Budi najbolja verzija sebe.

Kako oprati prljave tenisice?

Upamtite da niti jedan proizvođač ne preporuča pranje tenisica u perilici za rublje, niti u tom slučaju ne garantira njihovu postojanost

Budi najbolja verzija sebe.

Dolaskom hladnijih jesenskih dana vrijeme je da iz ormara izvučete nešto zatvoreniju i topliju obuću, među koju spadaju i tenisice.  Noćna mora mnogih je upravo održavanje tenisica čistim, što kod nekih modela nije niti malo jednostavno. Naime, potrebno im je dubinsko pranje, što često nije moguće zbog materijala od kojih su načinjene.

No, oprati ih morate, ali kako? Vjerujemo da većina osoba već ima određene, više ili manje učinkovite načine kako oprati tenisice, no uvijek se pronađe određeni trik, bilo u tehnici, bilo i sredstvu za čišćenje, koji do sada niste znali.

Pranje u perilici

Vjerujemo da većina vas na spomen pranja tenisica pomislila na  perilicu rublja. Tenisice ubacite unutra i van izađu čiste. Naravno to je zaista dobar način pranja, ali platnenih tenisica. Tenisice od bilo koje vrste kože, neće tako dobro podnijeti pranje u perilici.

Naime, koža nije namijenjena za dugotrajno močenje, posebno s unutarnje strane tenisice, pa tako ako stavite kožu namakati, koža će upiti vodu i gotovo sigurno nabubriti od vode. Kako će se koža sušiti, izgubiti će svoju originalnu mekoću, elastičnost i finu strukturu, pa će kasnije biti sklonija pucanju, biti će kruta, izgubiti će lijep prvotni izgled. Kada tenisice obučete na nogu, vjerojatno više neće biti udobne kao nekad.

Ova upozorenja posebno se odnose na tenisice od velura (brušena koža), koji na sebi ima dlačice, a koje će se nakon pranja u vodi i deterdžentu sigurno slijepiti te će koža u potpunosti izgubiti originali izgled. Naime, velur je posebno podložan upijanju vode.

Osim toga, prilikom pranja u perilici temperatura vode i deterdženti mogu isprati originalnu boju s kože, a rotacija u perilici može mehanički oštetiti gornji sloj kože. I na kraju, postoji mogućnost da će lijepilo koje se koristi za sklapanje tenisica rastopi ili rasuši, te će vam se tenisice doslovno – raspasti.

Upamtite da niti jedan proizvođač ne preporuča pranje tenisica u perilici za rublje, niti u tom slučaju ne garantira njihovu postojanost.  Ako se pak ipak odlučite na pranje tenisica u perilici rublja, odaberite program za namakanje, ne višoj temperaturi od 40ºC, te koristite blaži deterdžent.

Prije pranja obavezno skinite vezice, te iz tenisica izvadite uložak, ukoliko je to moguće. Stavite uloške u perilicu, no odvojene od tenisica. Ako ne želite da vam se vezice previše spetljaju, samo ih provucite s kroz jednu rupicu i zavežite laganim čvorom.

Ukoliko tenisice na sebi imaju pijeska, blata i ostale krupne prljavštine, prije stavljanja u mašinu, uklonite ih pomoću četke i tuša uklonite.

Ručno pranje

Ako ste se pak odlučili za ručno pranje kožnih tenisica, naš je savjet da ih močite što je manje moguće, odnosno da ih operete pjenom ili nekim drugim sličnim sredstvo za čišćenje za koje je potrebno malo ili ništa vode.  

Uzmite mekanu plastičnu četku ili grublju spužvu te s pjenom (ili nekim drugom sredstvom) kružnim pokretima lagano čistite sve strane tenisica. Možete ostaviti da sredstvo djeluje kraće vrijeme. Tenisice izvana obrišite s vlažnom krpom, kako biste uklonili tragove deterdženta. Uložak operite posebno, ako ga možete izvaditi iz tenisice, ako pak ne možete, lagano iznutra namočite tenisicu, nanesite sredstvo za pranje te oribajte koliko je najviše moguće. Kada isperete unutrašnjost s vodom, sa čistim papirom ili upijajućom krpom upijte što je moguće više tekućine kako koža ne bi upila previše vode. Nakon toga ostavite ih da se suše na vjetrovitom i/ili toplom mjestu gdje će se moći ocjediti ostatak tekućine.

Tenisice od velura pokušajte oprati brisanjem mokrom krpom, no ukoliko je taj postupak bezuspješan, nakon što ste ih oprali u vodi i deterdžentu, pokušajte iz njih iscijediti i upiti čim više vode i to s vanjske strane trljanjem kože ručnikom. S tim postupkom do određene mjere ćete spriječiti sljepljivanje dlačica.

Ako se pak radi o platnenim tenisicama, situacija je mnogo jednostavnija. Možete ih slobodno močiti, za ribanje koristiti običan sapun ili deterdžent, te mekaniju plastičnu četku, isprati ih tekućoj vodi. Kod težih prljavština možete ih ostaviti da se namaču u mlakoj vodi s deterdžentom za rublje, suđe ili sl.

Ako su vaše tenisice izrađene djelomično od kože a djelomično od platna, naša je preporuka da ih nikako ne perete u stroju za pranje rublja, nego ručno. Budite pažljiviji prilikom pranja kožnih dijelova tenisica.

Kada se tenisice osuše...

Platnene tenisice kada se osuše, spremne su za ponovno korištenje. Kožne tenisice nakon što se osuše premažite kremom za održavanje kožnih cipela. Tenisice od velura (brušene kože), poprskajte s impregnacijskim sredstvom za održavanje tog tipa kože.

(vam)

Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.