pripazi – zumbul je otrovan

Iako izgledaju prekrasno, zumbuli skrivaju malu mračnu tajnu – otrovni su za kućne ljubimce. Ako si vlasnica mačke ili psa, pripazi na to kamo ćeš smjestiti svoje zumbule. Njihova je lukovica otrovna te može izazvati vrlo ozbiljne zdravstvene probleme ljubimaca, pa čak i uginuće ako se ne reagira na vrijeme. Imaš li psa, zumbule smjesti na povišeno mjesto koje ne može dosegnuti, a ako pak imaš mačku, bolje ih je izbjegavati ili pak smjestiti u one prostorije u koje mačka nema pristup. Tako ćeš zaštiti i zumbule i svoje ljubimce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Zumbuli u vazi

Ako voliš zumbule no nisi sklona vrtlarenju i sadnji biljaka, najbolje je da ih kupiš svježe odrezane na tržnici i staviš u svoju vazu. No, kako bi ovo divno mirisno cvijeće ostalo na životu što duže, potrebno je da znaš sljedećih nekoliko trikova i zlatnih pravila:

  • Nemoj pretjerivati s količinom vode koju stavljaš u vazu – dovoljno je da bude ispunjena do 1/3 svog volumena. Uzmi tekuću vodu i ostavi je kratko na sobnoj temperaturi, a vazu prije toga operi.
  • Stabljike cvijeća skrati oko 1 cm (neka rez bude dijagonalan – tako će cvijet dobiti više vode) te ukloni donje listove, jer će u suprotnom početi truliti kada se nađu u doticaju s vodom iz vaze. Osim toga, manje listova u vodi znači i manje bakterija, što onda produžuje život cvijeću.
  • Ako cvijeće ispušta sluz, vodu mijenjaj svaki dan, a ako ne, dovoljno je vodu promijeniti svaki drugi dan.
  • U vodu možeš dodati i čarobne sastojke za produiljenje života biljaka – zdrobljeni aspirin, kovanicu ili pak kocku šećera. To će održati svježinu cvijeća.
  • Vaza treba biti na svijetlom mjestu u domu, ali izbjegavaj direktno sunce i jaku toplinu.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.