Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Koja je razlika između dezinfekcije i sterilizacije?

Higijensko pranje ruku je potrebno provoditi tekućim sapunom i tekućom vodom i to temeljito uključivši ručni zglob. Nakon toga ruke se moraju temeljito isprati i obrisati jednokratnim ručnikom.

Koja je razlika između dezinfekcije i sterilizacije?
Budi najbolja verzija sebe.

Kod higijenskog pranja ruku preporučuje se upotreba 5 ml tekućeg sapuna uz trajanje postupka pranja od jedne minute. Zatim se provodi higijenska dezinfekcija ruku, koja se sastoji od utrljavanja 3 ml (“puna šaka”) dezinficijensa u trajanju od 30 sekundi.

Dezinfekcija
Dezinfekcija je postupak koji ima za cilj smanjenje i uništenje pojedinih mikroorganizama na razinu koja nije štetna za ljudsko zdravlje. Ona se može provoditi na sljedeći način: kemijskim, fizičkim(temperaturno djelovanje) i kombiniranim postupkom ili kemotermičkim postupkom.
Kemijska dezinfekcija se provodi uz pomoć kemijskih sredstava:

  • aldehidi, kao što su formaldehidi, glutaraldehidi, glioksal koji se koriste za nanošenje na radne površine, instrumente i pribor,
  • alkoholi, kao što su etanol, n-propanol, izopropanol, koriste se za ruke i radne površine.

Postoje preventivne, tekuće i završne dezinfekcije:
profilaktički - provodi se stalno, bez obzira na epidemijsku situaciju: pranje ruku, okolnih predmeta upotrebom deterdženata i sredstava za čišćenje koja sadrže antibakterijske aditive.
struja - provodi se na krevetu bolesnika, u medicinskim izolatorima, u ustanovama za liječenje kako bi se spriječilo širenje zaraznih bolesti izvan granica ognjišta.
finale - provodi se nakon izolacije, hospitalizacije, oporavka ili smrti pacijenta kako bi se oslobodio epidemijski fokus od patogena koji su raspršili nezdravi.

Sterilizacija
Sterilizacija je postupak uništavanja ili uklanjanja svih oblika i svih vrsta mikroorganizama uključujući i bakterijske spore.
Ovaj postupak se provodi vrućom vodenom parom pod tlakom -autoklav.

Metode sterilizacije

  • Toplinska: para i zrak (suha toplina).
  • Kemikalija: plin ili kemijske smjese (sterilanti)
  • Sterilizacija zračenjem - koristi se u industrijskoj verziji
  • Metoda membranskih filtara koristi se za dobivanje male količine sterilnih smjesa, čija se kvaliteta može dramatično pogoršati pod djelovanjem drugih metoda sterilizacije (bakteriofag, selektivni hranjivi mediji, lijekovi)
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.