Goji bobice - najzdravije bobice na svijetu

Bez obzira jeste li zdravi i želite da tako ostane ili se liječite od bolesti, goji bobice su zdravlje koje vam priroda pruža na dlanu

Vjerujemo da je većina ljudi sigurno već čula za goji bobice, ali da samo manji broj zaista zna za njihovo iznimno djelovanje na zdravlje organizma. Naime, goji bobice u sebi sadrže velike količine vitamina, minerala, polisaharida, proteina, aminokiselina, esencijalnih masnih kiselina...

Podizanje imuniteta

Kad je u pitanju imunitet, potrebno je istaknuti da goji bobice sadrže polisaharid koji ima svojstva poboljšanja imuniteta baš poput ehinaceje i nekih gljiva zbog slične kemijske strukture. Ti polisaharidi opskrbljuju imunološke stanice ljudskog tijela s posebnim oblikom šećera, što im omogućuje bolju „komunikaciju“. Studije su pokazale da upravo polisaharidi iz goji bobica mogu pomoći u vrlo brzom podizanju cijelog imunološkog sustava i pospješiti rad antioksidativnih enzima, koji pak pomažu u što bržem čišćenju tijela od štetnih tvari.

Goji bobice po količini antioksidansa na prvom su mjestu ORAC skale, na 100 g sadrže 25300 jednica antioksidansa, daleko više od bilo kojeg voća. Sadrže i velike količine vitamina C (na 100 grama, 11 miligrama željeza), koji isto pomaže u podizanju razine imuniteta, ali su i bogate mineralima potrebnima za tijelo - cink, selen, kalcij, kalij i tako dalje.

Sprečavanje bolesti

Važani antioksidanti u goji bobicama su karotenoidi - beta-karoten, zeaksantin, lutein, likopen, kriptoksantin, ksantofil. Svi ti karotenoidi igraju određene uloge u zdravlju osoba, no potrebno je posebno istaknuti beta-karoten, koji prema najnovijim istraživanjima može igrati značajnu ulogu u sprečavanju određenih bolesti - bolesti srca, bolesti imunološkog sustava, karcinoma.  Zeaksantin je pak karotenoid koji je vrlo važan za liječenje bolesti očiju. Goji bobice u sebi sadrže i vrlo važne vitamine - B1, B2, riboflavin.


Pomaže u liječenju

Zanimljivo je spomenuti polumetal germanij koji se može pronaći samo u goji bobicama, a koji se koristi u liječenju određenih vrsta karcinoma (rak crijeva, rak pluća, rak maternice), te je vrlo važan za povećanje razine interferona. Goji bobice sadrže i pet vrsta nezasićenih masnih kiselina, a među najvažnijima su linolna i alfa linolenska kiselina, koje su nužne za normalno funkcioniranje mozga i živčanog sustava.

Primjena

Još stari Kinezi, od kuda i ove bobice potječu, preporučali su dnevnu dozu od 150 grama, kada je bilo u pitanju liječenje odrasle osobe. No, u današnje vrijeme, preporučena količina je između 10 i 30 grama, a potrebno je istaknuti da nema ograničene gornje granice. Kod nas se goji bobice mogu nabaviti svježe, te osobito u sušenom obliku ili u obliku soka. Rok trajanja svježih goji bobica u hladanjaku je kao i večene svježeg voća, oko 10 dana. Rok trajanja sušenih goji bobica puno je duži, oko 1 godine.

Goji bobice još...
1. poboljšavaju cirkulaciju
2. štite od dijabetesa
3. djeluju antibakterijski i protuupalno
4. štite srce i krvne žile
5. poboljšavaju plodnost žena
6. poboljšavaju kvalitetu spermija


(vam)

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.