Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Kako presaditi orhideju?

Zašto orhideje ne možete, jednostavno, presadite u veću posudu u koju ste nasuli običnu zemlju za cvijeće? Zato što ni u njihovim prirodnim staništima korijenje nije utisnuto u zemlju. Morate upotrebiti poseban granulat i biti vrlo pažljivi.

Kako presaditi orhideju?
Budi najbolja verzija sebe.

Većina orhideja vodi porijeklo iz tropskih šuma, a tamo se hrane preko korijena koji se nalazi u zraku.
To je razlog zašto ju ne smijete samo jednostavno zasaditi u zemlju za cvijeće, već morate upotrijebiti specijalan granulat za ove "specijalne" biljke.

Postupak nije previše kompliciran. Prvo novu posudu za cvijeće napunite specijalnim granulatom, zatim orhideju izvadite iz stare posude i lagano rastresite supstrat oko nje pa je prenesite u novu posudu protresajući je kako bi se novi granulat rasporedio oko korijena.

Zalijevajte pomalo jer orhideje  ne podnose suvišnu vlagu. Nova posuda ne treba biti pretjerano velika jer orhidejama odgovara da budu pomalo "skučene". Prevelika posuda natjerat će biljku da veći dio energije usmjeri u razvijanje bogatijeg korijenovog sustava, a to nam nije cilj.

Glavni razlog za presađivanje je, po pravilu, osiguravanje novog supstrata a ne mnogo veće posude. Ako vidite da su novi izdanci prešli rub posude, vrijeme je da razmislite o preseljenju svoje ljubimice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.