Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Dezinfekcija podova: Kako najjednostavnije dezinficirati podove?

Osim što se može koristiti kao začin i konzervans, vinski ocat ima i antiseptična i protuupalna djelovanja, stoga dezinfekcija podova octom nije strana pojava

Dezinfekcija podova: Kako najjednostavnije dezinficirati podove?
Budi najbolja verzija sebe.

U trenutku kada su sva dezinfekcijska sredstva nestala s polica trgovina, ostaje jedna namirnica koju sigurno svatko ima u svojim kućanstvima. Kako da dezinfekcija podova prođe što uspješnije? Upotrijebite vinski ocat.

shimmer fallback

(FOTO: Pixabay) 

Ocat je namirnica dobivena octenim vrenjem razrijeđenih alkoholnih otopina, koje mogu imati različito podrijetlo. Ovisno o vrsti sirovine od koje je dobiven, ocat može biti: vinski, voćni, miješani voćni, aromatizirani, ocat od surutke, od slada, od piva, alkoholni ocat. Osim što se može koristiti kao začin i konzervans, vinski ocat ima i antiseptična i protuupalna djelovanja, stoga dezinfekcija podova octom nije strana pojava.

Od davnina je u narodnoj medicni vinski ocat poznat kao sredstvo za ispiranje rana, dezinfekciju posjekotina, za obloge kod udaraca i nagnječenja, dezinfekciju kože, kod upala i povišene temperature, za ispiranje usne šupljine i inhalacije kod prehlade. Trenutno kada se svi pazimo od virusa, dezinfekcija octom je postala česta praksa kod kuće.

Kao sredstvo za opću dezinfekciju, kroz povijest se vinski ocat primjenjivao kod raznih epidemija. U povijesti medicine opisana je primjena vinskog octa kod epidemije kuge i kolere u srednjem vijeku, kada je nazvan i "kužni ocat". Dakle, dezinfekcija octom se koristi od davnina, .

Vinski ocat ima dobar učinak na vegetativne oblike bakterija. Prirodni antiseptici nemaju tako snažna antimikrobna svojstva kao sintetski, ali su gotovo netoksični, nemaju nuspojava i ekološki su opravdani. Stoga, ako kod kuće imate vinski ocat, sada znate da ga možete koristiti i u druge svrhe pa vam dezinfekcija podova octom može postati češća 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.