Opremite moderno dječju sobu

Preobrazba prostora za rad i učenje u onaj za igru i opuštanje.

Aktualni trendovi u opremanju interijera se redovito izmjenjuju, ali kada je riječ o uređenju dječjih soba, imperativi su konstantni – funkcionalnst, razigranost i maštovitost, začinjeni ugodnim šarenilom!

Uređenje dječje sobe izazov je i mališanima i roditeljima, koji se nužno moraju vratiti u dane vlastitog djetinjstva kako bi u potpunosti razumjeli već zaboravljeno i stvorili ugodno okruženje  te kvalitetne uvjete za rad, učenje i igru. Obzirom da cijela priča treba biti podređena djeci, nužno ih je uključiti u proces uređenja sobe. Bilo da se savjetujete sa stručnjacima ili čitate literaturu koja vas dodatno educira o ovoj temi, ne zaboravite da su upravo mališani oni koji trebaju dati posljednju riječ o željenoj boji ili oblicma koji će dominirati prostorom.

Odabir osnovnih elemenata dječje sobe, kao što su krevet, ormar, police za knjige , radni stol sa stolicom itd., mora biti prilagođen prostornim zahtjevima i mogućnostima te uzrastu djeteta. Pozicija radnog stola bit će nametnuta položajem prozora i mogućnosti njegovog osvjetljenja s prednje ili lijeve strane (ljevacima desne). Uzglavlje kreveta ne smije biti smješteno uz grijaće tijelo, a nije preporučljivo niti u neposrednoj blizini prozora. Police za knjige i ormari se trebaju postaviti na način da što više oslobode središnji dio sobe za igru i razonodu.
Funkcionalnost dječje sobe ističe se mogućnostima kvalitetne preobrazbe prostora za rad i učenje u onaj za igru i opuštanje. Osobita praktična i dizajnerska rješenja nude različite izvedbe mobilnog namještaja, koje omogućuju jednostavnu transformaciju prostora kao i stvaranje slobodnih zona za igru. Ovakav namještaj predstavlja odlično rješenje za uređenje soba djece različitih uzrasta, jer se postojeća kompozicija namještaja lako nadograđuje ili oslobađa suvišnih elemenata.Mobilni, pomični namještaj, osobito je praktičan u slučajevima kada se jedna soba treba osposobiti za spavanje, boravak i učenje dvoje ili troje djece. Nedostatak stambenih kvadrata često je uzrok ovakvih rješenja, koja uz pravilan odabir namještaja, mogu rezultirati izuzetno kvalitetnim uređenjem, u kome će se svako dijete osjećati ugodno i zbrinuto u vlastitom kutku za spavanje i učenje.Vesele i razigrane boje neizostavan su element dječjih soba. Plava, zelena, žuta, crvena, narančasta, ružičasta, bijela, ljubičasta...svaka je poželjna u ovom okruženju! I dok se u ostalim dijelovima stambenog prostora preporučuje upotreba maksimalno tri različite boje, u dječjoj sobi se bez straha možete poigrati i s četiri, na način da odaberete dvije dominantnije, a ostale primjenite u detaljima. Upotreba tamnih i zagasitih boja nije preporučljiva za ove prostore, jer ne djeluju stimulirajuće na dječju psihu.

Osim igre bojama, aktualne su i igre poznatim junacima crtića ili stripova, koji svoje mjesto zauzimaju na frontama ormara, kreveta ili drugih komada namještaja. Dinamika, koju uvode,od velikog je značaja za kreiranje komplenog ugođaja i stvaranje unikatnog dizajnerskog rješenja baš za vaše mališane. Ukoliko su u godinama kada su ovakvi junaci strašno bitni, omogućite im rješenja koja će ih osobito razveseliti. Dječja soba postat će oaza u kojoj će živjeti svoje snove!Pravilna i dovoljno jaka rasvjeta bitan je element stvaranja općeg ugođaja sobe, ali i omogućavanja kvalitetnih uvjeta za učenje. Trendovi su u posljednje vrijeme nametnuli rasvjetna tijela veličinom i pozicijom kao naglašene elemente interijera, a isti su se prenjeli i u trendove dizajniranja dječjih soba. Veliki lusteri, naglašene zidne lampe ili ugrađena led rasvjeta u elemente namještaja, postaju neizostavni u uređenju dječjih soba. Igra rasvjetom dodatno naglašava igru kubusima, bojama i ostalim pratećim elementima.Funkcionalna i maštovita dječja soba stvorit će mališanima okruženje u kome će rado provoditi vrijeme u učenju i igri. Cjelokupni dojam dopunite slikarskim i kiparskim umjetničkim djelima, koja stvaraju u vrtiću, školi ili u slobodno  vrijeme. Naglasite identitet područja koje pripada samo njima i njihovom stvaralaštvu te zaslužuje divljenje i istaknutu poziciju. Dječja soba treba biti ogledalo karaktera djeteta te prostor koji će ispuniti sve funkcionalne zahtjeve potrebne za kvalitetno spavanje, učenje i igru.

Monika Galović Dumendžić, arhitekt
www.interijerNET.hr


Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.