Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Najpopularnije ljetno cvijeće

Želiš li cijelo ljeto biti okružena mirisnim cvijećem, posadi petunije

Cvatu od svibnja do listopada, nježnim cvjetovima u jarkim bojama. Imaju intenzivan, slatkasti miris i ljeto je bez njih nezamislivo. Upoznaj petunije

petunias-3559949_1920.jpg
Foto: Pixabay
Budi najbolja verzija sebe.

Petunije su najpopularniji ukras okućnica, balkona i prozora u toplijim mjesecima. Ova jednogodišnja cvjetnica cvate cijelo ljeto, bogatim, gustim i mirisnim cvjetovima u intenzivnim bojama. Od tebe traži samo redovito zalijevanje, prihranjivanje i uklanjanje suhih cvjetova.

Image
Ne brini, iza ponoći čarolija ne nestaje

Fuksija - cvijet čudesne ljepote koji će vrt pretvoriti u bajku

Petunija potječe iz Južne Amerike, voli sunce i sjajna je stvar što u njezinim cvjetovima možeš uživati, neprestano, od kasnog proljeća do jeseni. Najpoznatija među petunijama je surfinija - viseća petunija, velikih, raskošnih cvjetova.

Petunija - uzgoj i njega

Ako ih želiš sijati, to učini u rano proljeće. Drži ih u zatvorenom prostoru, a kada se na izdancima formiraju prvi listovi, presadi ih u tegle u kojima će rasti dok malo ne ojačaju, kada ćeš ih presaditi u vrtne gredice, prozorske vaze, žardinjere, viseće vaze ili balkonske tegle.

No, puno je jednostavnije kupiti sadnicu i u proljeće je posaditi na željeno mjesto, a to je ono koje ima puno sunca i zaštićeno je od vjetra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Petunija voli vodu i treba je zalijevati svakodnevno, osobito u ljetnim mjesecima. Najbolje u ranim jutarnjim satima. Vodi računa da voda može otjecati. Kada zalijevaš petunije, nikako nemoj vodom polijevati cvjetove.

S obzirom na to da petunija stalno cvjeta, ocvale cvjetove treba redovito uklanjati kako bi na njihovo mjesto mogli doći novi.

Na početku smo spomenuli i dohranu petunija. Ova ljetnica voli plodnu zemlju pa bi je bilo dobro svaka dva tjedna je prihraniti gnojivom na bazi fosfora i kalcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Petunija - simbolika i naziv

Nekoliko zanimljivosti vezanih za petuniju tiču se njezinog imena i porodice kojoj pripada, ali i značenja koje je imala za Inke i Maje.

Petunija je dobila ime po francuskoj riječi za duhan (petun) jer pripada istoj botaničkoj porodici kao i on, ali i rajčica. Petunije su jestive, a okus im je jak, slatkast.

Cvijet petunije ima oblik tube kako bi privukla kolibriće i pčele te ostale oprašivače.

Maje i Inke su vjerovali da petunija ima moć tjerati duhove i čudovišta iz podzemnog svijeta, zbog čega se do danas zadržalo vjerovanje kako ovo cvijeće uspijeva samo tamo gdje je dobra energija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.