Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Zelena oaza

Lijepe, ali i korisne: Biljke kao stvorene za spavaću sobu

Neke od njih ne samo da uljepšavaju sobu, već čiste zrak od toksina i proizvode kisik tijekom noći, osvježavajući spavaću sobu za ljepši i kvalitetniji san

thanos-pal-I3S-Oha_5k4-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Spavaće sobe zamišljene su kao utočište za punjenje baterije, a iako si bezbroj puta čula da biljkama nije mjesto kraj kreveta, zelenilo može u velikoj mjeri postići osjećaj spokoja.

Image
Svi ih žele

Zelene kraljice: 5 sobnih biljki koje će vladati 2021. godinom

Bez obzira na to je li tvoj dom preplavljen prirodnim svjetlom ili se uglavnom oslanjaš na lampe i svjetiljke, određene sobne biljke itekako mogu uspjevati u tvojoj spavaćoj sobi.

Neke od njih ne samo da uljepšavaju sobu, već čiste zrak od toksina i proizvode kisik tijekom noći, osvježavajući spavaću sobu za ljepši i kvalitetniji san.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Spatifilum

Spatifilum je s razlogom jedna od najtrajnijih i najpopularnijih sobnih biljaka za spavaću sobu: sjajni listovi uspijevaju u uvjetima jakog ili slabog osvjetljenja, a korijeni podnose razne navike zalijevanja.

Ako tvoja spavaća soba ima prozor, postavljanje ove biljke u blizinu prirodnog svjetla povećat će proizvodnju bijelih lopatica nalik cvijetu, koje traju tjednima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Sobna palma

Sobna palme (Chamaedorea elegans) raste u djelomičnoj pa i punoj sjeni u svojoj rodnoj Gvatemali, zbog čega ćeš vidjeti ove primjerke kako uspijevaju u uredima, trgovačkim centrima i ostalim zatvorenim prostorima s malo ili nimalo prirodnog svjetla. Zapravo, previše svjetlosti izgorjet će lišće sobne palme, stoga drži ovu biljku podalje od svijetlih prozora u spavaćoj sobi. Idealno joj je mjesto u blizini sparne kupaonice koje osigurava povišenje vlage jer će odvratiti štetnike, poput pauka, koji se vole umnožavati u suhim uvjetima.

Bršljan

Kao vanjska biljka, bršljan iliti Hedera helix, može se ponašati 'agresivno' širenjem prianjajućih vitica preko građevina i uz stabla drveća. Međutim, u spavaćoj sobi možeš iskoristiti tendencije širenja bršljana trenirajući vinove loze preko male rešetke, obruča ili neuglednih cijevi kako bi stvorila živo umjetničko djelo.

Uspijevaju u svim svjetlosnim situacijama, a vinove loze bršljana izgledaju privlačno u visećim košarama ili prebačene preko stola. Također, bršljan ne treba puno zalijevanja i preživjet će i tjedan dana bez kapi vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Svekrvin jezik

Sansevieria trifasciata, koja je također poznata pod imenom svekrvin jezik, pročišćava zrak bolje od gotovo bilo koje druge sobne biljke. Kožni, remenkasti listovi ove biljke prilagodili su se preživljavanju teških uvjeta zapadne Afrike, gdje je tlo siromašno i kiša neredovita.

Ne moraš se nositi s neurednim padanjem lišća ili kompliciranim obrezivanjem; samo je zalijevaj svakih nekoliko tjedana. Svakako je posadi u posudu s odgovarajućim drenažnim otvorima jer će biljka istrunuti u stajaćoj vodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Mirisni zmajevac

Mirisni zmajevac (Dracaena fragrans) daje vlasnicima domova izgled stabla bez neprikosnovenih visinskih problema koji dolaze s drvetom. Dugački, sjajni listovi i čvrsta debla mogu poslužiti kao prekrasan ukras u kutu spavaće sobe. Ove biljke toleriraju hlad, ali mogu stvoriti bijele cvjetove kada se nalaze na sunčanom mjestu. Ipak, njezin nedostatak je da je otrovna, stoga ne bi smjela biti u blizini grickajućih kućnih ljubimaca ili znatiželjne djece.

Gerber

Gerber je idealna biljka za većinu ljudi koji nemaju zeleni prst. Razmišljaj o gerberu na isti način na koji bi mogla razmišljati o vrlo dugotrajnom aranžmanu cvijeća: privremeni melem za oči koji ćeš na kraju morati baciti.

Gerber uspijeva u stakleničkim uvjetima koji se jednostavno ne mogu rekreirati u tipičnom okruženju spavaće sobe. Međutim, vrijedi uložiti u ovaj cvijet jer samo jedan pogled na njega na noćnom ormariću izmamit će ti osmijeh na lice, a dok traje, sjajno će obaviti posao čišćenja zraka.

Lirasti fikus

Lirasti fikus (Ficus lyrata) jedna je od najmodernijih sobnih biljaka, s obzirom na to da je popularna i na društvenim mrežma i raznoraznim blogovima o uređenju doma. Njegovi su veliki listovi žarišna točka, pa je osiguravanje prave rasvjete neophodno za održavanje biljke u okruženju spavaće sobe.

Ove biljke najbolje uspijevaju u sjenovitoj džungli, ali neizravno svjetlo s prozora prema istoku pomaže im da uspijevaju i u našim domovima. Postavi lirasti fikus na tanjur šljunka napunjen vodom kako bi povećala vlažnost u blizini biljke. Ukratko, lirasti fikus voli sve umjereno, uključujući svjetlost, vodu i temperaturu. Previše ili premalo ovih elemenata značit će i probleme za biljku.

Filodendron

Klasični filodendroni sada su jednako IN kao i 1970-ih, posebno za ljude koji traže biljku idealnu za spavaću sobu. Jednako su sretni u visećoj košare u kutu, na prozoru ili na ormariću. Filodendroni toleriraju širok spektar svjetlosti, ali mogu postati pomalo mlitavi ako su uvjeti premračni. Manje je više što se tiče zalijevanja, a nove biljke možeš lako ukorijeniti u vazi s vodom ako ga odlučiš razmnožavati.

Zeleni ljiljan

Neka osobnost zelenog ljiljana (Chlorophytum comosum) ispuni tvoju spavaću sobu zabavom i svježim zrakom. Dobro se snalazi u mnogim svjetlosnim uvjetima s prosječnom vlagom pa je stoga dobar izbor za svaku spavaću sobu. Ako vrhovi lišća postanu smeđi, sakupljaj kišnicu za navodnjavanje ove biljke jer je osjetljiva na fluor u vodi iz slavine.

Aloe Vera

Mesnatim listovima aloe vere (Aloe barbadensis) treba svijetlo mjesto u spavaćoj sobi, ali neće joj smetati ako je zaboraviš zalijevati nekoliko tjedana. Sjajna je biljka za sspavaću sobu jer tijekom noći izlučuje kisik, a osim toga, od njezinih mesnatih listova možeš imati mnogo koristi budući da su ljekoviti za njegu kože.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.