Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Poput parfema

Najmirisnije biljke koje će pretvoriti tvoj balkon u oazu mirisa

Čak i ako nemaš dvorište ili veliku terasu, u ovim biljkama prekrasnog mirisa možeš uživati i na malom balkonu koji će uz njih postati prava mirisna oaza

profimedia-0139407393.jpg
Foto: Profimedia
Budi najbolja verzija sebe.

Ta središta aktivnosti na otvorenom - poput balkona, terase, vrta ili dvorišta - savršena su mjesta za dodavanje slatko mirisnih biljaka za ugođaj. Zaboravi na svijeće i citronelu, govorimo o mirisnim biljkama koje će tebe i tvoje goste svakodnevno podsjetiti zašto je tako ugodno provoditi vrijeme na otvorenom.

Image

Stvori svoj kutak mira na otvorenom: Pronašle smo nekoliko odličnih ideja kako urediti mali balkon ili vrt

Ono što miris biljke čini privlačnim, ako ne i opojnim, vrlo je subjektivno. Nekima je dražesni slatki miris bolji od bilo kojeg parfema, dok drugima više paše nešto pikantno i gotovo mošusno. Mi smo pronašle ponešto iz svake kategorije.

Mirisi mnogih biljaka pojačavaju se noću - razlog više za opuštanje na otvorenom pod zvijezdama čim vani uskoro zatopli, stoga smo se bacile na istraživanje i izdvojile najmirisnije biljke koje će tvoj balkon ili dvorište pretvoriti u najljepšu oazu mirisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Anđeoska truba

Ovaj lijepi grm ili drvo najbolje raste ispod nadstrešnica, uz zidove ili preko ograde. Anđeoska truba raste u mahovima - ponekad i nekoliko puta godišnje - a krasi je debeli pokrivač prekrasnih cvjetova. Cvjetovi su dugi i trubasti, a taj slatki miris se posebno osjeti u večernjim satima, a preko dana posebno ako puše lagani povjetarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Jasmin

Iako su neke vrste jasmina bez mirisa, ako si u potrazi za mirisnim jasminom, probaj posaditi Jasminum floridum, J. humile (talijanski jasmin), ili popularni zvjezdasti jasmin koji nije pravi jasmin, ali divno miriše. Zvjezdasti jasmin (Trachelospermum jasminoides) dolazi iz Kine i naraste u lozu od 6 do 9 metara uz pravu potporu.

Frangipani

Frangipani su cvjetnice ili mala stabla koja se često povezuju s Havajima i drugim tropskim otocima. Podrijetlom iz Singapura, Frangipani su uvezeni na Havaje davne 1860. godine, a kasnije su se raširili i po ostatku svijeta. Sorte slatkog mirisa su Plumeria rubra 'Kauka Wilder' i 'Smith's Candystripe', a ova mirisna biljka prekrasno izgleda uz bazene i jacuzzije i dobro raste posađena u posudama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Kozja krv

Kozja krv biljka je snažnog rasta s dugim mirisnim cvjetovima koji privlače kolibriće i druge ptice kako stare. Ova biljka savršena je penjačica, a može narasti i do 10 metara. Dobro raste na suncu ili u polusjeni, a za ponovno cvjetanje, važno ju je obrezati nakon cvatnje.

Kineski karanfili

Kineski karanfil spada se u najčešće uzgajane ukrasne biljke. Ovi papirnati tanki cvjetovi ružičaste boje višegodišnje su popularno cvijeće u mnogim europskim vrtovima, a prekrasno izgleda i kao rezano cvijeće u vazi, ali i u posudi na balkonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Gardenija

Kad se govori o mirisnim biljkama, ne možemo ne spomenuti prekrasne gardenije. Dugogodišnji favoriti u svim vrstama vrtova, od vikendica do tropskih, ovi bijeli grmovi u proljeće proizvode desetke kremastih satenskih cvjetova koji imaju opojan miris. Omiljene sorte kod vrsnih vrtlara su 'Fortuniana', 'Chuck Hayes' i 'Florida'.

Mandevila

Također poznata i kao brazilski jasmin, ovaj tropski, brzorastući grm ili loza koja proizvodi voštano cvijeće od proljeća do zime prekrasna je grmolika biljka penjačica, a super uspijeva i u posudama na balkonu. Mandevila voli čvrstu potporu za penjanje zajedno s obogaćenim tlom, a njezin jak miris podsjeća na gardeniju. Popularne sorte uključuju 'Alice du Pont', 'Bride's Cascade' i 'Magic Trio'.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.