Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Prolazan, a vječan

Hibiskus - cvijet koji traje jedan dan, a pamtiš ga još dugo

Hibiskus je cvijet velike simbolike, zaštitni znak Havaja, biljka jako dobra za zdravlje, ali i za tvoj vrt

vitolda-klein-k6MHgxGq6sg-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Želiš li tropski ugođaj u svom vrtu, dvorištu ili na balkonu, savjetujemo ti da posadiš hibiskus, cvijet bogate simbolike i prekrasnog izgleda kojem dodatni značaj daje činjenica da cvate samo jedan dan. Baš zbog toga u Kini hibiskus simobolizira prolaznu ljepotu i prolaznost općenito, a poklanjanjem hibiskusa poručuješ osobi kojoj ga poklanjaš da iskoristi priliku, odnosno da uživa u trenutku, u sadašnjosti.

U Sjevernoj Americi hibiskus simbolizira ženstvenost i cvijet je koji žene poklanjaju jedna drugoj. Za razliku od Kine gdje je ovaj cvijet simbol prolaznosti i trenutka, u Južnoj Koreji on znači besmrtnost te je baš kao i u Maleziji te na Havajima nacionalni cvijet. Nama hibiskus simbolizira Havaje. Naime od njega je napravljen cvjetni vijenac koji stanovnici Havaja poklanjaju gostima kao simbol dobrodošlice, a žuti hibiskus nalazi se i na zastavi ove zemlje.

Želiš li ga i ti uzgojiti, razveselit ćeš se kad čuješ da to uopće nije problem. Iako izgleda vrlo nježno (na japanskom hibiskus znači upravo nježan) i krhko, riječ je o otpornoj i žilavoj biljci.

Najčešća vrsta hibiskusa u našim krajevima je sirijska ruža, sirijski hibiskus ili hibiscus syriacus. Poznat je i pod nazivom vrtni hibiskus. Riječ je o cvjetnom, listopadnom grmu koji može narasti do četiri-pet metara u visinu. Cvijet mu je ljubičast, a biljka cvate od polovice lipnja do listopada. Iako mu cvijet traje samo jedan dan, već idući ga zamjenjuje drugi cvijet. Zimi ga zalijevaj minimalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Image
Poljubac iz prirode!

I biljke mogu biti nepristojne! Predstavljamo ti cvijet 'vruće usne'

Želiš li ga u svome vrtu, pronađi mu mjesto na kojem ima sunca, ali da je u zavjetrini i posadi ga u dobro drenirano tlo. Redovito ga zalijevaj, obilnije u fazi cvatnje. No ako i zaboraviš, ova biljka dobro podnosi sušu i preživjet će tvoj nemar. U vrijeme cvatnje preporuča se prihranjivati je.

Iako je nevjerojatno lijep, to nije jedina kvaliteta hibiskusa. Njegove latice su jestve i ljekovite pa se već stoljećima koriste u kuhinjama i tradicinalnoj medicini Azije, Afrike i Srednje te Južne Amerike.

Hibiskus obiluje antioksidansima, vitaminom C i željezom te je sjajan saveznik jakom imunitetu. Čaj od hibiskusa nadaleko je poznat kao napitak protiv prehlade. Osim za liječenje i u kuhinji hibiskus se koristi i u kozmetičkoj industriji - cvijet koji je simbol prolaznosti igra značajnu ulogu u preparatima protiv starenja. Tako lijep i kontradiktoran!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.