Budi najbolja verzija sebe.

Rad u vrtu - štedite novac i štitite okoliš!

Počnite planirati što sve morate napraviti na proljeće

Budi najbolja verzija sebe.

Vrijeme je novogodišnjih odluka, neka vaša bude zaštita okoliša i štednja energije, ali i novca. Ovo doba godine kada nema puno radova u vrtovima i okućnicama idealno je za skupljanje informacija i planiranje što raditi u narednim mjesecima, stoga vam donosimo nekoliko korisnih savjeta kojima ćete uštedite oboje i doprinijeti očuvanju okoliša.  

Pokušajte izbjegavati upotrebu kemijskih pesticida i gnojiva. Bolja alternativa svakako su organska sredstva – osim što su zdravija za okoliš zdravija su i za vaš travnjak. Prilikom košnje pak reciklirajte. Pokošenu travu ostavite na travnjaku gdje će se brzo razgraditi i nahraniti travnjak. Reciklirati možete i ostatke živice, odrezano granje kao i ostatke drugih biljaka. Na tržištu je danas niz kvalitetnih sječkalica kojima ćete u gotovo tren oka napraviti kompost koji će nahraniti vaš vrt, voćnjak ili pak travnjak. U toplim mjesecima travnjak i vrt zalijevajte u ranim jutarnjim satima kako biste izbjegli isparavanje vode, ili pak skupljajte kišnicu koju ćete upotrijebiti za zalijevanje.

Drveće oko kuće također može biti sjajan izvor ušteda. Primjerice niz zimzelenog drveća na sjevernoj strani kuće štitit će je od zimskih vjetrova, a drveće zasađeno na južnoj strani održavat će kuću svježijom, zbog čega će je biti potrebno manje hladiti. Stoga ako već niste, ove godine zasadite drvo.


Upotrebom pak električnih uređaja umjesto onih koje rade na benzin, uvelike ćete smanjiti emisiju stakleničkih plinova. Tako umjesto uređaja za uklanjanje snijega, lišća ili pak kosilica i sječkalica za kompost na benzin koristite električne. Jeste li znali da primjerice klasična kosilica na benzin u sezoni proizvede čak 45 kg stakleničkih plinova u sezoni. I najnoviji trendovi u proizvodnji alata i uređaja za uređivanje okućnica vezani su za njegovu zaštitu. Pa se tako bilježi upravo rast proizvodnje električnih proizvoda. Dobra vijest je i što je narasla i potražnja koja ukazuje i na to da je sve više kućanstava svjesno važnosti zdravog okoliša u kojem žive, ali i praktičnosti i financijske uštede pri korištenju upravo električnih proizvoda.

Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.