Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Sezonska čistka

Bez puno muke i nauke: 6 savjeta za uspješno proljetno čišćenje

Nisi sigurna gdje i kako započeti svoje proljetno čišćenje doma? Iskoristi ove savjete za pomoć i ovog proljeća uživaj u savršeno organiziranom domu

profimedia-0424225941.jpg
Foto: Profimedia
Budi najbolja verzija sebe.

Cvijeće cvjeta, ptice cvrkuću, a tvom domu je još uvijek osjećaj zimskog bluesa. Kad se temperature vani počnu dizati, to je znak da otvoriš prozore - i, možda manje uzbudljivo, svoj ormarić s opremom i proizvodima za čišćenje.

Proljetno čišćenje je tradicija koja nam omogućuje da osvježimo svoje domove i započnemo s često užurbanim godišnjim dobima proljeća i ljeta. Uostalom, ništa nije tako zadovoljavajuće kao povratak u dom koji blista.

Image
Udahni - izdahni

Pet rituala koji će ti pomoći u proljetnom čišćenju energije

Iako se čišćenje doma od poda do stropa može činiti itekako zastrašujućim - da ne spominjemo, zamornim i dugotrajnim - ono ne mora uopće biti teško, a bez obzira na to imaš li samo dva sata da osvježiš stvari ili cijeli vikend na raspolaganju - pronašle smo savjete koji ti mogu olakšati cijeli proces. Koliko god cijenimo koncept proljetnog čišćenja, savjetujemo ti da redovito pospremaš tijekom cijele godine kako bi spriječila najdublje dubinsko čišćenje u ožujku.

shimmer fallback

Nisi sigurna gdje i kako započeti svoje proljetno čišćenje doma? Iskoristi ove savjete za pomoć i ovog proljeća uživaj u savršeno organiziranom domu bez puno muke i nauke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Čisti sobu po sobu

Čišćenje doma po principu 'soba po soba' najučinkovitiji je način da dubinski očistiš cijeli dom. Napravi kontrolne liste za čišćenje za svaku sobu kako bi se lakše organizirala i podsjetila na područja kojima je potrebna dodatna pozornost. Slobodno preskoči područja koja su nedavno očišćena i usredotoči se na dijelove doma koji su tijekom jeseni i/ili zime bili zapušteni.

shimmer fallback

Organiziraj i očisti nered

Jedan od najvećih dijelova proljetnog čišćenja često je uklanjanje nereda. Za to može pomoći sustavni pristup u četiri koraka:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
  • identificiraj problematična područja,
  • analiziraj razloge nereda,
  • odredi rješenja i
  • implementiraj ih.

Razvrstavanje stvari u četiri kategorije - stvari za smeće, stvari za pokloniti, stvari za spremiti ili stvari za odložiti - također može biti učinkovito dok prolaziš kroz proces proljetnog čišćenja. Ukloni nered što je prije moguće, bilo da ćeš odnijeti punu kutiju s donacijama u dobrotvorne svrhe ili ćeš prodati/pokloniti stvari preko interneta.

shimmer fallback

Uključi cijelo kućanstvo

Neka proljetno čišćenje postane kućanski pothvat. Čak i mala djeca mogu biti izvrsni pomagači. Dodijeli poslove primjerene dobi, tako da se svi osjećaju uključeni. Pokušaj pustiti malo glazbe dok čistite ili uspostavi nagradu za cijelo kućanstvo kao poticaj da završite posao kako spada.

shimmer fallback

Riješi se sezonskih poslova

Mnogo je poslova potrebno obavljati sezonski, posebno u pripremi za toplije vrijeme. Stoga ih uključi u svoju rutinu proljetnog čišćenja kako bi ih ranije sklonila s puta. Na primjer, pozabavi se poslovima na otvorenom, kao što je čišćenje roštilja, terase i vanjskih prozora, čim vani postane toplije. Također, pohrani zimsku odjeću, posteljinu, dekorativne jastuke i druge predmete. I izvuci svoje proljetne predmete kako bi svom domu dala osvježeni izgled.

shimmer fallback

Smanji proizvode za čišćenje na minimum

Ako trebaš kupiti nove proizvode za čišćenje za proljetno čišćenje, svedi ih na minimum. Bezbroj sredstava za čišćenje može stvoriti nepotreban nered, a vjerojatno ti ne trebaju svi da bi tvoj dom bio svjež i čist. Odluči se za dobro višenamjensko sredstvo za čišćenje i krpice od mikrovlakana. Ovi predmeti će pokriti većinu površina u tvom domu. Zatim kupuj druge specijalne potrepštine za čišćenje samo prema potrebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Uspostavi nove navike čišćenja

Temeljito proljetno čišćenje koje pokriva cijeli dom odlična je prilika za uspostavljanje stalnih navika čišćenja, što može dodatno olakšati sljedeće proljetno čišćenje. Na primjer, nemoj pokušavati sve svoje proljetno čišćenje obaviti u jednom danu ili čak jednom vikendu. Umjesto toga, svaki dan se bavi stvarima na popisu obaveza za proljetno čišćenje samo 15 minuta. To će ti pomoći da stekneš naviku pospremanja 10 do 15 minuta dnevno čak i nakon što završiš sa svojim zadacima proljetnog čišćenja.

shimmer fallback

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.