Ako pravilno koristiš sušilicu za rublje, manje ćeš glačati

Odjeću koju nosiš svaki dan ne bi trebala stavljati u sušilicu

Sušilica je postala prijeko potreban kućanski uređaj, pogotovo ako imaš djecu i manjak vremena. Posteljina i deke se teško suše na sušilima i zbog toga ovaj uređaj štedi tvoje vrijeme i živce. 

Iako se sušenje odjeće u sušilici čini jednostavno, postoji puno stvari koje većina nas radi pogrešno. Ako si umorna od glačanja odjeće ili jednostavno nemaš vremena čekati da se osuši, nauči pravilno koristiti ovo kućansko pomagalo. 

Kako pravilno koristiti sušilicu za rublje? 

1. Prije korištenja, pročitaj priručnik. Kao i kod bilo kojeg kućanskog uređaja, postavke se mogu razlikovati prema marki i modelu. Za sušilice je najvažnije naučiti razine topline i vremenske karakteristike jedinstvene za tvoj stroj.

2. Prije pokretanja provjeri filter. Važno je čistiti filter između svake upotrebe kako bi smanjili rizik od požara, držali račun za struju i produžila životni vijek sušilice.

3. Protresi svaki komad rublja prije stavljanja u sušilicu. Tvoje odjeća će se na taj način manje gužvati i manje ćeš glačati. 

4. Nemoj preopteretiti sušilicu. Ako staviš previše rublja, duže će se sušiti i bit će više izgužvano. 

5. Razmisli o sušenju različitih vrsta tkanina odvojeno. Ako si oprala različite vrste tkanina zajedno, možda ih je potrebno sušiti odvojeno. Na primjer, donje rublje i ručnici mogu zahtijevati različite postavke sušilice.

6. Odaberi pravilan ciklus sušenja i pokreni sušilicu. Iako će to ovisiti o postavkama sušilice, imaj na umu da nije sve potrebno sušiti na visokoj temperaturi. To može dovesti do uništavanja boja, skupljanja odjeće i oštećenja. 

7. Protresi svaki komad rublja kad ga vadiš iz sušilice jer to je još jedna prilika da se izbjegne daska za glačanje. Odjeću izvadi iz sušilice kada je još uvijek vlažna te je objesi na sušilo da se osuši do kraja. 

8. Izbjegavaj svježe osušenu odjeću ostavljati na hrpi jer ako je odma složiš izbjeći ćeš glačanje.


Koje rublje ne smiješ stavljati u sušilicu? 

 • Tajice i čarape - tako ćeš izbjeći skupljanje ovih komada
 • Vuna -  deke i džemperi izrađeni od vune smanjit će se i izgubiti oblik ako su izloženi prekomjernoj vrućini. Provjeri oznake na rublju na kojima su istaknute upute za čišćenje i sušenje
 • Baršun - s ovim komadima se zaputi u kemijsku čistionicu
 • Svila i čipka - Visoke temperature mogu uništiti ovakve tkanine
 • Koža i antilop - provjeri oznake na ovakvim komadima jer nije preporučeno pranje kod kuće
 • Grudnjaci - izlaganje grudnjaka visokim temperaturama može prouzročiti da ovi komadi izgube oblik 
 • Torbe i ruksaci - ako torba nije u potpunosti izrađena od pamuka, izbjegavaj je bacati u sušilicu. Visoke temperature mogu rastopiti torbu
 • Tenisice - bacanje u sušnicu može uništiti tenisice, oslabiti ljepilo i smanjiti gumenu potplatu
 • Kupaći kostimi - čuvaj mrežicu i podstavke netaknutima izbjegavajući visoke temperature. Stavi kupaće kostime na zrak da se osuše
 • Jastuci - moraju se sušiti na zraku jer će izgubiti oblik i kvalitetu 
 • Prostirke s  gumom na dnu - gumene podloge mogu izgubiti funkciju te sljedeći put kad staneš na njih ćeš skliznuti na pod
 • Šljokice - ne samo da ćeš uništiti šljokice ili ušivene detalje, nego ukrasi mogu uništiti druge tkanine s kojima se suše u sušilici


Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.