Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Iris, imaš božanski miris!

Cvijeće bogova: Želiš li dio neba u svome vrtu, posadi perunike

Perunika je ime dobila po vrhovnom staroslavenskom bogu Perunu, a ako nisi znala postoji i hrvatska perunika, kakva ne raste nigdje drugdje na svijetu. Štoviše, imamo čak dvije endemične vrste perunike

iris-1420033_1920.jpg
Foto: Pixabay
Budi najbolja verzija sebe.

Već smo se bezbroj puta uvjerili da je priroda majstor za lijepo, a perunika je definitivno jedno od njezinih djela koje ostavlja bez teksta - čak i slikare poput Van Gogha koji je ovaj prekrasan cvijet ovjekovječio 1889., naslikavši Irise, jednu od svojih najpoznatijih slika.

U našoj zemlji rastu dvije endemične vrste irisa, što znači da ne postoji takva nigdje drugdje u svijetu. Jadranski i hrvatski iris. Iris Croaticu krasi intenzivna ljubičasta boja i zamamni miris. Najviše ga ima na predjelima Medvednice, Ogulinskog i Samoborskog gorja, a postoji i njegova albino verzija - bijeli iris. Ovaj cvijet 2000. je proglašen hrvatskim nacionalnim cvijetom. Jadranski iris je patuljasta perunika na čijoj stabljici bude tek jedan ljubičasti cvijet. Raste u Dalmaciji i na otocima.

Osim hrvatskog irisa, postoji još 300-tinjak vrsta perunika diljem svijeta. Iz iste su porodice kao i gladiole, ljiljani te šafrani, a odlična je stvar što ne traže mnogo pa ih u svome vrtu mogu uzgojiti i vrtlari početnici. Osim izgleda koji plijeni poglede, iris ima zaista poseban miris, zbog čega će ti vrt biti pun leptira i pčela. Što je cvijet tamnije boje to je miris intenzivniji, a koristi se i u proizvodnji parfema.

Image
Bonjour božur!

Dolazi vrijeme predivnih božura, a znaš li što simbolizira koja boja?

Želiš li imati vrt pun ovog božanskog cvijeća - ne kažemo to sam zbog njegovog izgleda i mirisa, već i zbog toga što su prema legendi, perunike cvijeće koje nas povezuje sa svijetom bogova, što im govori i sam naziv. Dobile su ime po vrhovnom staroslavenskom bogu groma Perunu, a vjeruje se da rastu na mjestu gdje je grom pogodio zemlju. Prema grčkoj mitologiji ovo cvijeće nosi ime po božici Iris, glasnici bogova. Grci pak kažu da irisi rastu tamo gdje je duga dotaknula tlo i to u različitim bojama,baš poput duge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Uzgoj

U svakom slučaju, želiš li u svom vrtu imati komadić neba, posadi perunike. Pritom vodi računa da im izabereš mjesto s puno sunca, na kojem struji zrak, kako ne bi došlo do truljenja biljke. Perunika nema peteljku, već joj listovi rastu iz zadebljanog rizoma.

Pazi i da ih ne sadiš pregusto, upravo kako bi među njima mogao strujati zrak. Sadi ih krajem ljeta ili u ranu jesen tako što ćeš rizom zakopati na dubinu od osam centimetara i dobro ga ogrnuti zemljom kako bi mogao podnijeti niske zimske temperature. Između svakog rizoma ostavi 30 centimetara prostora. Ako nemaš vrt, ne brini, perunike možeš saditi i u teglama. Izaberi dublju posudu i dreniraj zemlju.

Perunike cvjetaju u travnju i svibnju, kada ima više padalina. Vole vlažno, rahlo i plodno tlo. Tijekom rasta nadohranjuj je mineralnim gnojivom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Simbolika

Ovaj cvijet ima dugu povijest i simboliku. Već su stari Slaveni znali njezinu vrijednost pa su je koristili kao zaštitu od uroka. Perunika se koristi u farmakološke svrhe (pomaže kod problema u ženskom reproduktivnom sustavu, kod migrena te poteškoća s jetrom) i u parfemskoj industriji. Kad smo kod simbolike i ovdje biljka govori za sebe. Simbolizira snažno prijateljstvo, odanost, otmjenost, plemenitost i hrabrost.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.